Barça
Esports 14/03/2021

La metamorfosi de De Jong, un futbolista cridat a "marcar diferències"

Analitzem l'evolució del migcampista holandès, que contra l'Osca va iniciar una sorprenent ratxa golejadora

4 min
Frenkie de Jong fent gol contra l'Osca

BarcelonaEl 3 de gener, contra l'Osca, el Barça va encetar alguna cosa més que l'any 2021. L'equip havia tancat l'últim partit del 2020 amb un frustrant i decebedor empat a casa contra l'Eibar i, sense gairebé temps per pair el raïm, visitaven El Alcoraz. Malgrat les nombroses oportunitats que van tenir els blaugranes, el duel es va saldar amb un escarit 0-1. L'autor d'aquella única diana va ser Frenkie de Jong. El neerlandès, amb una poderosa arribada al cor de l'àrea, va enviar la pilota al fons de la xarxa amb l'interior del peu després d'una gran assistència de Messi. Aquell dia va començar la particular metamorfosi futbolística de De Jong, destapant-se com un interior amb gran arribada.

La transformació golejadora de l'exjugador de l'Ajax era nova a per a tots, també per a ell mateix, que durant el mes de gener va viure la seva millor ratxa de cara a porteria des que és futbolista professional. Entre entre el 3 de gener i el 3 de febrer va marcar cinc gols (dos a la Lliga, dos a la Copa i un a la Supercopa) i va repartir dues assistències. La projecció ofensiva de De Jong és una tasca que Ronald Koeman, preocupat per la manca d'efectivitat golejadora del seu equip, li havia encomanat en diverses converses.

Com ha evolucionat De Jong?

"Com a interior és on més espai tenia per aportar i sumar: està transcendint i està arribant a l'àrea amb perill. En aquesta posició també pot generar complicitats amb Messi", explora Ricard Torquemada, director de La TdT i analista de futbol a Catalunya Ràdio i Boot room. "Quan jugava al doble pivot no apareixia en aquesta zona, no es deixava anar, perquè estava més pendent de donar equilibri. El pas del doble pivot als tres migcampistes és el que fa, justament, que veiem un De Jong amb més arribada. I això se suma a l'ànim de Koeman perquè ocupi més aquesta zona i a la capacitat del jugador per treure una recompensa aviat i creure en el que està fent", afegeix.

"Amb la posició de migcentre resolta amb Busquets, De Jong pot explotar les seves virtuts com a interior, una posició que Koeman no tenia tan ben coberta. Limitar-li la capacitat de conducció i de recorregut era tallar-li les ales. És el lloc on més pot lluir actualment: s'acosta al migcentre en l'inici de la jugada, baixa a buscar pilotes, però influeix, i molt, en el joc ofensiu. I el Barça, en bona part, el necessita fent això", resol per la seva part Marc Guillén, analista de futbol a El Barça juga a RAC1.

"També l'hem vist jugar com a migcentre especialment quan no hi és Busquets, però el seu perfil no és ben bé el d'un migcentre posicional", coincideixen els dos analistes. "És cert que pot actuar en aquesta posició, però sobretot destaca per la conducció, el canvi de ritme, oferint-se en diferents línies de passada a mesura que la jugada evoluciona...", continua Guillén.

Torquemada també recorda, però, que no ens hem d'oblidar de veure De Jong com a migcentre pur: "Té una cosa que tenen molts pocs futbolistes al món, que és inici, nus i desenllaç. És a dir, que pot jugar en les tres fases del joc: pot ser un gran iniciador per treure la pilota, pot ser un gran dinamitzador per traslladar la pilota a zones transcendents i, aquest curs, també hem descobert que té una gran lectura per arribar a l'àrea, atacar els espais febles de la defensa rival i finalitzar".

"Si és central, millor en defensa de tres"

La versatilitat de De Jong i els problemes que està patint el Barça al centre de la defensa també fan que el futbolista holandès hagi jugat de central. "En defensa de quatre considero que és una alternativa més aviat puntual: no té els conceptes ni l'ofici que pot tenir un central. Ara bé, si del que es tracta és de pressionar a camp contrari i d'anticipar-se, ho pot fer perfectament, sumat a la seva gran sortida de pilota", afirma Guillén. "En tot cas, si hagués de tenir continuïtat com a central ho veig en una defensa de tres. Amb algú que li estigui cobrint l'esquena perquè pugui saltar molt més a la pressió i, també, sumar-se a l'atac. Això ho vam veure contra el PSG. En certa manera crec que Koeman s'hi pot veure emmirallat, perquè era un migcampista que al Barça va ser central. El més positiu és que amb el 4-3-3 pot fer d'interior, i amb el 3-4-3, si cal, també de central", afegeix l'analista de RAC1.

"De central em sembla més com un recurs d'emergència. Quan juga el darrere es nota que li falta una mica d'agressivitat en els duels i tenir alguns conceptes defensius assimilats. Ara, tot el que sigui defensar lluny de porteria i treure la pilota, bé. A París va ser una bona idea perquè havies de fer un tres contra tres tota l'estona i no tenies ni Piqué ni Araujo. De fet, jugant amb tres centrals ho pot fer bé", coincideix Torquemada. "En definitiva, com a migcentre em sembla una solució, però no com una idea estructural. Com a interior és com em sembla que pot ajudar més al Barça i, com a tercera opció, de central", conclou l'analista de Catalunya Ràdio i Boot room.

Amb tot, De Jong està cridat a "marcar diferències al Barça", segons Ronald Koeman. "És un jugador que estarà molts anys aquí. Ha millorat molt respecte a l'any passat. Crec que ell mateix se sent més responsable del seu futur al Barça. Malgrat la seva joventut [23 anys] cada cop pren més responsabilitats en els partits. I, si ets estranger i jugues al Barça, has de marcar les diferències. Per a mi està fent una gran temporada", ha desgranat el tècnic blaugrana abans del duel davant l'Osca, rival contra el qual la metamorfosi de De Jong es va accelerar.

stats