Esports 24/11/2022

"Les nenes tremolaven i van sortir plorant": insults masclistes i vexacions en un partit de vòlei juvenil

L'equip juvenil de futbol sala del Vallirana intimida les jugadores de l'Esplugues, que estudia emprendre accions legals

3 min
Jugadores del C.V Esplugues

Barcelona"Quan us poseu així em venen ganes de ficar-vos-la", "quines cuixes!", "quan us ajupiu m'entren ganes de..." Són alguns dels improperis i insults masclistes que els jugadors de l'equip juvenil de futbol sala de l'AE Vallirana van proferir a les jugadores del Club Vòlei Esplugues, noies d'entre 14 i 17 anys, aquest diumenge durant un partit. Ho ha denunciat el club en un comunicat a les xarxes socials, en què ha relatat la situació deplorable i dolorosa viscuda per les seves esportistes en un partit de la tercera divisió juvenil femenina disputat al Poliesportiu Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat. La duresa de la situació va enfonsar les jugadores, que van acabar tremolant i plorant. Han necessitat l'ajuda psicològica facilitada pel club.

El partit entre l'Esplugues i el Club Vòlei Sandor s'estava a punt d'acabar. "Tot el partit va anar perfectament fins que a l'inici de l'últim set van aparèixer els jugadors del Vallirana. Ells tenien partit a les 20 h i el nostre i l'anterior anaven amb retard. Com que els tocava jugar, van entrar a la pista i es van quedar a sota de les graderies. I veig l'entrenador que es queixava perquè anava tard el nostre partit", explica Laia Fabrés, entrenadora de l'equip del Baix Llobregat, que continua: "L'ambient es va començar a escalfar i es van col·locar a la línia lateral, on no podien estar. Les noies es van començar a posar nervioses i estaven més pendents del que passava fora de la pista que no pas a dins. Vaig demanar un temps mort per parlar amb elles i dir-los que estiguessin tranquil·les, concentrades i sense fer cas dels nois. Jo, veient que estaven començant a molestar-les, els vaig dir que s'havien de moure. Em van respondre malament, hi havia molta tensió. Ens vam queixar a l'àrbitre i els van fer fora de la pista, però es van quedar al passadís de vestidors, des d'on es pot veure la pista", afegeix.

Intimidació des de sota de les graderies

Des d'allà van continuar increpant les jugadores amb vexacions sexuals i faltes de respecte, també a una jugadora amb síndrome de Down. "Vaig sentir com reien de les seves orelles, perquè porta unes ulleres que l'ajuden en la visió. Sentia com feien palmes simulant el so del sexe", recorda Fabrés. Les jugadores van acabar molt tocades: "Estaven tremolant a la pista, molt nervioses. Van sortir plorant, enfadades".

L'endemà, dilluns, tocava tornar a entrenar-se, però des de l'Esplugues van entendre que no es podia fer com si no hagués passat res. "Vam començar amb un suport psicològic. L'entrenadora va fer una reunió amb les jugadores per tractar la situació. No podia entrenar com si no hagués passat res. Aquests comportaments de violència sexual no poden ser normals per a elles, s'han de tractar i veure fins a quin punt estaven afectades", explica David Gusano, el director tècnic.

"El club em va proporcionar el contacte d'un psicòleg i vaig parlar-hi per poder portar una conversa així, per avaluar com estaven elles, com ho portaven. Abans de l'entrenament vam quedar i vam parlar del que havia passat. I vam arribar a la conclusió que no es podia quedar així, que no ens podíem quedar callades. No podia quedar com una experiència més com a jugadores i com a noies. Són petites i segurament és una de les primeres situacions d'aquesta violència en la seva vida. Una em va dir: «Tinc 14 anys i mai m'havia passat això. Soc conscient que són coses que passen, però a mi no m'havia passat a mi»", reflexiona l'entrenadora a l'ARA.

L'Esplugues està a l'espera de rebre l'informe dels fets per interposar una denúncia conjunta amb les famílies de les jugadores amb l'assessorament jurídic facilitat per la federació. A més, estudia crear un protocol com a club per a situacions d'aquesta mena. A l'AE Vallirana han reconegut haver-se assabentat dels fets per la trucada d'aquest diari i l'entrenador de l'equip afirma que ell no va sentir en cap moment insults o vexacions dels seus jugadors a les esportistes de l'Esplugues. Tot i això, afirma: "Si hagués de posar la mà al foc no et podria dir que no hi va haver un insult o una mala paraula, tot i que jo no en vaig sentir". "¿Que hi hagués alguna broma que no tocava en algun moment? Pot ser. Però que jo sàpiga no hi va haver insults ni res masclista", defensa el tècnic.

stats