Publicitat
Publicitat

FUTBOL

La Lliga augmenta ingressos i redueix el deute

Gay de Liébana ha criticat que la competició espanyola és domèstica, de poble i per tant hauria d'aprendre de la Premier League si vol millorar

L'economista José María Gay de Liébana ha presentat aquest dijous el 6è informe anual sobre la situació financera del futbol espanyol. El primer que ha volgut destacar és que en la temporada 2011-12 els clubs i les societats anònimes esportives de Primera Divisió han incrementat els ingressos i han reduït el deute. Els actius dels equips de Primera van sumar 3.667.000 d'euros durant la temporada 2011-12 . Segons l'estudi, els ingressos e s van incrementar el 6,6% , fins als 1.780 milions d'euros respecte l'any anterior que la facturació va ser de 1.669 milions. "M entre gairebé tots els clubs i les societats anònimes han hagut de regular les seves despeses per quadrar els comptes , el Barça i el Reial Madrid són els únics que que creixen" , ha explicat.

La lliga ha crescut, però de manera molt desigual. Mentre el Barça ha crescut en un 67% i el Madrid en un 46%, els altres 18 clubs només han crescut un 14% . "La qüestió és que el Barça i el Madrid tiren i els altres no estan tirant, és una lliga monopolitzada" ha assenyalat Gay de Liébana. Per exemple el cas del màrqueting, les marques prefereixen ser 7è sponsor del Madrid o del Barça abans que el primer d'un dels altres clubs.

L'economista i professor de la UB ha criticat que "el futbol és aliè a la crisi econòmica, aliè a la situació real". Només hi ha dos sectors a Espanya que han augmentat les despeses de personal en aquesta crisi: "Els polítics i els clubs de futbol".

Sobre la lluita desigual entre els dos grans clubs i la resta d'equips de la Lliga considera que els que ho han fet bé són el Barça i el Madrid. "És una lliga de dos perquè són els únics han sabut ser universals, projectar-se, han fet que el món els conegui, per tant el problema és dels altres. O fem una lliga més competitiva o anirem malament", ha afegit. La solució que proposa és que els altres 18 clubs comencin a fixar-se en l'estranger. També ha detectat un altre problema i és que "els sous haurien de ser negociats a la baixa però els joves futbolistes es resisteixen a rebaixar-se el sou i per això emigren a altres països". 

Per acabar, ha assenyalat que es tracta d'una lliga "domèstica, de poble, estem tancats". En la Premier League els jugadors són més propers, aposten per temes caritatius, en canvi aquí els jugadors semblen superiors a la resta. "Hem d'aprendre més d'altres lligues com la Premier o la Bundesliga on una entrada pel Borussia Dortmund que acaba de jugar una final de la Lliga de Campions costa 9 euros".


PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF