EL DESCOBRIDOR D'ABIDAL
Esports 25/01/2011

"Alguns jugadors pensen en el gol. Abidal pensa en l'equip"

Descobridor "No era professional; va fer una prova amb el Mònaco i li vam fer contracte per cinc anys" Nivell de joc "No és gens sorprenent, la veritat"

Toni Padilla
3 min
Claude Puel és actualment el tècnic del Lió, el club que serà el rival del Madrid en els vuitens de final de la Lliga de Campions.

Si hi ha un entrenador que coneix bé Eric Abidal, de ben segur que és Claude Puel. Van treballar plegats tant en l'etapa del Mònaco com amb la del Lilla amb molt bons resultats, i vostè també el va fer debutar a primera. El sorprèn veure el seu nivell de joc ara mateix?

No, gens. No és gens sorprenent, la veritat. Parlem d'un gran professional que sap cuidar-se i que treballa molt cada dia per estar tan bé. Físicament és un home afortunat, resistent, ràpid. Un atleta.

Potser la gent no l'acabava de veure jugant com a defensa central, especialment després d'algun partit fluix amb la selecció francesa en el període de Raymond Domenech que no va acabar de funcionar. Ara, en canvi, Pep Guardiola el considera al Barça com el tercer central de l'equip...

No hauria de sorprendre. Parlem d'un futbolista tàcticament molt intel·ligent. Per les seves característiques, és normal imaginar que sempre jugarà millor com a lateral, però per l'estil de joc del Barça s'adapta bé com a central. L'estil de joc del Barça demana als seus centrals que estiguin molt atents, que tinguin capacitat de córrer molt, que estiguin pendents de tot perquè no sempre estàs exigit, però si el rival supera la línia de pressió, et pot crear contraatacs perillosos. I els laterals s'incorporen molt a l'atac, amb un sol migcentre defensiu, així que de feina n'hi ha. Dins de la feina col·lectiva que és un equip com el Barça, Abidal s'adapta bé a les exigències del joc.

Parlem d'un dels jugadors que milloren cada any a mesura que maduren com a futbolistes, després de veure el seu rendiment en els últims partits?

No necessàriament. Sempre el recordo a un nivell molt alt, tant amb el Lilla com amb el Lió o la selecció francesa. Segurament el que ha canviat és que si jugues al club que tothom admira, el que guanya cada partit jugant bé, doncs tu sembles millor, però per arribar al Barça el que cal és que tu facis bé la teva feina. I llavors tothom parla més de tu. No oblidem la feina que s'ha fet per arribar al Camp Nou.

Vostè el va descobrir quan Abidal jugava al Lyon-La Duchere, un equip modest que ni tan sols era professional, i vostè entrenava el Mònaco de la primera divisió. Com va ser?

Sí, jo era entrenador al Mònaco. L'Eric va venir a fer una prova amb altres jugadors, coses de mercat. Ells ens va agradar molt per tot el que aportava al joc, per la seva força física, i vam decidir que es quedava amb nosaltres. Tenia una bona edat. Li vam fer contracte per cinc temporades, va ser una aposta valenta. Aquella mateixa temporada el fèiem debutar a la categoria més alta i va fer-ho realment bé des de l'inici. Després vam treballar de nou plegats al Lilla, quan aquest club em va fitxar, i va ser a Lilla on crec que l'Eric es va acabar de formar com a futbolista. Aquella etapa al Lilla ens permetria als dos marxar a l'Olympique de Lió, i a ell acabar sent jugador internacional amb la selecció francesa.

Mirant enrere, com ha evolucionat el futbolista en aquests gairebé deu anys de futbol professional?

Bé, tant físicament com tàcticament. Ara parlem d'un dels millors defenses del futbol mundial. És un orgull veure un home com l'Eric jugant en un equip com el Barça, que està fent coses increïbles. S'ho mereix, és una gran persona. És un orgull poder mirar els partits del Barça i pensar que d'alguna manera tu has ajudat un gran jugador com ell a obrir-se pas i arribar a guanyar la Lliga de Campions. És molt bona persona, s'ho mereix.

Potser ens hauria de sorprendre que no faci més gols, perquè és un home amb molta arribada quan ataca per la banda...

Hi ha futbolistes que pensen sempre en el gol, i altres que pensen en el que els toca fer. L'Eric és un home solidari, poc egoista, que no viu obsessionat en poder marcar. L'Abidal pensa en la feina, en els companys, en els consells de l'entrenador. Si xuta és perquè és la millor opció i perquè el joc l'ha deixat en posició de xutar, perquè en el moviment oferia una passada a un company.

El seu Lió serà rival del Reial Madrid en la Lliga de Campions. Demanarà consell a Abidal per intentar saber la clau per guanyar-lo?

Només parlaré de l'Eric. Del Madrid no. Era el tracte.

stats