FIFA
Esports 14/01/2016

La FIFA deixa el Madrid i l'Atlètic un any sense poder fitxar, la mateixa sanció que va rebre el Barça

Els clubs ja han anunciat que presentaran recurs per una sanció s'aplicarà el proper estiu, motiu pel qual els dos equips poden fitxar aquest gener

T.p.
4 min
La seu de la FIFA

BarcelonaLa FIFA ha sancionat el Reial Madrid i l'Atlètic de Madrid amb la prohibició d'inscriure jugadors en les dues properes finestres de fitxatges, és a dir, l'estiu del 2016 i el gener del 2017. Els dos clubs poden fitxar aquest gener, doncs. Aquesta és la mateixa sanció rebuda pel Barça ara farà gairebé dos anys. Llavors, el Barça va veure com la sanció afectava directament el següent mercat de fitxatges, ja que la notificació no va arribar entremig d'una finestra de fitxatges, com ha passat ara. El Barça va demanar la cautelar inicialment, però en perdre el recurs va acabar complint la sanció.

La FIFA, com ha avançat el diari 'As', portava un any investigant el Reial Madrid i l'Atlètic per esbrinar si van complir estrictament amb els normes de l'article 19 del reglament sobre l'estatut i la transferència de jugadors, que prohibeix els traspassos de menors de 18 anys excepte en circumstàncies concretes. La FIFA va instar la Federació Espanyola (RFEF) a reunir tota la documentació sobre els menors d'edat estrangers.

Les raons del Reial Madrid

El Reial Madrid ha reaccionat amb un comunicat on assegurava que presentaria un recurs i detallava els arguments jurídics que, al seu entendre, justifiquen el club blanc. De fet, el club que presideix Florentino Pérez s'excusa majoritàriament en la Federació Espanyola (RFEF) i aclareix que sempre va fer jugar futbolistes que prèviament havien comptat amb l'autorització explícita de la federació.

D'una banda, i sobre els jugadors estrangers menors de 18 anys que jugaven sense estar inscrits, el club assegura que és "totalment incert" i assegura que té un text de la RFEF demostrant el contrari. En relació a la incorporació de menors d'edat sense complir els requisits, el Reial Madrid assegura que és "totalment incert" i que "sempre" ha complert amb la normativa i que, en cas de dubte, ha "demanat a la RFEF la corresponent autorització de la Comissió de l'Estatut del jugador de FIFA".

Per últim, i sobre la denúncia de la FIFA de no comunicar a la RFEF els jugadors que participen a les categories inferiors del club per considerar-ho una acadèmia, el Reial Madrid diu que "és també incert" i ho justifica amb les llicències que té cada jugador i que han estat tramitades per la Federació Espanyola.

El director general del club José Ángel Sánchez, juntament amb el cap dels serveis jurídics Javier López Farré, ha defensat la innocència deixant clar que s'arribarà al TAS, la darrera instància esportiva, si cal, per defensar la innocència del Reial Madrid.

Els fills de Zidane, afectats

Entre els menors afectats hi ha els fills de l'entrenador del primer equip, Zinedine Zidane, segons ha confirmat el mateix Sánchez, tot i que ha reiterat que com amb tots els altres jugadors, "potser no tan famosos", el Madrid no ha comès l'incompliment de cap normativa.

La reacció de l'Atlètic

De la seva banda, l'Atlètic de Madrid també havia anunciat la decisió de presentar un recurs. En el cas del conjunt matalasser, el comunicat no és tan explícit. "No esperàvem aquesta sanció. És la primera notícia. Ho considerem una injustícia gran i no poder fitxar ens suposa un problema, però la nostra plantilla és molt àmplia", deia el president del club matalasser, Enrique Cerezo, emfasitzant que presentava el recurs perquè tenen "tota la raó".

Poden fitxar, no poden inscriure

Un cop examinada la documentació, el Comitè de Disciplina que presideix el suís Claudio Sulser ha decidit sancionar els dos clubs amb la mateixa sanció rebuda pel Barça. El Barça ha acabat precisament aquest gener aquesta sanció, que afecta totes les categories, excepte el futbol femení, el futbol platja o el futbol sala. Els clubs poden vendre jugadors, però no inscriure'n durant aquesta sanció. I sobre el paper, sí que poden fitxar, però no inscriure, tal com va fer el Barça amb Arda Turan i Aleix Vidal. A més, els dos clubs han estat multats: l'Atlètic haurà de pagar 900.000 francs suïssos –uns 822.000 euros– i el club blanc, 360.000 –uns 329.000 euros.

Les decisions, notificades aquest dijous a les parts, es fonamenten en elements específics en cadascun dels casos, segons ha comentat la FIFA. "Són conseqüència de les investigacions inicials empreses per FIFA Transfer Matching System GmbH (FIFA TMS), que la Comissió Disciplinària de la FIFA va prosseguir com a part dels procediments disciplinaris", apunta el comunicat del màxim organisme del futbol, que afegeix: "La investigació s'ha centrat en futbolistes menors presents en diferents competicions en què els clubs esmentats han pres part durant el període comprès entre 2007 i 2014, en el cas de l'Atlètic de Madrid, i del 2005 al 2014 en el del Reial Madrid".

El Barça vol tenir la raó al TAS

El director de l'àrea esportiva del Barça Albert Soler, qui va negociar amb la FIFA la sanció del club, ha afirmat que "el que diem és que nosaltres no trafiquem amb nens. Nosaltres compartim les idees de la FIFA i coneixem i defensem el nostre model formatiu, que ha de ser una excepció, i no entrem en les sancions a altres. Pensem que el TAS ens donarà la raó encara que sigui tard, perquè el Barça no fa mala praxi", recordant el recurs presentat al TAS (Tribunal d'Arbitratge Esportiu) malgrat que la sanció ja ha acabat.

stats