FÓRMULA 1
Esports 13/04/2019

Del 1950 al 2019: mil curses del circ de la Fórmula 1

La Xina acull el GP 1.000 d'un Mundial que la federació va crear unificant set curses nacionals

Nuria García

BarcelonaGairebé 69 anys després, la Fórmula 1 disputa aquest diumenge el Gran Premi número 1.000. Tot i les pressions que hi va haver a principi de temporada perquè la cursa se celebrés a la Gran Bretanya, finalment l’efemèride tindrà lloc a la Xina aquest cap de setmana. En mil curses, aquestes són algunes de les curiositats més destacades del Mundial de F1:

Els inicis

Un Mundial de 7 curses

La Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) va decidir el 1950 unificar els diferents Grans Premis nacionals en un campionat mundial únic amb les mateixes regles. Així va néixer el Mundial de Fórmula 1. La primera cita es va disputar el 13 de maig de 1950 i va tenir 21 participants, entre els quals hi havia el príncep Bira de Tailàndia, el baró suís Emmanuel 'Toulo' de Graffenried i el músic de jazz Johnny Claes. Aquell campionat va comptar amb set curses: sis curses més les 500 milles d'Indianapolis. El guanyador sumava 8 punts, 6 el segon, 4 el tercer, 3 el quart i 2 el cinquè, a més del punt que s'atorgava (com s'ha recuperat aquest any) al pilot que feia la volta ràpida. Ara el campionat compta amb 21 curses i el guanyador de cadascuna suma 25 punts.

Els pilots

764 protagonistes

En les 999 curses de F1 que s'han disputat fins ara, hi han participat 764 pilots. D'aquests, 155 tan sols han disputat un Gran Premi, mentre que el que més aparicions ha fet ha sigut el brasiler Rubens Barrichello, que va córrer 323 curses. Del total, 107 pilots saben el que és ruixar-se amb cava al capdamunt del podi (qui acumula més triomfs és Michael Schumacher, amb 91) i 33 han guanyat el títol de campió del món (Michael Schumacher també és qui en té més, 7). En la primera cursa, la mitjana d'edat dels pilots que hi van participar va ser de 39 anys (el més gran, Philippe Étancelin, en tenia 53, i el més jove, Geoffrey Crossley, 29) mentre que ara, la mitjana de l'actual graella és de 26,5 anys (el més gran és Kimi Räikkönen, amb 40 anys, i el més jove, Lando Norris, amb 19).

Els cotxes

De l'Alfa Romeo 158 al Mercedes W10

El primer cotxe que va guanyar una cursa de F1 va ser l'Alfa Romeo 158, que muntava un motor 1.5, de 8 cilindres i 200 CV. I no va guanyar només la primera cursa, sinó que va sortir triomfant de totes les curses en què va participar d'aquell primer campionat. Era un cotxe originat l'any 1938 per l'enginyer Gioacchino Colombo. Ara els temps han canviat molt i res s'assembla al que era abans. El Mercedes W10 de Lewis Hamilton i Valtteri Bottas ja forma part de l'era híbrida: munta un propulsor 1.6 V6 retroalimentat, limitat a 15.000 RPM i un d'elèctric.

Els circuits

72 traçats han acollit una cursa

En els 69 anys que fa que se celebren curses de F1, 72 circuits han acollit una cursa de la màxima categoria de l'automobilisme. Itàlia i la Gran Bretanya són els països que sempre han vist en directe una cursa des de l'any de l'inici del Mundial. Així, a Itàlia els circuits de Monza (68 cops) i Imola (1 cop) han tingut F1 rodant pel seu asfalt, mentre que a la Gran Bretanya la F1 ha tingut tres seus: Silverstone (52 curses), Brands Hatch (12 curses) i Aintree (5 curses). El Circuit de Barcelona-Catalunya ha acollit les últimes 28 temporades la prova de F1, però abans s'havien celebrat curses a Montjuïc (4 cops) i a Pedralbes (2 cops). A més, a l'Estat, el circuit del Jarama (9 cops) i el de Jerez (5 cops) també havien acollit curses de l'especialitat.