Bàsquet - Eurolliga
Esports 11/01/2022

Nikola Mirotic: com més sol, més líder

L’estadística avançada de l'aler pivot impressiona des que Higgins i Calathes es van lesionar

3 min
Nikola Mirotic durant el partit contra el Baskonia

BarcelonaNikola Mirotic va jugar a futbol des dels 6 fins als 13 anys, però quan va començar a créixer un cosí seu el va portar a un entrenament de bàsquet i el seu talent es va començar a enfocar en la direcció correcta. Predrag Stojakovic, Vlade Divac i Dirk Nowitzki van ser alguns dels primers referents del montenegrí, que s’ha convertit en un dels millors jugadors europeus de l’actualitat. La tercera temporada com a culer ha servit per disparar la producció de l’aler pivot, que té una mitjana de 17,9 punts i 5,7 rebots per partit a l’Eurolliga.

miro

Les xifres de Mirotic van començar sent brillants, però els seus registres es van convertir en excepcionals quan l’equip més ho necessitava. Les lesions de Cory Higgins i Nick Calathes van empènyer el jugador a marcar diferències en un tram de la temporada ple de partits de màxima exigència. Les estadístiques avançades ajuden a explicar la dimensió del que està aconseguint. La seva producció de punts per cada 100 possessions de l’equip ha passat de 34,8 a 45,8. Unes xifres que el distancien de les altres estrelles de la competició. El gran referent del Barça també ha millorat la seva producció en rebots (de 12,1 a 13,6) i en assistències (de 2,8 a 3,7).

Els percentatges d’encert han millorat, tant en els tirs lliures (90,9%) com en els tirs de dos (67,9%) i en els triples (53,6%). La seva efectivitat adquireix una altra dimensió quan l’estadística avançada posa l’accent en el seu percentatge efectiu de tirs de camp anotats. Aquesta dada, coneguda pels especialistes com eFG%, pondera els llançaments segons el seu valor. Mirotic creix d’un 64,1% en les primeres vuit jornades a un 73,4% en les següents. 

L’absència de Higgins i Calathes ha provocat que Mirotic tingui més la pilota a les mans, tant en els finals ajustats com durant trams molt significatius dels partits. “Quan tens baixes tan importants, la responsabilitat augmenta. Jo necessito ser un exemple per a la resta”, diu el jugador, que ha passat d’un 23,2% d’ús de la pilota (USG%) a un 28,1%. El Barça va guanyar els nou partits de l’Eurolliga que va disputar entre les jornades 9 i 17. L’equip blaugrana es va desfer de rivals com el CSKA de Moscou, el Reial Madrid o l’Anadolu Efes, vigent campió de la competició. El dia que es tancava la primera volta el conjunt culer va ser capaç de recuperar un desavantatge de 20 punts contra l’Unics Kazan, la diferència més gran mai recuperada en un últim quart. Després va arribar la derrota contra el Bitci Baskonia. “Em sento molt bé, feliç. Estic jugant amb molta confiança i això és mèrit de l’equip, tant dels jugadors com del cos tècnic. Intento fer les coses cada dia tan bé com puc, i de vegades ho aconsegueixo, però el més important és donar una bona imatge. Crec que estic en el bon camí”, assegura l’estrella culer.

“No vaig tenir un bon inici de temporada, però després he agafat ritme i crec que estic jugant el bàsquet que s’espera de mi. Toco de peus a terra i sé que el meu millor bàsquet encara no ha arribat. Tinc aspectes per millorar, tant en atac com en defensa. El més important és continuar treballant, i és el que vull fer”, argumenta el jugador.

El Milà, nou repte

El Barça, que aquest dimarts (21 h, DAZN) rep l'AX Armani Exchange de Milà, afronta un tram del calendari marcat per la incidència del coronavirus. Després de la derrota de diumenge contra el Baxi Manresa, Sarunas Jasikevicius encara no podrà disposar de tota la plantilla al complet. “Hem de ser consistents, aquesta és la clau. Hem tingut bones ratxes, però també algunes desconnexions. El nostre entrenador sempre ens recorda que si volem jugar al Barça hem d’estar acostumats a jugar cada 48 hores”, diu Mirotic. 

Els aficionats l’estimen amb bogeria. “La gent està molt involucrada, especialment en els partits importants. Per a nosaltres és un jugador més”, reconeix. El seu bon rendiment, en canvi, toca el voraviu a Madrid, on encara no han paït que el jugador escollís Barcelona. "Els ploramiques continuaran plorant, és així de simple", resumeix.

stats