RUGBI - HEINEKEN CUP
Esports 09/04/2011

Una melé de catalanitat

Narcís Presas
2 min
La USAP es juga el seu futur europeu contra el Toló de Johnny Wilkinson.

Els jugadors de la USAP són coneguts arreu de França com els catalans . És la identitat del club, i la porten a les entranyes. Avui, doncs, no estranya que la USAP jugui a l'Olímpic Lluís Companys l'anada dels quarts de final de la Heineken Cup, la Lliga de Campions de rugbi, contra el Toló. Si L'estaca sona sempre a l'Amiré Giral, avui ho farà a Barcelona davant de catalans de les dues bandes dels Pirineus.

D'ençà dels èxits esportius dels últims anys, la USAP ha guanyat prestigi i ha difós la seva catalanitat. "És un sentiment de pertinença, que aquí no es manifesta per un ús militant de la llengua", explica Christian Martínez, membre de la comissió de catalanitat del club. Molts jugadors i aficionats no parlen català però, en canvi, afirmen que se senten catalans. La simbologia catalana de la USAP està de moda a Perpinyà i la bona trajectòria del club ha fet, per exemple, que hagi incrementat l'interès per aprendre la llengua. Una tendència que també s'ha produït a la plantilla. Una desena de jugadors del primer equip s'han apuntat a cursos de català. N'hi ha que per millorar-lo, i d'altres per aprendre'l. És el cas, per exemple, del segona línia Robins Tchale-Watchon, d'origen camerunès, que s'ha inscrit als cursos interessat per la cultura catalana. Són classes d'una hora i mitja a la setmana que es fan a les instal·lacions de l'estadi, després de dinar i abans de l'entrenament de la tarda. Podrien servir a la llarga per recuperar una vella tradició de la USAP que consistia en el fet que els jugadors parlessin català al camp per evitar que els rivals s'assabentessin de les consignes dels catalans.

El club du a terme diverses campanyes per promoure la seva catalanitat. En l'àmbit comunicatiu, en col·laboració amb Òmnium, ha fet bilingües els rètols de l'estadi Aimé Giral i la web institucional. També ha signat convenis amb escoles de primària (Arrels) i de secundària (Comte Guifré) per l'elaboració de material didàctic, i ha signat la carta del rugbi català per cooperar amb els equips de rugbi de la Catalunya Sud. Un dels moments àlgids de cada temporada és el Dia de la Catalanitat, que fan coincidir amb un partit de lliga a casa contra un dels dos equips del País Basc francès -el Baiona o el Biarritz-. Aquell dia, al marge de cantar L'estaca i Els hi fotrem , del recentment desaparegut Jordi Barre, també hi ha sardanes i exhibicions de castellers.

"Com el Barça dels anys 60, la USAP és una eina d'integració per a la immigració procedent de la resta de França, estan orgullosos de les arrels catalanes del club", explica Christian Martínez. A més, la USAP té un dels dos millors centres de formació de jugadors de rugbi de França juntament amb el del Tolosa, i ja comença a acollir els primers jugadors procedents del Principat per mantenir vius uns valors.

stats