Esport i Xarxes socials
Esports 06/05/2020

‘El Justiciero de Strava’, un controlador dels ciclistes que se salten les normes

Natalia Arroyo
2 min
Ciclistes i corredors a la Carretra de les Aigues, a Collserola

BarcelonaTé prop de mil seguidors a Instagram i una missió: compartir les sortides dels ciclistes que no respecten la normativa per fer esport a l’aire lliure. Des de dissabte 2 de maig es pot sortir al carrer sempre i quan es respectin les mesures decretades pel govern espanyol: no moure’s del municipi on es viu, fer esport de manera individual i respectar uns horaris. En aquest context s’ha creat anònimament el compte d’Instagram ‘El Justiciero de Strava’, que fa de vigilant i està exposant a desenes de ciclistes que se salten les normes.

Tal i com descriu en el seu perfil, el que fa ‘El Justiciero de Strava’ és “donar visibilitat a les gestes compartides públicament en diversos comptes de Strava”, una de les aplicacions més de moda entre els corredors i ciclistes. Aquesta xarxa social dels esportistes permet registrar el recorregut i controlar el temps de l’entrenament, fet que genera una competitivitat entre altres esportistes per veure qui va més ràpid en determinats trams. A més, també ajuda a controlar si estàs millorant el teu rendiment en alguns sectors habituals. Strava té diverses opcions de privacitat: l’activitat pot quedar públicament compartida i accessible per a tothom, només per als teus seguidors o guardar-se en privat. ‘El Justiciero’ fa captures de pantalla als mapes de cada sortida que no respecta la norma: la majoria de casos són per sortir del municipi però també s’ha denunciat alguna sortida en grup.

‘El Justiciero de Strava’, un controlador dels ciclistes que se salten les normes

De fet, en la majoria de post, ‘El Justiciero’ desafia l’usuari a veure fins quan manté l’activitat en mode públic, perquè en casos anteriors, els usuaris han acabat eliminant la publicació dels seus perfils oberts.

Les interaccions que està tenint el compte són contradictòries: d’una banda hi ha usuaris que aplaudeixen la tasca fiscalitzadora del perfil i se’n declaren fans, implicant fins i tot a les Federacions i Institucions a intervenir-hi amb multes, i d’altres que critiquen que s’estigui duent a terme un control d’aquest tipus. El debat que ha generat ‘El Justiciero de Strava’ toca molts dels temes que les setmanes de confinament han remogut, però sobretot, evidencia dues coses: que els límits de la responsabilitat són subjectius i que en la cultura del postureig, fer trampes pot tenir càstigs inesperats.

stats