L'ECONOMIA DEL CLUB
Esports 09/06/2011

La locomotora és el futbol

Albert Solé
3 min
UN TÍTOL MOLT CAR? El Barça ha perdut més diners que no pas n'ha guanyat per ser campió de la Champions,  tot i que els guanys indirectes són més elevats.

El vicepresident econòmic del Barça, Javier Faus, va sortir ahir a explicar els números del club, i va dibuixar un escenari força fosc. Potser calia posar molt d'èmfasi amb el deute acumulat del club (364 milions), les obligacions innegociables amb els bancs (31 milions cada any per amortitzar-lo), i les pèrdues amb què tancaran també els comptes d'aquesta temporada (21 milions) perquè s'entengués més bé la polèmica decisió de retallar el pressupost de les seccions blaugranes, i d'altres que s'han pres i es prendran. De fet, el problema principal va ser de comunicació, i ahir Faus va parlar molt clar. I de la mateixa manera que va explicar que els comptes del Barça necessiten unes cures intensives en aquests moments, el vicepresident blaugrana també va deixar clar que si ara fan els deures, "d dos o tres anys el Barça serà el club financerament més solvent del món, però es necessiten aquests anys de travessia del desert". I tot sense perdre de vista que el futbol "és la locomotora del club, i que si en algun lloc s'ha de fer un esforç és en el primer equip i en La Masia".

La dada principal sobre la qual va edificar tot el seu discurs Javier Faus, i de la qual pengen totes les decisions d'aquesta junta directiva de Sandro Rosell, és que aquesta temporada es tornaran a tancar els comptes amb dèficit. Si ells van heretar un club amb 83 milions de dèficit del curs 2009/2010, i 431 de deute acumulat net, tot i els esforços financers i la notable reducció, aquest any tancaran el balanç amb 21 milions negatius, i 364 de deute net. "El Barça no pot continuar perdent diners, no s'ho pot permetre, perquè hem de seguir invertint en el primer equip i perquè hem de reduir el deute amb els bancs", deia ahir Faus de manera contundent. A més, recordava que a partir d'aquesta temporada la UEFA ha posat en marxa un programa de fair play financer, que obligarà els clubs que en formin part a tancar períodes de tres anys amb els balanços econòmics equilibrats, i la primera ha sigut aquesta 2010/2011. "Qualsevol mesura que no suposi començar a deixar de perdre diners no serà sostenible en el temps", afirmava el vicepresident econòmic.

45 milions per fitxar

"Des del punt de vista econòmic, si el Barça deixés de fitxar jugadors durant dos anys solucionaríem els problemes de diners d'una tirada, però entenem que aquesta no és la manera de fer-ho perquè volem seguir sent el millor equip del món, i en el futbol no es pot deixar mai d'invertir". És per això que Javier Faus va recordar el que ja va dir fa uns mesos, que només hi ha previstos 45 milions per a fitxatges en el pressupost, que podrien augmentar en funció de les vendes de jugadors de la plantilla. Encara que 45 milions puguin semblar molts diners, tenint en compte que Cesc no en costarà menys de 30, que a l'Udinese li'n semblen pocs 25 per Alexis Sánchez, i que per Rossi el Vila-real no n'acceptarà menys de 30, si Guardiola els vol a tots, no hi haurà prou diners. "Si la direcció esportiva creu que amb 45 milions no n'hi haurà prou per reforçar l'equip, jo no puc prendre aquesta decisió i l'haurà d'estudiar i aprovar la junta directiva". En aquest sentit, davant la previsible crítica dels que puguin dir allò de "els diners al camp i no al banc", Faus va respondre: "Nosaltres som partidaris dels diners al camp, però el problema és que no n'hi ha al banc. N'hi ha 0 al banc, i a canvi hi tenim 300 milions de deute".

Guanyar la Champions no és bo

Una de les paradoxes de tot el que va explicar ahir Javier Faus és que el fet d'haver guanyat la Champions ha suposat una pèrdua de 4 milions respecte del que s'havia pressupostat, que era arribar només als quarts de final. "Guanyar la final ha significat un augment en els ingressos, però també en les despeses en primes als jugadors i al cos tècnic", ha explicat Faus, que ha afegit: "Estem encantats de perdre aquests 4 milions d'euros perquè ha significat guanyar la Champions i el ressò internacional que ha tingut aquesta victòria, i això no es paga en diners, és la millor inversió que pot fer un club de futbol".

stats