LLIGA ENDESA
Esports 04/03/2013

El llibre d'estil del nou Barça Regal

Xavi Pascual busca un joc ràpid, però l'anotació depèn de l'encert dels jugadors

àlex Gozalbo
3 min
Xavi Pascual, entrenador d'un Barça Regal que ahir va perdre.

BarcelonaEl Barça Regal no va arribar ahir als 70 punts contra el Caja Laboral i va perdre el primer dels seus últims 15 partits disputats (67-69). La derrota allunya definitivament l'equip blaugrana de la segona posició de la Lliga Endesa, però no enfosqueix la millora experimentada des de la desfeta a la pista de l'Asefa Estudiantes. El conjunt ha crescut i ha trobat un equilibri ofensiu que a l'inici de temporada no tenia. De fet, fins ahir, el partit al Palacio de los Deportes de la Comunidad de Madrid era l'últim en què l'equip blaugrana no havia arribat als 70 punts.

Xavi Pascual i els seus ajudants estan contents amb el bagatge ofensiu del seu equip i lliguen la derrota als baixos percentatges de tir. "Si no tens encert, no pots guanyar. Vam tenir un percentatge molt pobre en tirs de dos punts, un 39%. És un percentatge poc habitual en nosaltres i crec que això ens va condicionar totalment el partit. A la primera meitat vam fallar cistelles teòricament fàcils a prop de cistella", analitza l'entrenador.

La revista Gigantes del Basket analitza aquest mes la metamorfosi que el Barça Regal ha experimentat en les últimes setmanes. "Nosaltres sempre intentem construir bons equips en l'aspecte defensiu. Això ens permet córrer al contraatac, aconseguir punts en els primers deu segons de cada possessió i apostar per la transició. El nostre equip sempre proposa coses en els primers segons de cada atac i així ho han reconegut els principals entrenadors d'Europa. En canvi, s'ha generat una visió que no és certa i que no es correspon amb la nostra identitat", diu l'entrenador de Gavà. "Si no hi ha interessos pel mig, cal intentar explicar a l'aficionat la realitat de les coses. Si un equip es queda en 70 punts no sempre és perquè no vol atacar, de vegades tot depèn de l'encert. Cal separar les coses i saber diferenciar l'estil", opina.

"Quan vam començar la temporada, ja intuíem que ens costaria arrencar perquè teníem molts jugadors nous, alguns dels quals a la mateixa posició. Exigim que el jugador tingui un volum de decisió tàctica elevat i, amb gent nova, això et porta a perdre alguns partits. A això cal sumar-hi els problemes físics de jugadors claus. No és una excusa sinó una realitat", analitza Xavi Pascual, que ahir va tornar a donar descans a Joan Carles Navarro. "Estem en un procés en què intentem recuperar-lo al mateix temps que ens ajuda en alguns partits. Estem contents de com va fins ara la seva evolució. Esperem que arribi amb molta energia al tram final de la temporada. Anem dia a dia, però tenim una idea global", recorda el tècnic, que ahir es va desesperar veient com els seus jugadors fallaven 18 dels 24 triples que van intentar. La majoria, després de bones seleccions de tir. Brad Oleson, per exemple, es va quedar en dos punts i tan sols va encertar un dels sis tirs que va intentar.

"Hi ha diferents camins que porten a l'èxit i cada entrenador escull el seu. Nosaltres tenim un gran bagatge tàctic que ens permet tenir moltes maneres d'aconseguir punts. En defensa això exigeix més temps i una fase d'aprenentatge. Al nostre equip res és igual en funció de qui està jugant i això no és senzill d'aprendre", explica Xavi Pascual, que justifica així la irregularitat que l'equip blaugrana va exhibir al primer tram de la temporada.

"A casa pitjor que a fora"

A cinc victòries del Caja Laboral, equip amb el qual ha perdut els dos partits de la Lliga Endesa, el Barça Regal té molt poques opcions d'aconseguir la segona posició de la temporada regular. "Queden onze jornades i pot passar qualsevol cosa, però és evident que la diferència és molt gran. Crec que hem de centrar-nos a seguir creixent i fer-ho millor. A casa estem jugant una mica pitjor que a fora i hem de trobar aquest equilibri. Tenir el factor pista a favor sempre ens agrada però no tenir-lo no significa que no puguem guanyar", recorda el tècnic Xavi Pascual.

stats