MUNDIAL DE XANGAI
Esports 16/07/2011

La natació catalana, protagonista

Avui comença el Mundial de natació de Xangai i les úniques opcions de medalla de l'expedició espanyola parlen català. Els primers a mullar-se seran els de la sincronitzada, els del waterpolo i els de les aigües obertes.

Albert Solé
2 min
EL PODER DE LA 'SINCRO' La selecció espanyola de natació sincronitzada, amb sis catalanes, lluitarà per totes les medalles.

Barcelona.Avui s'inaugurarà el Mundial de natació de Xangai en el qual la natació de casa nostra té moltes esperances posades per fer-hi un bon paper. En natació hi ha tres noms que brillen per sobre dels altres, Wildeboer, Belmonte i Villaécija, però no començaran a competir fins diumenge que ve, i no arribaran a la Xina fins demà. I les primeres a començar a competir que tenen opcions reals de fer-hi un paper molt destacat són les noies de la natació sincronitzada (a partir de demà), a més de Villaécija i Hervàs en aigües obertes (a partir de dimarts) i del waterpolo masculí.

Fa dos anys, després de guanyar set medalles al Mundial de Roma, Gemma Mengual va decidir aturar-se per ser mare, cosa que va obligar la seleccionadora, Anna Tarrés, a donar els galons de líder a Andrea Fuentes, i, de passada, va rejovenir l'equip espanyol sencer, que ara té una mitjana d'edat de només 22 anys. Fuentes serà el primer cop que competirà en les set proves d'un Mundial i reconeix que no ha pogut preparar-les totes de la mateixa manera: "Ens hem centrat en les proves olímpiques [duet i equips] pensant en Londres, i tenim moltes esperances en el duet amb l'Ona Carbonell a ritme de tango", explica Fuentes, que admet que la selecció russa continua estant molt per sobre d'elles -tot i que Tarrés confia atrapar-les el 2013 al Mundial de Barcelona- i que tenen l'or quasi assegurat en totes les proves. A més, les xineses, que juguen a casa, disputaran a l'equip espanyol les medalles de plata, en especial la de la modalitat per equips, en què Fuentes i companyia estrenaran una coreografia innovadora, amb uns banyadors molt originals, dedicada al mar. "En el solo tinc més dubtes, fins i tot de pujar al podi, perquè la xinesa i la canadenca només es dediquen a aquesta prova i jo competeixo en totes set", reconeix Fuentes.

Waterpolo i aigües obertes

Les competicions de waterpolo i d'aigües obertes comencen també aquesta primera setmana de Mundial i l'objectiu principal, més que aconseguir medalles, és obtenir la classificació per als Jocs. En waterpolo, el bitllet olímpic directe només l'obtindran els tres primers, els medallistes. L'equip espanyol femení no té cap opció d'aconseguir-lo i el masculí no ho tindrà fàcil. Tot i que a Roma, el 2009, van perdre la final als penals, el nivell actual de la selecció masculina no és el mateix. I en aigües obertes, la classificació per als Jocs l'aconsegueixen només els deu primers en la prova dels 10 km, l'única olímpica. Érika Villaécija i Kiko Hervás tenen molts números d'aconseguir-ho i, si ho fan molt bé, potser podran optar a la medalla. Ester Núñez és especialista en llargues distàncies i podria fer un bon paper en els 25 km. La incògnita serà Hèctor Ruiz que, amb només 20 anys, debuta en un Mundial, però té una projecció molt bona.

stats