EL DEBAT A LA DAVANTERA DEL BARÇA
Esports 21/03/2011

Quan es juguen les garrofes: Bojan

Albert Solé
3 min
GOLEJADOR Bojan ha aconseguit veure porta en els dos últims partits.

Els dos últims gols que ha fet Bojan, el de Sevilla i el de dissabte, diuen per si sols el que és Bojan, un golejador. Al Sánchez Pizjuán va marcar de manera poc ortodoxa en un control llarg després d'una centrada d'Alves, i contra el Getafe gràcies al rebot del seu xut a la cama de Cata Díaz, que va despistar Codina. No són gols que apareixeran al resum de la temporada, però valen igual que els altres, i els dos últims serveixen per sumar punts (1-1 a Sevilla i 2-1 al Camp Nou). I l'aparició de Bojan coincideix primer amb la baixa de Pedro -si no, potser no hauria tingut els mateixos minuts- i després amb la sequera golejadora de David Villa, que ja fa cinc partits que no marca. Messi en fa dos, però dubtar d'ell seria una blasfèmia massa grossa. Potser és massa d'hora per comparar situacions, però la temporada passada també va renèixer Bojan en el tram final de la temporada, coincidint amb el moment que Ibrahimovic va distanciar-se de Guardiola perquè no volia adaptar el seu joc a les necessitats de Messi, que volia jugar més. Bojan va acabar fent vuit gols en els últims 11 partits del curs, molts dels quals decisius per al títol de Lliga, com els que va fer a Vila-real i Sevilla. Pot ser que ara estiguem davant d'un cas similar?

Villa, en blanc des del judici

No sempre que un davanter té una mala ratxa la raó és la mala sort. A vegades els motius es troben en temes personals que quasi mai arribem a conèixer -i com que són personals no els hem de conèixer, són privats-, però a vegades sí que s'arriben a fer públics. En el cas de David Villa, la seva sequera golejadora de cinc partits seguits coincideix amb el judici que es va celebrar el 2 de març a Avilés per un denúncia del seu exagent José Luis Tamargo, que li exigia 6 milions d'euros de comissió pel traspàs al Barça d'aquest estiu. El judici es va celebrar el mateix dia que el Barça jugava a Mestalla, i Villa va haver d'agafar un aerotaxi per arribar a temps a València per jugar el partit. El moment de les declaracions va ser molt tens, amb acusacions creuades, i Villa fins i tot va estar a punt de posar-se a plorar, però va demanar permís per sortir de la sala. Fa pocs dies es va saber que el jutjat d'Avilés desestimava la demanada de Tamargo, tot i que l'exagent l'ha recorregut, però qui sap si el judici ha desestabilitzat Villa més del compte. El cas és que des d'aquell viatge llampec d'Avilés (Astúries) a València, Villa no ha marcat cap més gol (ni a la Lliga ni a la Champions), i a més ha fallat un munt d'ocasions clares.

Un exemple que demostra que David Villa té un punt d'ansietat és el partit de dissabte. Primer li van fer un penal clar que Muñiz Fernández no va xiular, i després l'àrbitre li va ensenyar una targeta groga per simular-ne un altre. A partir d'aquí, totes les seves decisions van ser equivocades; en un moment que estava sol va dubtar si xutar o no, i va donar temps al defensa a tapar-li el xut. A la segona part, en una altra acció en què es quedava sol davant Codina, va preferir ser generós amb Bojan quan no feia falta ser-ho.

Vés a saber si el davanter de Linyola seguirà tenint continuïtat en l'onze titular, però el que és segur és que Guardiola ha recuperat anímicament un jugador vital ara que arriben els partits decisius. Potser no sortirà d'entrada en tots els partits, però que jugarà molt minuts i que tindrà moltes oportunitats per marcar més gols és una certesa.

Un gol cada quatre partits

Tot i els dubtes que genera Bojan en una part de l'entorn de l'afició blaugrana, les xifres fredes no enganyen. Bojan mai ha estat titular indiscutible ni amb Rijkaard ni amb Guardiola, i tot i així dissabte va marcar el seu 25è gol a la Lliga en 100 partits. Un gol cada quatre partits és una mitjana molt alta per a un suplent habitual i que en moltes fases de les temporades ho ha passat força malament. De fet, cada mercat d'hivern li surten nòvies per marxar cedit, però ell sempre s'hi ha negat en rodó. Bojan sap que enlloc aprendrà tant com al Barça, envoltat dels millors jugadors del món, i pensa que si surt un dia per la porta, encara que tingui el bitllet de tornada comprat, potser no es tornarà a obrir mai més. Aquesta temporada ja ha fet 5 gols a la Lliga i un altre a la Copa, però segur que d'aquí al final de curs encara en farà més; ho porta a la sang, i això no s'oblida.

stats