L'ascens tàntric de l'Espanyol, a un empat de fer-se realitat (3-0)

Els pericos vencen el Màlaga gràcies a la connexió de Puado i RDT i pujarà a Primera si iguala a Saragossa dissabte que ve

Germán Aranda Millán
RdT, en el remat del seu tercer gol davant el Màlaga

BarcelonaEl sexe tàntric i la promoció dels músics es caracteritzen per anar acaronant plaers i èxits, bons singles, fragments de videoclips, petons humits, abans d'arribar a l'orgasme, al disc. A l'Espanyol li està passant igual amb la seva tornada a Primera: fa setmanes que sap que pujarà, ara ja 14 punts per sobre del tercer, després de vèncer el Màlaga aquest dissabte (3-0) i de l'empat de l'Almeria, però encara no és matemàtic. Ho serà la setmana que ve i, si empata a Saragossa, l'equip de Moreno estarà a Primera. Mentrestant va donant-se els seus homenatges: ara un hit de Puado amb el seu primer hat trick, ara dos gols més de RDT, que ja l'ha ficat 22 vegades i ja és el màxim golejador de la categoria.

Els blanc-i-blaus se saben equip de Primera i es poden permetre anar gaudint del camí i, de pas, anar engreixant una màquina que s'ha d'assemblar a la que jugarà a l'elit del futbol espanyol. Ho fan quan han de golejar de manera aclaparadora dominant, com al Las Palmas la setmana passada, però també quan han de resoldre partits que no tenen dominats a base de jugades aïllades afavorides per una pólvora que no té rival a la Smartbank. Si bé el Màlaga va jugar pressionant molt amunt i semblava que neutralitzava l'Espanyol, de seguida Puado i De Tomás van demostrar que tenen molta més qualitat i definició que qualsevol atacant del Màlaga.

És en certa manera raonable, perquè els blanc-i-blaus tenen el pressupost més alt de Segona, amb un límit salarial deu vegades per sobre del dels malaguenys, que no passen dels tres milions i mig d'euros. La quantitat contrasta encara més amb els 89 milions que sumava el mateix equip no fa tant, l'any 2012, quan es permetia fitxar cracs i va arribar a jugar la Champions després de l'arribada dels milions del xeic Al Thani. De la mà de la seva fosca gestió, a l'espera de judici per diversos delictes, la caiguda ha sigut tan grossa que el Màlaga es va convertir l'octubre de l'any passat en el primer equip professional espanyol a aplicar un ERO i acomiadar set jugadors.

Embarba, assistent total

Malgrat tot, els homes de Sergio Pellicer ho tenen gairebé tot fet per mantenir la categoria, ara mateix a l'onzè lloc i onze punts per sobre del play-off per al descens. Ahir van plantejar el partit com si no existissin aquestes distàncies entre ells i el líder, al qual van collar a la seva àrea durant el tram inicial del partit. Però al quart d'hora de partit van rebre un bany de realitat gràcies a una connexió que està donant molts maldecaps als seus rivals en els últims partits. RDT la va baixar amb un control a tres quarts de camp i la va deixar a Puado a la banda esquerra, des d'on va emprendre una veloç internada que va deixar enrere el seu marcador i encara va arrossegar un central. Massa espai per a De Tomás, que la va rebre a la frontal per clavar una castanya imparable. Al minut 40, un córner de rosca magnífic d'Embarba i rematat perfectament per Puado de cap va sentenciar el partit. Pocs són els dies que el mitjapunta no fa un passi de gol, màxim assistent de la competició amb 13.

Durant la segona part, l'Espanyol es va ocupar de mantenir el partit tranquil i no rebre cap sobresalt i de pas va aprofitar, al minut 77, per rubricar una golejada, de nou amb la connexió Puado-RDT: el primer va centrar suaument des de la frontal i el segon va rematar amb potència. Literalment es va trencar la cara amb el seu company Wu Lei: hi va xocar i va acabar amb la cara sagnant. No hi ha dubte que el davanter vol ser el màxim golejador de la competició. Ho té menys garantit que un ascens que, amb la calculadora a la mà, serà matemàtic amb un empat la setmana vinent.