BÀSQUET - EUROLLIGA
Misc 10/10/2019

Les lesions musculars, un maldecap creixent

Un estudi liderat per dos especialistes catalans alerta del risc de l’acumulació de partits

i
àlex Gozalbo
3 min
Àlex Abrines, aler mallorquí del Barça, durant les proves mèdiques fetes a l’inici de temporada.

BarcelonaEl món del bàsquet sempre havia considerat que la lesió més freqüent i la que causa més baixes en els equips era la de turmell, però un estudi científic encapçalat pel doctor Gil Rodas, responsable de l’àrea mèdica del Barça Innovation Hub i exmetge del primer equip de bàsquet del club blaugrana, i Martí Casals, professor i investigador de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, adverteix que les lesions musculars podrien ser les que provoquen baixes amb més freqüència. L’anàlisi s’ha publicat a la prestigiosa revista científica Orthopaedic Journal of Sports Medicine i ha comptat amb la col·laboració de Daniel Medina, Toni Caparrós, Dai Sugimoto, Bruce Hamilton, Toni Bové i Klaus Langohr.

Els resultats d’aquest estudi sobre epidemiologia de lesions en un equip professional de bàsquet corroboren el patró de la hipòtesi inicial sobre la nova tendència de lesions musculars, en equips professionals. Malgrat que el professor Casals puntualitza que el resultat de l’estudi, de moment, només és una fotografia de la hipòtesi en el terreny d’un equip concret, “sembla que en altres equips i en altres lligues, com la NBA, estan tenint el mateix problema”. L’estudi podria canviar la visió d’alguns dels especialistes que treballen en la medicina d’aquest esport i, a més a més, suggereix noves preguntes, una de les quals, per exemple, és sobre la mateixa competició: la possibilitat que una agenda de partits menys plena redueixi la incidència i la gravetat de les lesions. Segons el doctor Rodas, “més densitat de partits i més intensitat del joc impliquen menys recuperació i, per tant, un risc més elevat de lesions musculars”. El professor Casals coincideix amb aquesta idea. “El bàsquet ha canviat molt respecte al contacte físic, la rapidesa i l’exigència”, recorda. Aquesta explicació, a més, és consistent amb el que passa en el bàsquet formatiu, on sí que hi continuen predominant les lesions de turmell. “La tècnica individual dels jugadors joves encara s’ha de desenvolupar i no tenen un fisioterapeuta que els estigui embenant el turmell cada dia”, diu Rodas. De fet, a mesura que les competicions amateurs es vagin assemblant més a les professionals respecte al nivell d’exigència, la incidència de lesions musculars “també podria influir en com s’enfoca el període formatiu dels jugadors”.

Els especialistes consideren que ens trobem a les portes d’una nova concepció dels condicionants mèdics del bàsquet professional i que això tindrà influència sobre les noves estratègies de prevenció. “Reduir el nombre de partits podria ser la primera estratègia preventiva, a més de potenciar que es treballi més en la recuperació en l’àmbit fisioterapèutic i revisar si els escalfaments requereixen exercicis específics i més enfocats en l’aspecte muscular”, analitza Rodas. Un nou model explicatiu de les lesions podria requerir l’adopció de noves mesures; la preocupació sobre les lesions creix en lligues com la NBA, on algunes estrelles es queden sense jugar partits clau i se suggereix la conveniència que aquestes estrelles estiguin supervisades pels seus propis doctors.

El Barça juga a Sant Petersburg

El Barça visita avui (19 hores, DAZN) la pista del Zenit de Sant Petersburg. L’equip rus està entrenat per Joan Plaza i compta amb un altre català al cos tècnic, Lluís Riera. Svetislav Pesic no podrà comptar amb Thomas Heurtel, Kevin Pangos, Pau Ribas ni Cory Higgins, que continua amb molèsties al genoll esquerre.

stats