Esports 07/05/2021

L'Espanyol, a punt per posar fi al seu particular estat d'alarma

"Els he vist el patiment a la cara", reconeix Vicente Moreno, que pujarà a Primera amb el seu equip si empata a Saragossa

Germán Aranda Millán
3 min
L’Espanyol s’agrada a Las Gaunas

BarcelonaL'Espanyol començarà aquest dissabte el seu partit contra el Saragossa (18.15 h, #Vamos) a Primera Divisió. Com que només li caldrà un punt per pujar matemàticament a cinc jornades del final de Lliga, amb l'empat a zero inicial inherent a qualsevol partit de futbol ja en tindrà prou. Fins i tot una derrota pot anar-li bé si el Leganés no guanya dilluns. Segons un càlcul efectuat pel diari As, l'equip perico té un 88,8% de possibilitats de pujar aquest cap de setmana. El més que probable ascens a Primera propiciarà una estranya festa, ja que els aficionats no podran celebrar la fita en el proper partit a casa en plena pandèmia. Però és sens dubte la millor forma de posar fi al particular estat d'alarma (l'altre, l'oficial, es dona per finalitzat a tot l'Estat diumenge) que és per a un equip com l'Espanyol passar un curs a la Lliga Smartbank.

Els blanc-i-blaus han sigut "constants", ha destacat el seu tècnic, Vicente Moreno, en roda de premsa, i s'han sabut "adaptar a cada escenari", però malgrat la fredor de jugar sense públic i la que el mateix míster ha volgut transmetre sempre en les seves compareixences, no ha sigut un any fàcil. Veient que tenen l'ascens a tocar i tot i assegurar que no es conformen amb l'empat i que seguiran intentant rebaixar l'eufòria, Moreno ha obert aquest divendres una mica més del que és habitual la capsa de les emocions. "Jo els he vist patir, els jugadors. El primer dia que vaig entrar per aquesta porta els vaig veure el patiment a la cara, i després, durant l'any, es notava que arrossegaven aquest compte pendent i que fins que no se'l traguessin de sobre no descansarien. M'alegro molt per ells perquè sé com ho han passat de malament", ha reflexionat Moreno, per primer cop donant a entendre el que és obvi però que fins ara es negava a acceptar: que l'Espanyol tornarà, seguríssim, a Primera.

De fet, Moreno ha començat la compareixença més tancat a qualsevol tipus de celebració i assegurant que no signava l'empat. "No. Esperem que demà sigui un gran dia i preparem el partit per guanyar-lo", ha dit. "De moment som al mateix lloc, no hem aconseguit res", ha insistit abans d'acabar d'obrir una mica el cor. "No estic gaire pendent de si els números milloren o no els anteriors, només de si ens serveixen per als nostres objectius", ha dit Moreno sobre les xifres de rècord que l'Espanyol està assolint aquest any. Amb 23 victòries, vuit empats i sis derrotes, els blanc-i-blaus ja han superat els registres de la darrera vegada que van pujar a Primera, amb José Antonio Camacho, i si guanyessin els cinc partits que resten millorarien el rècord de punts a Segona, que té el Deportivo de la temporada 2011-2012. Amb 66 gols a favor i 23 en contra, l'Espanyol és l'equip més realitzador i menys golejat de la categoria.

Cristian Álvarez en un entrenament de fa anys amb l'Espanyol.

Un vell 'amic' bohemi entre pals

Per impedir que l'Espanyol assoleixi el seu objectiu, el Saragossa compta a la porteria amb un vell amic dels pericos que està en plena forma. Cristian Álvarez, porter titular, ve de marcar un gol de cap la passada setmana. A l'Espanyol, on va arribar com a suplent de Kameni, es va acabar guanyant un lloc en les dues darreres temporades de les cinc que hi va estar. Després, va rodar món pel San Lorenzo argentí, el Rayo i el Cerro Porteño paraguaià fins a arribar a un Saragossa on encara la seva quarta temporada seguida com a titular. "I això que va arribar per la porta petita", comenta Moisés Hurtado, excompany seu a l'Espanyol, que destaca "el seu caràcter competitiu" i "els seus reflexos". "Era un noi especial, molt bohemi, li encantava el rock, sobretot els Rollling, i tenia unes inquietuds particulars: llegia molt, llibres d'esquerres entre d'altres coses. Li vaig dir que se n'anés a viure al Born, que s'ho passaria més bé, i ho va fer. De vegades quedàvem per anar a prendre alguna cosa pel seu barri; és un jugador que necessita sentir-se còmode a la ciutat on viu", recorda l'exmigcentre, ara entrenador del Figueres.

Cristian, a més, no haurà d'aturar les rematades de RDT, baixa per covid. A l'atac aragonès, Juanjo Narváez, amb nou gols, és la principal amenaça. Puado, en gran estat de forma i ja amb deu gols marcats, es retroba com a principal referent ofensiu amb l'equip on va brillar com a cedit la temporada passada.

stats