Barça

Les tres condicions per signar la renovació de Messi

Joan Laporta no contempla l’adeu del 10 però reclama temps per acabar de tancar la seva continuïtat

3 min
Joan Laporta felicitant Leo Messi després de guanyar la Copa del Rei.

BarcelonaEl president del Barça, Joan Laporta, continua mostrant-se optimista sobre el futur de Leo Messi al club. “Estic molt tranquil. Les seves botes seguiran a la gespa del Camp Nou. La cosa va bé, ell es vol quedar i té ganes de guanyar títols amb un equip competitiu”, va manifestar ahir el mandatari blaugrana en la presentació d’un documental sobre el futbol del 10, al qual va agrair públicament les facilitats que està donant en la negociació: “Econòmicament ho està posant molt de cara i el projecte esportiu que li estem presentant l’il·lusiona, tot i que després tenim el gran cavall de batalla del joc net financer, que espero que el puguem solucionar”.

En una resposta de Laporta, les tres condicions de les quals depèn la renovació de Messi, segurament la promesa electoral més clara que va fer l’actual president abans de guanyar els comicis. D’una banda, la proposta econòmica, clarament a la baixa en relació als emoluments que l’argentí ha cobrat els últims anys però amb xifres de crac que el mantindrien, amb molta diferència, al capdavant de l’escala salarial de la plantilla culer. En segon lloc, el pla d’actuació esportiu, amb la continuïtat a la banqueta de Ronald Koeman, l’arribada de futbolistes per apujar les prestacions de l’equip (Eric García i Memphis Depay van en aquesta línia) i el valor afegit, a nivell de vestidor, del fitxatge del Kun Agüero, íntim amic del capità. I, per acabar, el factor menys agradable del sostre salarial, que ofega un Barça amb pocs ingressos en relació a les fitxes que ha de pagar als seus jugadors. 

Per això Laporta va demanar “paciència” amb els passos que seguirà de la mà de Mateu Alemany per alliberar salaris, encabir el nou contracte de Messi en la crua realitat financera del club i, al mateix temps, continuar reforçant la plantilla de cara a la temporada que ve. Sobre aquest últim punt, el president va deixar clara la naturalesa de les operacions que podrà signar el primer estiu del seu mandat: “Les entrades no seran amb traspàs, sinó amb bescanvi; si bé no serà fàcil. Els processos reclamen calma sabent la situació en què estem, amb clubs d’estat que estan en disposició de frustrar-nos operacions”. Es referia a la recent plantada de Georginio Wijnaldum, que va marxar al PSG a guanyar el doble del que li oferia el Barça.

Tornant a Messi, Laporta va dir que no vol “pressionar-lo” amb dates de renovació perquè el jugador està en plena competició a la Copa Amèrica. Tanmateix, va suggerir, de broma, que l’acord es tanqui coincidint amb el seu aniversari, just el dia del sant del president: el 24 de juny. Quan l’argentí bufi les espelmes (farà 34 anys), faltarà només una setmana perquè el seu acord vigent amb el Barça expiri. De fet, és una possibilitat que, entre l’agenda competitiva de Messi i les “circumstàncies” exposades per Laporta, l’escenificació de l’acord es faci finalment al mes de juliol. El tema no fa patir la junta, que ha definit tots els pressupostos per a la temporada que ve comptant que haurà de pagar el sou del sis vegades Pilota d’Or.

A l'altura de Mozart, Da Vinci o Gaudí

Les respostes de Laporta sobre la situació de Messi es van produir a l’acte de presentació d’un documental que s’estrenarà dimarts que ve, dia 22 de juny, a TV3 (22 h). Sota la direcció de Jordi Ramos, Xavi Torres i Santi Padró, i amb la conducció del músic i comunicador Ramon Gener, Messi: el desè art explora els punts que hi ha en comú entre el joc de l’argentí i els trets característics d’alguns dels genis més representatius de les diferents disciplines artístiques. Per exemple, la producció compara el relleu Ronaldinho-Messi al Barça de Rijkaard amb el vincle entre el pintor del Renaixement Leonardo Da Vinci i el seu mestre, Andrea del Verocchio. També fa un paral·lelisme entre els inicis del 10 i els del músic i compositor Wolfgang Amadeus Mozart, o entre la dualitat Messi-Cristiano i la rivalitat operística protagonitzada per Richard Wagner i Giuseppe Verdi, dos mestres del Romanticisme simfònic, al segle XIX.

El reportatge compta amb la participació de figures destacades en la carrera de Messi. Tres dels seus tècnics, Pep Guardiola, Luis Enrique i Ernesto Valverde, parlen de les habilitats del davanter de Rosario juntament amb excompanys com Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Luis Suárez, Ronaldinho Gaúcho o Neymar Jr. El comentarista, exentrenador i exfutbolista argentí -campió del món el 1986 amb Maradona- Jorge Valdano també s’explica en relació al talent del seu compatriota.

Depay: "Vull jugar amb Koeman"

El Barça té previst, ara sí, anunciar abans que acabi aquesta setmana la incorporació de Memphis Depay. El club pretenia oficialitzar el quart fitxatge fa set dies, però els serrells contractuals amb el neerlandès i l’Eurocopa en marxa han endarrerit l’acord. De fet, avui Depay juga el seu segon partit a la competició continental contra Àustria (21 h). Conscient que la seva arribada al Camp Nou es dona per feta, el futbolista oranje va deixar clar que vol “jugar amb Koeman” i que hi hauria “notícies” a curt termini. Per tant, és qüestió d’hores que l’exdavanter del Lió se sumi a la nòmina de cares noves que Agüero, Eric García i Emerson han encetat de cara al curs que ve. No és nova, però quasi, la d’Ilaix Moriba, amb qui el Barça té previstos contactes aquest dijous per abordar la seva renovació. El migcampista de la pedrera ha irromput amb força al primer equip i acaba contracte el 2022. La voluntat del club és millorar-li les condicions, però sense oblidar la greu situació econòmica actual.

stats