Barça

La negociació frustrada entre Messi i Bartomeu per renovar en plena pandèmia

'El Mundo' publica la lletra petita d'unes converses que es van trencar per la negativa del Barça a pagar 10 milions de 'signing bonus' al jugador

3 min
Messi i Suárez durant un entrenament amb el Barça

BarcelonaJosep Maria Bartomeu va estar a punt d'aconseguir que Leo Messi renovés amb el Barça l'estiu del 2020, quan faltaven només dotze mesos perquè acabés el seu contracte. L'expresident blaugrana i Jorge Messi, amb els representants legals Jorge Pecourt i Alfonso Nebot pel mig, van mantenir una negociació al més alt nivell just abans que el club saltés fet a miques arran del 2-8 a Lisboa contra el Bayern Munic, pas previ del cèlebre burofax que el davanter argentí va fer servir per intentar trencar el seu compromís aquell mateix estiu. El diari El Mundo desvela aquest dimecres correus electrònics amb les condicions que Messi demanava per continuar la seva carrera al Camp Nou fins al 30 de juny del 2023. El rotatiu madrileny avisa que aquesta publicació és la primera d'una sèrie anomenada Barçaleaks que mostrarà el contingut de més converses del Barça amb jugadors com Gerard Piqué o Neymar Júnior.

El cas concret de Messi ensenya una negociació formal que comença l'11 de juny del 2020, en ple desconfinament, amb una proposta escrita de Pecourt a Bartomeu; l'antic CEO blaugrana, Òscar Grau, i l'excap dels serveis jurídics, Román Gómez-Ponti. A la proposta s'estipula un contracte laboral fins al 2023 i un salari fix creixent. L'entorn de l'argentí accepta una rebaixa del 20% durant la primera temporada, en què s'intuïa una crisi econòmica a causa de la pandèmia; de només el 10% durant la segona, i d'un 0% durant la tercera, amb un interès del 3% a favor de Messi en cada restabliment de condicions. És a dir, al final del contracte el davanter hauria recuperat els ingressos previs al covid amb un petit recàrrec. Entre les peticions d'aquesta primera aproximació formal, Messi també demana una llotja privada a l'estadi per a la seva família i la de Luis Suárez; la continuïtat del seu assistent personal, Pepe Costa, o la correcció a l'alça de tots els emoluments en cas de canvi impositiu. L'expresident blaugrana va acceptar totes aquestes condicions, si bé va aconseguir que la rebaixa inicial fos del 30% i no del 20%.

El que Bartomeu no va acceptar, d'acord amb el contingut de les converses, va ser posar una clàusula de rescissió de només 10.000 euros, fet que hauria significat que Messi hagués marxat de facto lliure de traspàs en cas que un altre equip s'hagués interessat en els seus serveis, i el pagament immediat d'una prima de renovació de 10 milions d'euros. "Seria de difícil interpretació una nova xifra i no vol que ningú digui que hem acordat deixar-li la porta oberta al Leo [...]. Pel que fa al bonus, tal com està la situació del covid i amb la reducció d'ingressos, no podem pactar més. Tots els grans clubs tindran dificultats per mantenir els nivells salarials de les seves plantilles. Per això us vaig plantejar que qualsevol increment fos possible sempre que el club tornés als nivells d'ingressos de 1.100 milions [anuals]", va dir l'expresident del Barça en l'última comunicació que hi va haver entre les parts, ja que Messi i la seva gent mai no van reprendre el contacte fins a l'enviament del burofax.

El Barça estudia mesures legals

Mesos més tard, amb la gestora al capdavant del Barça, Messi sí que va acceptar un diferiment durant quatre anys en el marc d'una negociació col·lectiva en la qual no va participar Piqué. Després de les eleccions del març del 2021, el seu pare va reprendre el contacte amb el nou president, Joan Laporta, que en campanya havia assegurat que arreglaria la renovació del 10 "en un asado". Finalment, però, l'actual mandatari va renunciar a la continuïtat del millor jugador de la història blaugrana per la pressió dels avaladors de la seva junta, la posició contrària de l'antic CEO Ferran Reverter i el no-acord respecte a la solució que Javier Tebas li va plantejar per obtenir fair play financer per encabir el nou contracte de Messi en el precari marc econòmic de l'entitat: el cèlebre crèdit tou amb el fons CVC. Tampoc van ajudar-hi els últims moviments negociadors del seu pare, fet que va provocar el desistiment definitiu de Laporta.

El Barça ha reaccionat a la publicació de El Mundo amb amenaça d'accions legals. El club expressa "la seva indignació davant la filtració interessada d’unes informacions que formarien part d’un procediment judicial" i, a través dels seus serveis jurídics, "estudia les mesures oportunes que cal emprendre" per "protegir" els seus drets. "L’article en qüestió fa públics documents que res tenen a veure amb la instrucció del cas [Barçagate] i el seu ús atempta contra la reputació i la confidencialitat del club", completa el comunicat.

Ara Messi juga al PSG i viu enfocat en el Mundial de Qatar, probablement l'últim que jugarà com a futbolista professional. Acaba contracte a París el 2023 i no decidirà fins al gener si el renova o no. L'alternativa seria anar a la Major League Soccer. Tornar al Barça sembla, a hores d'ara, força complicat.

stats