Esports

Mor Emma Roca, gran icona de les curses de muntanya

Tenia 47 anys i era considerada una de les grans pioneres d'aquest esport

ARA
2 min
Emma Roca parla d'exercici físic i embaràs _ok

BarcelonaEmma Roca, una de les grans pioneres de l’esport de muntanya, va morir aquest divendres als 47 anys d’edat. Doctora en bioquímica, bombera del Grup d’Actuacions Especials i empresària, l’esportista de Bellver de Cerdanya va destacar tant en les curses de muntanya com en la pràctica de l’esquí de muntanya. A més de diversos campionats de Catalunya i d’Espanya, Roca va aconseguir dos tercers llocs a l’Ultra Trail de Mont Blanc (2012 i 2013), un segon lloc a la Marathon des Sables (2011) i un segon lloc a la Cavalls del Vent (2011). 

“Es fa difícil dir adeu a l’Emma Roca, referent per a tants. Una dona que desprenia energia a dojo. Pionera en els raids d’aventura, esquí de muntanya i trail. Investigadora incansable, bombera, organitzadora i ferma veu per a l’esport femení... La nostra generació et deu molt”, va escriure Kilian Jornet. Núria Picas va fer pública una conversa que va tenir fa uns dies amb Roca. “Aquí no abandonem, aquí no tirem el dorsal. Som lluitadores de mena”, li va dir. “Malgrat el patiment, l’Emma fa pocs dies em deia aquestes paraules, tota una lliçó de vida. El món de l’esport plora, les bomberes plorem..., tothom plora. Et trobarem a faltar. Allà on siguis”, va explicar la corredora de curses de muntanya.

En el seu llibre Non stop! Roca va explicar fa uns anys com era la seva vida, com ho combinava tot i reivindicava la feminitat allunyada dels estereotips. “Faig tantes coses que tinc sort de l’iPhone, l’iPad i el Mac, i que tots tres se sincronitzin... Tot i això, a vegades se m’escapen coses i això em provoca una mica d’estrès, la veritat”, va dir en una entrevista a l’ARA. Quan va tenir el primer fill, l’Emma va dir-se a ella mateixa que la seva vida no havia de canviar, que podia ser mare sense renunciar a res. “A més, volia alletar-lo amb llet materna, i com que passava molts dies fora de casa per les competicions, m’he l’havia de treure abans de marxar i congelar-la”, va explicar. Quan es va quedar embarassada per segona vegada, i a més de bessons, va deixar de córrer raids, perquè li suposava estar fora de casa durant moltes setmanes.

stats