LLIGA DE CAMPIONS
Esports 15/03/2013

Un nou obstacle en el camí cap a Wembley

Madrid, Juve i Bayern, els rivals a evitar en el sorteig de quarts de final

Pol Frias
4 min
Xabi Alonso i Marco Reus durant un Madrid-Borussia. Dos possibles rivals del Barça.

Barcelona.Després de superar el Milan, el camí cap a la final de Wembley viu una nova etapa amb el sorteig dels quarts de final de la Champions. A diferència de les últimes edicions, avui només es coneixeran els aparellaments dels quarts de final. Posteriorment, es farà un nou sorteig per a les semifinals. Entre els set possibles rivals amb qui es poden enfrontar els blaugranes, n'hi ha dos de la lliga espanyola, el Madrid i el Màlaga, i dos de la Bundesliga alemanya, el Bayern i el Borussia Dortmund. Els altres tres adversaris són el Juventus italià, el Galatasaray turc i el PSG francès. Sorprèn el fet que no hi ha cap equip anglès als quarts de final, cosa que no passava des de la temporada 1995/96. El sorteig no tindrà caps de sèrie, motiu pel qual el Barça pot jugar contra qualsevol d'aquests equips i serà la fortuna qui decideixi si l'anada és a casa o fora. Els partits dels quarts de final seran el 2 o el 3 d'abril l'anada, i la tornada el 9 o el 10.

Rivals més perillosos

Entre els set rivals que poden tocar al Barça, el Reial Madrid és el precedent més immediat amb qui els blaugranes s'han enfrontat a Europa. Va ser en la polèmica semifinal de fa dues temporades, en què el Barça va superar els blancs després de guanyar 0-2 a l'anada al Bernabéu, i empatar a un al Camp Nou. Aleshores, el Barça era líder a la Lliga, i també venia de perdre davant el Reial Madrid en la Copa del Rei, en aquella ocasió, però, en la final a Mestalla. Cristiano Ronaldo deia dimecres que prefereix que els toqui el Barça ara que no pas a la final. Si fos així, els blaugranes tindrien l'oportunitat de venjar-se de les dues últimes derrotes davant l'etern rival. El Madrid, que va aconseguir classificar-se després de guanyar per 1-2 a Old Trafford davant el Manchester United, afronta aquesta eliminatòria carregat de moral després d'haver deixat enrere, aparentment, els problemes entre Mourinho i algun dels seus jugadors. Amb la Lliga ja perduda, els blancs són conscients que gran part de la temporada passa pel que facin a la Lliga de Campions.

Un dels rivals que més preocupa el cos tècnic blaugrana és el Juventus. El conjunt italià és líder destacat a la Serie A, i ha aconseguit, de la mà d'Antonio Conte, construir un bloc molt sòlid on l'equip destaca per sobre de les individualitats. Liderats pel veterà migcampista, Andrea Pirlo, i amb Matri com a golejador, els italians es van desfer amb contundència del Celtic de Glasgow als vuitens de final i són un dels favorits per guanyar, setze anys després, la Lliga de Campions. L'última vegada que la Juve es va enfrontar al Barça va ser als quarts de final de la temporada 2002/03. Els de Torí es van imposar al conjunt blaugrana gràcies a un gol de Zalayeta a la pròrroga.

El Bayern de Munic és un altre dels rivals amb pes del sorteig d'avui. Tot i que l'Arsenal va estar a prop de sorprendre els alemanys, el conjunt de Jupp Heynckes vol refer-se del mal record de la temporada passada, quan van veure com el Chelsea, sorprenentment, els guanyava la final al seu estadi per penals. Amb la Bundesliga pràcticament guanyada, el Bayern pot permetre's el luxe de reservar cada setmana gran part dels seus titulars perquè arribin frescos als partits decisius de la Lliga de Campions. Homes com Müller i Ribéry han tornat a exhibir el nivell que van mostrar en èpoques passades, i secundats per uns escuders de luxe com Lahm, Kross i el nouvingut Mandzukic, són un dels equips que millor futbol practica a Europa.

Rivals de nivell mitjà

El Borussia Dortmund, segon classificat a la Bundesliga, és un altre dels possibles rivals del Barça. El conjunt entrenat per Jürgen Klopp ja va demostrar davant el Reial Madrid que és capaç de guanyar a qualsevol. Amb una tripleta de luxe al davant, el Dortmund és un equip a qui li agrada esperar el rival darrere i sortir ràpidament al contracop. Un estil de joc semblant al del Madrid, i que ja s'ha demostrat que als blaugranes els perjudica. A més, són conscients que la Lliga ja la tenen perduda, de manera que centraran totes les seves forces a aconseguir el que seria la segona Champions de la seva història.

El PSG d'Ibra, després de superar els vuitens de final al València, és un altre dels equips que avui serà al sorteig de Nyon. Divuit anys després, els francesos han aconseguit, gràcies a un multimilionari projecte, classificar-se per als quarts de la Lliga de Campions. Comandats per Carlo Ancelotti, el joc dels parisencs es basa a confiar en el talent individual d'un Ibrahimovic que, secundat per Lavezzi, és l'encarregat de generar gairebé totes les jugades de perill del seu equip. Al més pur estil italià, Ancelotti ha confeccionat un equip molt sòlid al darrere, amb una defensa liderada pel central brasiler Thiago Silva (pretès pel Barça aquest estiu), i amb un mig del camp rocós on Pastore és dels únics que es permet la llicència de descuidar les tasques defensives, ja que és el responsable de servir pilotes al davanter suec.

Rivals més assequibles

El Galatasaray és, probablement, el rival més assequible dels set amb qui podrien enfrontar-se els culers. Els turcs, segons de grup, van donar la sorpresa en guanyar al camp del Schalke per 2-3 i aconseguir la classificació per als quarts de final. Yilmaz, estrella de l'equip turc i màxim golejador (8) de la competició, està sent una de les revelacions d'aquesta edició de la Lliga de Campions. A més, Sneijder i Drogba, que han arribat al mercat d'hivern, poden aportar experiència a un equip poc acostumat a jugar partits d'aquest nivell.

Finalment, l'últim possible rival és el Màlaga, que en la seva primera participació en aquesta competició ha aconseguit arribar fins als quarts de final. Els blaugranes ja saben què és guanyar al conjunt malacità aquesta temporada en una eliminatòria a doble partit, a la Copa. Els de Pellegrini van aconseguir remuntar davant el Porto, i conscients que ja estan fent història, jugaran amb la tranquil·litat de saber que ja no tenen res a perdre. El tècnic xilè, però, intentarà allargar el somni europeu d'un equip que per problemes econòmics va ser sancionat pel TAS sense disputar competicions europees la temporada vinent.

stats