Barça

No només el calendari 'mata' els jugadors del Barça

L’equip pateix l’excés de minuts, la mala planificació esportiva i els canvis a l’àrea mèdica del club

3 min
Araujo es retira lesionat al Benito Villamarín.

Barcelona“Hem d’ajudar els jugadors, perquè el calendari els està matant. Tant de bo la FIFA i la UEFA pensin en reduir el nombre de partits i acabin amb aquesta situació de desgast, que provoca lesions”. Ronald Koeman és poc de mossegar-se la llengua, però quan li pregunten per l’acumulació d’esforços dels seus futbolistes és especialment sincer. El tècnic holandès no només entrena una plantilla més curta d’efectius del que desitjaria, sinó que a sobre ha de gestionar un excés de minuts sense precedents. La seqüència de partits des de Cap d’Any parla per si sola: amb el d’avui al Sánchez Pizjuán, el Barça n’haurà jugat un total de 12, 10 dels quals lluny del Camp Nou i quatre amb pròrroga inclosa (dos a la Supercopa d’Espanya i dos a la Copa del Rei). Amb els resultats a la mà, podria concloure’s que els blaugranes, que entrenen més i millor des de l’estiu, no han acusat la saturació física. La prova és que des de la desfeta contra el Juventus en l’últim duel de la fase de grups de la Lliga de Campions (0-3) han guanyat 14 dels 18 partits que han disputat. En canvi, pel que fa a la infermeria, han vist com la xifra de lesionats s’ha disparat a sis dies del retorn de la màxima competició.       

Koeman afronta l’anada de les semifinals de la Copa contra el Sevilla amb només 15 efectius del primer equip, perquè en les últimes hores ha hagut de lamentar fins a quatre baixes per lesió. La més sensible, la de Ronald Araujo, que ho té pràcticament impossible per jugar contra el PSG a causa de l’esquinç de turmell que va patir diumenge al camp del Betis. A més del central uruguaià, el tècnic també va confirmar ahir les absències de Sergiño Dest, Miralem Pjanic i Martin Braithwaite, que se sumen als ja accidentats Ansu Fati, Sergi Roberto, Philippe Coutinho i Gerard Piqué. La malastrugança del Barça amb les lesions toca sostre fins al punt que només cinc integrants de la plantilla sobreviuen en aquest moment de la campanya sense protagonitzar cap diagnòstic mèdic: De Jong, Pedri, Griezmann, Riqui Puig i Trincao. Però no s’explica només amb el calendari més infernal de l’última dècada. Hi ha més factors que afecten el rendiment dels jugadors.

Ansu Fati, el dia que es va lesionar.

En aquest sentit, hi ha certa incomoditat al vestidor amb els serveis mèdics, que també estan vivint la seva particular temporada de transició després que Ricard Pruna, responsable de la salut del primer equip durant més de 20 anys, acordés a l’estiu la seva sortida del club per motius professionals. Ramon Canal, cap del departament, va substituir Pruna amb un vell conegut blaugrana, Lluís Til, que de moment, segons ha pogut confirmar l’ARA, no ha aconseguit imposar el seu criteri ni refer la confiança perduda dels futbolistes respecte als diagnòstics que els ofereixen des de l’entitat després de patir lesions. No ajuden, en aquesta línia, les recaigudes recents d’Ansu Fati i Sergi Roberto. El davanter va fer passos enrere en la seva recuperació perquè els metges no van detectar-li a temps una al·lèrgia a la sutura del menisc, mentre que el lateral encadenarà quatre mesos de baixa per dues lesions al mateix múscul amb una diferència de només 89 minuts de joc. A Sant Joan Despí també sobta la gestió de les molèsties de Dest, que no està fi des de fa setmanes, i de Lenglet, que ha jugat diversos partits amb dolors al genoll i està lluny del seu millor nivell. Koeman no ho té gens fàcil. No només entrena una plantilla mal planificada i sobreexplotada: també ha de conviure amb el temps d’adaptació que reclama no sentir els diagnòstics de Pruna després de dues dècades.

El Barça no és un cas aïllat

L’acumulació de minuts i de lesions no és patrimoni exclusiu del Barça. De fet, els blaugranes estan millor que el Madrid, que ha afrontat els dos últims partits de Lliga amb 11 jugadors del primer equip sans. A la Premier, el Liverpool de Klopp va haver de contractar a correcuita fa un parell de mesos Andreas Schlumberger, el recuperador que el tècnic alemany tenia quan entrenava el Borussia Dortmund, per aturar la sagnia de lesions a Anfield. I el PSG, que visitarà el Camp Nou en cinc dies, també porta tot el curs lamentant baixes pel calendari i pel covid. L’últim a caure ha sigut Ángel Di María, que no podrà jugar l’anada de l’eliminatòria continental per una lesió al bíceps femoral.

stats