Barça

El Barça mai no ha obligat Messi a parlar català

El club promou la seva llengua oficial als contractes professionals des del primer mandat de Joan Laporta

3 min
Messi, en un partit d'aquesta temporada.

BarcelonaLes 30 pàgines del contracte de Leo Messi amb el Barça marquen l'actualitat dels últims dies al Camp Nou. I és normal: es tracta de l'acord més car de la història de l'esport. Ara bé, el tema principal de la tercera entrega d'El Mundo sobre el milionari document que el davanter argentí va signar amb Josep Maria Bartomeu a finals del 2017 (amb vigència fins al juny del 2021) no és cap novetat. El rotatiu madrileny denuncia que el Barça "imposa aprendre català" a Messi a través de la clàusula 1.2.7 del seu contracte, que literalment li demana "fer els màxims esforços per integrar-se en la societat catalana, respectant-ne i assumint-ne els valors culturals, comprometent-se especialment en l'aprenentatge de la llengua catalana, vehicle fonamental de la seva integració". Un seguit de recomanacions, i no condicions, que el futbolista no segueix fil per randa tot i que al seu cotxe sonin de vegades, a petició dels seus fills, cançons tan nostrades com El Joan petit quan balla. Messi porta més de mitja vida a Catalunya, però no parla català. I, de fet, malgrat les últimes informacions, no hi estava obligat. Ni ell ni tampoc les desenes d'esportistes professionals que han signat pel Barça, amb aquesta clàusula pel mig, des de la temporada 2003/2004, la primera amb Joan Laporta com a president.

"Ja fa molts anys que s'introdueix el tema del català als contractes amb ànims de promoure'l, no d'imposar-lo. Al final, és la llengua oficial del club segons els estatuts", apunten des del club, on no entenen que es torni a polemitzar ara sobre una mesura que està consolidada al Camp Nou des de principis de segle i que cap junta ha discutit. "Té gràcia, però va ser una decisió que van consensuar Laporta i Rosell quan encara treballaven junts. Era una forma de fer entendre als jugadors que venien de fora on estaven arribant", explica Raül Sanllehí, l'exdirector de futbol blaugrana que va negociar tots els contractes del primer equip durant 11 anys. "Quan algun representant no veia clara la clàusula miràvem de reformular-la perquè veiés que era una qüestió més de valors que de compliment obligat", recorda l'executiu barceloní, que fins fa uns mesos treballava a la direcció esportiva de l'Arsenal. De fet, Sanllehí va ser una figura clau en el fitxatge de Neymar, que quan va signar pel Barça també es va comprometre a "integrar-se en la societat catalana", tal com va desvelar el portal Football Leaks l'any 2016, amb el corresponent debat mediàtic posterior. El brasiler, ara al PSG, no només no es va expressar mai en català, sinó que va trigar molts mesos a començar a atrevir-se amb el castellà. El contracte, igual que el de Messi, no era peremptori en aquest sentit.

Tot i això, el Barça segueix posant facilitats als seus professionals perquè aprenguin la llengua oficial del club. Arthur Melo, ara al Juventus, va començar les lliçons quan encara jugava al Grêmio de Porto Alegre i, mesos abans de marxar a Torí a canvi de Miralem Pjanic, s'exhibia a Twitter fent classes en xarxa. També ha après català Marc-André ter Stegen, que, no content amb expressar-se ja en un castellà quasi nadiu, va mostrar els seus progressos en un vídeo de La Marató en què apareixia promocionant l'ús de la mascareta. O Nikola Mirotic, estrella de l'equip de bàsquet, que, igual que la majoria dels esportistes de les seccions, va signar el compromís d'integració a l'arribar al club. "Els idiomes mai no han sigut un problema per a mi. Parlo castellà, serbi, anglès i ara em tocarà aprendre català. Un idioma més, per què no?", va dir l'aler en una de les seves primeres entrevistes. La mesura s'ha aplicat a quasi tots els contractes rubricats des del 2003. Només alguna excepció recent, amb Bartomeu a la llotja, l'ha rebutjat.

Messi, decidit a anar fins al final

Més enllà d'aquest tema, Messi continua assessorant-se per defensar el seu honor després que un diari hagi tingut accés al seu contracte amb el Barça. Segons ha pogut confirmat l'ARA, el seu advocat prepara una demanda contra El Mundo per revelació de documents confidencials. Així mateix, l'argentí vol que la investigació s'estengui a les poques persones que tenien accés al seu compromís amb el club. Per això té previst incloure-les a la querella perquè la justícia les faci declarar sobre la filtració. Són Josep Maria Bartomeu, Jordi Mestre, Òscar Grau, Carles Tusquets i Román Gómez Ponti.

stats