OLIMPISME
Esports 02/01/2012

La llarga recta per ser als Jocs de Londres 2012

à. Gozalbo / N. Arroyo
4 min
La llarga recta  per ser als Jocs  de Londres 2012

Els Jocs Olímpics de Londres 2012, que concentraran l'activitat esportiva mundial del 27 de juliol al 12 d'agost d'aquest any, encara no tenen protagonistes. Bona part de les disciplines olímpiques tenen pendent disputar en els pròxims mesos els últims campionats (ja siguin europeus, mundials o preolímpics) per acabar de concretar quins països o esportistes hi participaran.

Tot i així, els principals favorits a penjar-se una medalla ja fa mesos que planifiquen el seu calendari amb l'objectiu d'arribar al pic de forma a l'estiu. No hi ha temps a perdre, i encara menys en aquestes dates nadalenques. La nedadora Mireia Belmonte, per exemple, és a Sud-àfrica des de diumenge, on s'està entrenant. "Al mes de març hi ha el Campionat d'Espanya a Màlaga, on buscaré la marca mínima per tenir plaça als Jocs Olímpics de Londres", diu la badalonina.

És un cas diferent del d'altres nedadors catalans de llarga distància, com Érika Villaécija o Kiko Hervàs, que ja han aconseguit la classificació. En piscina curta, l'equip femení de 4x100 metres estils, en el qual hi ha Judit Ignacio i Marina Garcia, també té el bitllet garantit.

Ara per ara i segons informa el Comitè Olímpic Espanyol (COE), Espanya té concretades 90 places als Jocs (76 d'homes i 14 de dones), però algunes encara no tenen nom i cognom. Les seleccions de bàsquet (12), futbol (18) i hoquei herba (16) són les que més n'aporten, a l'espera de conèixer la convocatòria dels seleccionadors. En total, hi haurà uns 300 esportistes espanyols a Londres.

Els Jocs Olímpics de Londres seran els últims en què hi haurà atletes que competeixen amb les ajudes del pla ADO, una subvenció que des de Barcelona'92 concedeix el Consell Superior d'Esports (CSD) a les federacions perquè els esportistes es puguin entrenar de manera professional.

Les previsions dels CSD xifren el nombre de medalles que els esportistes espanyols aconseguiran entre 19 i 22, seguint la mateixa línia dels Jocs Olímpics d'Atenes (19) i Pequín (18).

"Una preparació difícil"

Nacho Coque, preparador físic de la selecció espanyola de bàsquet, repassa com arribaran alguns jugadors catalans a la cita de Londres: "Aquesta serà una preparació difícil d'encaixar, ja que com a conseqüència del tancament patronal la NBA s'allargarà més del que és habitual. Es tracta de fer un equilibri entre el descans necessari i la preparació que necessiten per competir bé. Hem fet una estimació, però al final s'ha d'ajustar en funció del nombre de partits que tenen a les cames, és a dir, de fins on han arribat en les seves respectives competicions".

Coque xifra en cinc setmanes el treball previ òptim. "No es tracta d'una pretemporada, sinó d'un cicle regeneratiu en què els jugadors primer han de recuperar-se de les lesions i de la càrrega acumulada durant tota la temporada, i després preparar-se per competir al màxim nivell", apunta el preparador físic a l'ARA.

Un dels avantatges de la cita de Londres respecte dels Jocs Olímpics de Pequín és que la diferència horària és mínima (una hora), la distància del desplaçament, curta i el clima, prou similar. "Això és de gran ajuda i ens facilita molt la feina als entrenadors i als preparadors físics", assegura Coque.

Tot i que el bàsquet és una disciplina d'equip, l'atenció que necessiten els jugadors és molt individualitzada. "Cada esportista arriba en un moment de forma diferent i és per això que és bàsic el control que fem durant tota la temporada i els deures que cada jugador ha de fer abans de la concentració, que intentem que no superi els dos mesos", diu Coque.

Un mes de gener apassionant

Durant aquest mes de gener es concretarà la classificació de la gimnàstica, l'handbol, el waterpolo i el taekwondo. En el primer cas es disputarà el Preolímpic entre l'11 i el 13 a l'O Arena de Londres perquè vuit països es reparteixin quatre places per als Jocs. Per la seva banda, els homes de Valero Rivera estan preparant l'Europeu que es disputarà a Sèrbia entre el 15 i 29, en busca de l'única plaça olímpica que hi ha en joc.

L'equip de waterpolo està en una situació similar, ja que a l'Europeu que disputarà a Eindhoven (del 16 al 29 de gener) amb set països més aspira a obtenir una de les cinc places. En cas que no aconseguís plaça, tindria una última opció als diferents Preolímpics continentals que es faran a principis d'abril. En les arts marcials, cap esportista espanyol va classificar-se durant la prova mundial i ara només tenen l'opció de la repesca a l'Europeu que tindrà lloc a Rússia del 27 al 29 de gener.

Aquestes són les cites més urgents del calendari olímpic, que anirà encadenant competicions fins al mes de juliol. Moltes proves es concentraran, però, entre el març i l'abril, entre les quals les de bàdminton, lluita, halterofília i rem. També serà en aquests mesos quan atletes i nedadors tindran més opcions d'aconseguir les marques mínimes per ser a l'estadi olímpic o a l'estrambòtic centre aquàtic de Londres.

Sònia Franquet, una tiradora que participa en la disciplina de pistola de precisió, no fallarà a la cita de Londres.

En hípica hi ha tres binomis classificats i encara hi ha possibilitats d'aconseguir una plaça més. Tot i que encara no s'han fet oficials els noms dels genets que competiran, Beatriz Ferrer-Salat i Jordi Domingo tenen moltes opcions de ser-hi.

La vela és una altra de les disciplines en què hi ha places segures a les quals encara s'han d'assignar noms. L'únic esportista català amb possibilitats de ser seleccionat és Àlex Muscat, que competeix en la modalitat de finn.

stats