Barça
Esports 03/01/2023

La Lliga va sancionar amb 800.000 euros el Barça per incomplir el 'fair play' financer

La patronal de Tebas ha instaurat noves mesures per controlar el límit salarial que dificulten encara més la capacitat de fitxar i renovar jugadors

4 min
El president de la Lliga, Javier Tebas.

BarcelonaEl fair play financer és un maldecap que sembla que no té fi per al Barça. Els problemes econòmics del club s’ajunten amb el fet que la Lliga cada vegada colla més. Segons ha pogut saber l’ARA, el Barça ha recorregut tres sancions que el comitè de control econòmic de la patronal li ha interposat per fets ocorreguts durant el curs 2021-2022: excedir el límit salarial amb els fitxatges de Dani Alves i Andreas Christensen (la Lliga considera que afecta l'exercici passat malgrat no haver estat inscrit fins a l’actual), i amb la renovació de Ronald Araújo. En total, les tres sancions sumen quasi 800.000 euros.

El Barça, en aquests casos, ha dipositat recursos al comitè de segona instància de llicència UEFA de la RFEF, l’òrgan que fins ara ha estat l’encarregat de valorar aquesta mena de qüestions, tal com marquen els estatuts socials de l'estament que presideix Javier Tebas. Però aquest mecanisme podria canviar ben aviat. La Lliga va impulsar en la seva última assemblea, celebrada a Dubai el 7 de desembre, modificacions en els articles 43, 44 i 78 bis. Els textos s’han adequat per encabir-hi un nou òrgan: el comitè social de recursos. Així, si les intencions de Tebas són aprovades pel CSD, aquest substituirà el comitè de segona instància de llicència UEFA de la RFEF, que està format per quatre membres designats per la Federació i tres per la Lliga, els quals habitualment han estat contraris als recursos presentats pel Barça. En canvi, els membres del comitè social de recursos, que seran un president i dos o quatre vocals, els nomenarà la comissió delegada de la Lliga a proposta de la direcció general corporativa. 

“Se suprimeix el recurs davant el comitè de segona instància de llicència UEFA de la RFEF”, dicta el nou text dels estatuts socials de la patronal i al qual ha tingut accés l’ARA. “A conseqüència del nou projecte de llei de l’esport, i de l’experiència pràctica acumulada, es fa convenient revisar el model de recursos existent a la Lliga, unificant-lo a un model de doble instància interna que dona pas al possible recurs extern”, argumenta l’organisme presidit per Tebas. I afegeix: “Deixa de tenir sentit (aquest comitè) en el nou model, perquè disposa d’un òrgan col·legiat i especialitzat intern, les resolucions del qual donen pas àgilment a les vies impugnatòries externes”. Aquest diari ha demanat al Barça l'opinió sobre els probables canvis i la resposta ha estat que no hi tenia "res a dir".

Les palanques ja no serveixen per fitxar

Una altra de les novetats és que l’organisme limitarà les palanques que durant l'últim mercat de fitxatges van servir per incrementar la capacitat de fitxar del Barça. De fet, la previsió de l’entitat era utilitzar-ne una altra, la venda del 49% de BLM, el marxandatge blaugrana, aquest estiu. La Lliga deixarà que el Barça, o qualsevol altre club, les pugui activar, però només permetrà que el 5% de la xifra de diners ingressada es faci servir per fitxar o renovar jugadors. L’excepció serà quan l’actiu que es pretén vendre sigui una nova via de negoci que l’entitat hagi creat. Aleshores, el club en qüestió podrà fer ús del total de l'ingrés extra. 

Les noves limitacions no s'acaben aquí. Si un club ven un futbolista per una xifra de traspàs superior a la mitjana del que sol aconseguir (per exemple, els 222 milions d’euros que el 2017 va pagar el PSG per Neymar), l'organisme presidit per Tebas l’obligarà a presentar un pla de tresoreria que demostri que podrà pagar, com a mínim, els dos anys vinents el jugador que fitxarà o renovarà gràcies a aquests diners. Però no tot són males notícies per al Barça. La regla de l’1/4 (pots utilitzar un euro per cada quatre que estalviïs) que tant va condicionar el club presidit per Joan Laporta a l'estiu passarà a millor vida. A partir d’aquest mercat d’hivern, els clubs que s’hagin excedit del límit salarial podran gastar el 40% de la xifra estalviada sempre que també es presenti un pla de tresoreria. 

No podrà fitxar durant el mercat d’hivern 

Aquestes mesures arriben en un context en què la relació entre la Lliga i el Barça cada cop és més tensa. Sobretot després que el club no acceptés l’acord amb CVC per la venda dels drets televisius proposat per l’organisme i tanqués una operació semblant i a priori més efectiva amb Sixth Street. Les declaracions i contradeclaracions entre Tebas i Laporta han estat habituals els últims temps. A més, el club ja sap que, si no aconsegueix ingressos extres amb la venda de jugadors o amb l’arribada de nous patrocinis, no podrà fitxar aquest mercat d’hivern. De fet, el mateix Laporta ja ho va reconèixer al novembre: “Nosaltres i alguns clubs estem intentant convèncer la Lliga perquè sigui més flexible i ens permeti un altre tipus d’interpretacions que puguin fer que encara ens puguem reforçar més”, va dir aleshores el màxim mandatari del Barça en una entrevista a l’agència Efe. A més, es va queixar del fet que “la Premier League és més flexible”, cosa que, segons Laporta, “no té gaire sentit” perquè considerava que les normatives del fair play econòmic de les diverses lligues europees s’haurien d’equiparar.

Iñaki Peña, inscrit d'urgència com a jugador del primer equip per poder jugar la Copa

La darrera víctima del conflicte entre el Barça i la Lliga pel 'fair play' era Iñaki Peña. Fins ara, el porter seguia tenint fitxa del filial. Per tant, i com que té 23 anys, quedava fora de la normativa que li permetia poder jugar un partit de Copa amb el primer equip. Per tant, si no hi havia un gest ràpid, el porter es quedava fora de la convocatòria per jugar aquest dimecres contra l'Intercity (21 h). Finalment, i tenint en compte que Iñaki Peña és una de les fitxes més baixes de l'equip, li han pogut fer un lloc i l'han inscrit com a jugador de la primera plantilla. Defensarà la porteria en l'estrena de Copa a terreny alacantí i Ter Stegen tindrà un partit de descans.

stats