Futbol - Primera Divisió
Esports 08/09/2022

De l'Aràbia Saudita a Girona: "Convertim el futbol en una cosa tan normal per a les noies com per als nois"

Una delegació de dones de la Federació de Futbol del país àrab posa els ulls a Catalunya

3 min
Les entrenadores de la Federació de Futbol de l'Aràbia Saudita a Montilivi, amb Roser Sánchez (a la fila de sota)

GironaA l'Aràbia Saudita tenen pressa. Lògic, si es té en compte que fa dècades que el país viu aturat pel que fa a la normalització de gèneres. En poc temps i cansades de no tenir veu, les saudites han passat de no poder entrar als estadis a tenir una Lliga femenina pròpia, de la qual tot just s'ha celebrat la primera edició. D'estar a l'ombra, arraconades i sense presència, per primer cop gaudeixen d'una selecció que no sigui masculina: van estrenar-se el febrer derrotant les illes Seychelles. Aquest estiu, una delegació de dones de la Federació de Futbol han comprovat, de primera mà, com treballen el Girona, el Barça i l'Espanyol. Per aprendre han posat els ulls a Catalunya.

L'estada, organitzada per l'empresa MBP School, encarregada de fer programes específics per a cossos tècnics de tot el món, va tenir lloc a principis d'agost. La Federació de Futbol de l'Aràbia Saudita, en l'apartat femení, està començant de zero i ha d'absorbir tots els coneixements possibles per fer-se una fotografia a mida amb la qual començar a construir el seu propi projecte. A Girona, les entrenadores s'hi van passar una tarda sencera. "Estaven molt interessades en descobrir com podien arribar a l'altura del que avui és un club com el nostre. «Com hem de treballar per tenir tot això?», ens preguntaven", diu Roser Sánchez, team manager del primer equip del Girona femení, que competeix a Preferent.

Tot forma part d'una estratègia ideada per un dels pocs països àrabs que no tenien selecció femenina de futbol i que, de cop i volta, estaria encantat de disputar Mundials. S'esforcen a desenvolupar entrenadores, àrbitres i jugadores. I per rentar la imatge, esclar. "Espero que el futbol femení avanci a l'Aràbia Saudita i les dones puguem jugar a l'estranger, com passa en els equips masculins. Si Déu vol, representarem el nostre país com fan les dones d'altres països. Llavors el futbol es convertirà en una cosa tan normal per a les noies com per als nois", deia fa uns mesos Seba Rabea Tawfiq, jugadora del Jeddah Eagles, un dels semifinalistes de la primera Lliga, formada per 16 equips. En la implantació del campionat, per cert, hi ha la mà de la Federació Espanyola de Futbol, ja que aquest va ser un dels acords per portar la Supercopa d'Espanya masculina a l'Aràbia Saudita.

El mateix tracte per als nois i per a les noies

En la visita a Girona van poder recórrer les instal·lacions d'un club que ha pujat a Primera Divisió i aquest divendres juga contra el Valladolid (21 h, DAZN) i van rebre una xerrada sobre la metodologia i les característiques del futbol que el club practica, comprovada en els camps d'entrenaments. El que més els va impactar va ser la manera en què es tracta els nois i les noies dels primers equips: excepte en l'apartat econòmic no hi ha cap diferència. "Sentim que formem part de, no ens tenen aïllades. Montilivi ha acollit els nostres partits, hem fet visites als hospitals i escoles, tenim la llibertat d'accedir a qualsevol dels recursos que tenen els homes, en aspectes de nutrició o que el metge ens visiti", diu Sánchez.

Les entrenadores de la Federació de Futbol de l'Aràbia Saudita en l'entrenament del Girona femení.

Cada pas compta. "Aquest any vestim equipació femenina, per primera vegada. I som al 2022, eh? Puma ens regala botes, fem sessions fotogràfiques... les noies de l'Aràbia Saudita al·lucinaven. Ho van veure tot molt accessible i això és perquè realment ho és". Per progressar, però, abans s'ha de flirtejar amb els límits del desgast. "No es pot deixar d'anar obrint portes, les ganes superen qualsevol obstacle". En el futbol femení res és immediat. "Potser una idea queda guardada al calaix durant cinc anys, però hem d'estar preparades per quan arribi el moment d'obrir-lo. Ens hem d'envoltar de gent que sumi, que sàpiga capgirar les coses", afegeix.

Maria Teixidor, exdirectiva del Barça present en la trobada, també va parlar amb les entrenadores de la Federació de l'Aràbia Saudita i va posar el focus en la professionalització del projecte. Parla amb propietat: quan va entrar al club, el cos tècnic del primer equip femení estava format per tres persones. Doncs bé, va marxar havent-n'hi 22 i al museu hi llueix una Champions. "Les noies que volen jugar a futbol han de somiar en gran", diu Lamia Bahian, la directora del Futbol Femení a l'Aràbia Saudita, un país que intenta recuperar el temps perdut.

stats