PRETEMPORADA 2011-12
Esports 17/07/2011

El 'nou' Barça es posa en marxa

Natalia Arroyo
3 min
El 'nou' Barça es posa en marxa

Demà és el dia. El dia en què tot, el futbol, comença. O el dia en què tot, les vacances, s'acaben. Demà és dilluns 18, el dia triat pel cos tècnic del Barça per arrencar la quarta temporada de l'era Guardiola. Un curs que serà molt més exigent -si això encara és possible- que tots els anteriors.

El fet d'haver guanyat la Lliga i la Champions implica directament jugar cinc partits més: les dues Supercopes -la d'Espanya (amb anada i tornada) i la d'Europa (de partit únic)- i els dos duels del Mundialet de Clubs (semifinal, i final o tercer i quart lloc). El repte d'alçar més títols, afegits als compromisos habituals de cada any (Lliga, Copa del Rei i Lliga de Campions), s'haurà d'afrontar amb la mateixa plantilla que s'acomiadava ara fa un mes i mig, després de Wembley.

No arriben els reforços

Tot i que fa setmanes que els fitxatges d'Alexis Sánchez i Cesc són només qüestió d'hores, el Barça encara no ha tancat cap incorporació que ampliï la nòmina de jugadors que s'entrenaran a les ordres de Guardiola i Vilanova a partir de dilluns. La confirmació de Fontàs i Thiago com a jugadors del primer equip més la presència -provisional- de Jonathan dos Santos són les úniques altes d'una plantilla que, a hores d'ara, sembla curta si es mira el calendari i s'imaginen rotacions. Calen més efectius, tenint en compte que, a més, aviat s'haurien de tancar les sortides de Jeffren i Bojan.

Tampoc està clar què passarà amb Gaby Milito. El central argentí, després d'una temporada en què, lluny de recuperar la seva millor versió a l'eix de la defensa, ha quedat arraconat a l'ombra de les reconversions d'Abidal o Mascherano i de l'aparició de Fontàs, ja va voler marxar al mercat d'hivern al Màlaga i sembla poc probable que acabi l'any de contracte que li queda. Les seves actuacions insegures a la Copa Amèrica amb l'Argentina, però, no ajuden a trobar-li equip.

Messi no anirà a la gira

Juntament amb Milito, el Barça té en acció, a la Copa Amèrica, Messi i Mascherano, amb l' albiceleste, i Alves i Adriano, amb la canarinha . Cap d'ells ha estat citat demà per fer la revisió mèdica i l'analítica a l'Hospital de Barcelona i al centre mèdic del Camp Nou, i seran les úniques absències d'un grup de divuit futbolistes entre els que sí que es compten els internacionals espanyols absoluts i els sub-21. La data de retorn a Barcelona dels sud-americans no se sabrà fins que finalitzin la seva participació al torneig, que ahir obria la ronda de quarts de final (Argentina ha jugat de matinada i Brasil ho fa avui a les nou). Però si hi són fins a la final, prevista per al diumenge 24, s'incorporaran al grup directament a Barcelona, saltant-se la gira pels Estats Units, on el Barça viatjarà directament des de Munic a finals de juliol.

Sense Mundial ni filial

Per primer cop en els últims quatre anys, els tres capitans (Puyol, Xavi i Iniesta) faran la pretemporada des del primer dia amb el grup i hauran tingut un estiu sense competició internacional. També ho faran la resta d'internacionals que l'any passat van encadenar el Mundial amb els entrenaments. Thiago, Jeffren i Bojan, que fa unes setmanes van proclamar-se campions d'Europa sub-21 a Dinamarca, no han tingut més dies de vacances i començaran també dilluns.

Els que ni tan sols trepitjaran la gespa de la Ciutat Esportiva dilluns seran els joves del filial Muniesa, Bartra, Montoya, Sergi Gómez, Tello i Romeu, que estan concentrats a Madrid amb la sub-20 per preparar el Mundial de Colòmbia. El Barça 2011-12, doncs, es posarà a rodar en una dinàmica similar a la que li espera durant tot l'any: amb el grup condicionat per les seleccions.

stats