Barça
Esports 24/11/2021

Luuk de Jong remata més que Memphis a la Champions

El 9 blaugrana, inèdit a Europa, s'esgota a partir de l'hora de partit: només ha marcat un gol superat el minut 60

3 min
Memphis Depay

BarcelonaEl Barça ha canviat la cara amb Xavi, però l'equip segueix acusant un mal que fa temps que el persegueix: la manca de gol. Els problemes amb les lesions d'Ansu –quatre gols en vuit partits, a més de fer una de les dues úniques dianes de l'equip a la Champions– i de Dembélé –inèdit a la Lliga i que acumula dues estonetes a Europa, on va ser decisiu en el vital gol d'Ansu contra el Dinamo de Kíev–, han abocat el Barça a ser el quart equip menys golejador de la Lliga de Campions. Només els ucraïnesos Dinamo i Xakhtar Donetsk, així com el Malmö suec, tots tres amb un únic gol, han marcat menys que els blaugranes: 2 gols en cinc jornades. Per mirar-ho amb perspectiva, Cristiano Ronaldo ha marcat sis gols, batent per partida doble el Vila-real i l'Atalanta i també veient porteria contra el Young Boys suís. El Bayern, al mateix grup que els blaugranes, n'ha fet 19. Si la mirada s'amplia a les rematades, el Barça n'ha fet 53, poc més que la meitat respecte dels bavaresos (97), l'equip més rematador de la competició.

Les xifres aboquen el Barça a encomanar-se a una gesta a Munic. Fa només unes setmanes, l'escenari que es planteja a Alemanya seria quimèric. L'arribada de Xavi a la banqueta blaugrana i el bon joc davant del Benfica, però, fan que s'elevin una mica les opcions del conjunt blaugrana. A diferència de Ronald Koeman, l'egarenc no s'abona a un discurs conformista –"és el que hi ha"–, però sí que segueix, en certa manera, vinculat a l'herència del neerlandès. Bàsicament, perquè el principal referent ofensiu segueix sent Memphis Depay, fitxatge apadrinat per Koeman. L'ex del Lió va començar el curs endollat, però després d'un inici efervescent està rendint per sota de les expectatives que la seva arribada va generar. Segons les dades que recull la UEFA, a la Lliga de Campions ha intentat cinc rematades en cinc partits, però cap d'elles ha anat entre els tres pals: una ha anat fora i les altres quatre han sigut taponades per defensors rivals. Memphis ha disputat tots els minuts d'aquestes cinc jornades, amb excepció del darrer quart d'hora del duel contra el Dinamo al Camp Nou.

Malgrat els seus pobres registres, el neerlandès és el segon jugador del Barça que més remata a la Champions, només superat, encara que costi de creure, per Luuk de Jong. El seu compatriota, que va sortir especialment assenyalat del partit de Lisboa, comptabilitza sis rematades: una a porteria i cinc més que han anat a fora. El davanter cedit pel Sevilla les ha aconseguit amb menys de la meitat dels minuts jugats que Memphis. Per la seva banda, Ansu, amb 153 minuts de joc a Europa (20 menys que De Jong), és el tercer blaugrana amb més rematades, quatre: una a porteria (el gol contra el Dinamo), una a fora i dues taponades pels rivals.

Memphis, qui més minuts ha jugat

Memphis és el jugador de la plantilla que més minuts ha jugat: tots els partits de Champions complets menys un i tots els 13 partits de Lliga sencers. Les urgències i les baixes són els principals factors que expliquen que no hagi pogut tenir un descans que necessita: el '9' baixa substancialment el seu rendiment a partir de l'hora de partit. De fet, sigui de jugada (4) sigui de penal (3), Memphis ha marcat tots els seus gols abans del minut 60 a excepció d'un, el que va fer contra l'Athletic Club (75') a la segona jornada de Lliga. El mateix passa amb les dues assistències que ha servit: contra la Reial Societat va assistir Piqué al minut 19 (després d'un servei de falta) i es va associar al minut 13 amb Ansu per habilitar-lo davant el València.

La quantitat de minuts que acumula el neerlandès és un dels factors que es tenen en compte a la Ciutat Esportiva per explicar el seu rendiment per sota de les expectatives, tot i que posen en relleu la seva professionalitat i la seva "capacitat d'autocrítica". El curs passat, a Lió, només va completar els 90 minuts en cinc de les primeres 13 jornades de Lliga i, això, sense jugar competició europea. El Barça necessita que Memphis rugeixi més. Mentrestant, pendents de l'evolució de Dembélé i de si Ansu podrà, almenys, entrar en la convocatòria contra el Bayern, el club ja ha inscrit Ilias a la Champions. Ho va fer dilluns, malgrat que no podia jugar per arrossegar una sanció amb el juvenil a la Youth League. Si Xavi ho requereix, el jove extrem de 17 anys sí que podrà ser a Munic.

stats