Espanyol
Esports 28/06/2021

Mor Manel Fanlo, l’ideòleg de “La força d’un sentiment”

Periodista de formació, va ser cap de premsa del club entre 1989 i 1994

2 min
Manel Fanlo va ser l’ideòleg de la frase ‘La força d’un sentiment

BarcelonaL’Espanyol plora la mort, dilluns a la matinada, de Manel Fanlo, que va ser director de comunicació del club entre 1989 i 1994 i l’ideòleg d’una de les frases que més han arrelat entre l’afició blanc-i-blava per representar l’estima cap al club blanc-i-blau. 

L’eslògan "La força d’un sentiment", que han fet seu diverses generacions d’aficionats espanyolistes, va néixer en el marc de la celebració del 90è aniversari de l’Espanyol, el 1990. L’aleshores president, Juli Pardo, volia entregar a tots els socis un pòster amb imatges de diferents etapes de la història del club, però volia un títol prou potent per aglutinar-les. Pardo va recórrer a Manel Fanlo, que havia estat el seu responsable de premsa durant la campanya electoral del 1989. Periodista de formació, havia treballat en mitjans com Mundo Diario, 4-2-4 i Mundo Deportivo

Soci de l’Espanyol des del 1960, va ser el cap de premsa del club en un moment en què l’entitat començava a fer tasques de comunicació. La frase que va crear, i que apareix impresa encara ara al túnel de vestidors de l’RCDE Stadium, va néixer en un moment clau per a una entitat que no guanyava cap títol des de la Copa del 1940 i que, pocs anys abans, el 1988, havia perdut la final de la UEFA contra el Bayer Leverkusen als penals. La frase tenia força i va agradar perquè l’afició s’hi sentia identificada. Amb el pas dels anys es va instaurar com un dels eslògans més identitaris de l’Espanyol.

Durant la seva etapa al club, Manel Fanlo es va marcar un repte que encara avui l’entitat persegueix: arribar a aquella gent de l’Espanyol que a vegades no s’atrevia a expressar la simpatia per un club històricament tan important a Catalunya. Fanlo volia desterrar la “por de ser periquito”, com va arribar a escriure en un article. Un cop acabada l'etapa a l’Espanyol es va incorporar a TV3, on va editar el programa Hat-trick Espanyol. Fanlo, que patia una llarga malaltia, va ser homenatjat el 26 de juliol del 2019 pel club juntament amb els altres directors de comunicació de l’entitat blanc-i-blava: Agustín Begoña Bogónez, Xavi Andreu, Xavi Salvatella i Agustí Rodríguez.

stats