Jocs Olímpics

Joves amb molt de futur i una veterana, Belmonte, irreductible: les cinc anelles olímpiques del dia

3 min
Les primeres medalles dels Jocs Olímpics

BarcelonaEls Jocs Olímpics ja s'han posat en marxa. Sí, es van viure alguns esdeveniments abans de la inauguració, però aquest dissabte ha sigut una d'aquelles jornades en què falten ulls per veure-ho tot. Mireia Belmonte sembla capacitada per repetir medalles, les seleccions espanyoles plenes de catalans han debutat amb bon peu i ja tenim els primers medallistes. Per fer-te la vida més fàcil, aquí tens un resum dels nostres continguts més destacats.

[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs Olímpics de Tòquio. Clica aquí per estar al dia de com està avançant la jornada!]

1. Arriben les primeres medalles

La primera medalla dels Jocs l'ha guanyat la xinesa de 21 anys Yang Qian al guanyar la final de rifle de 10 metres femenina amb una marca de 251.8 punts, nou rècord olímpic. La Xina, de fet, lidera el medaller el primer dia, amb quatre medalles (tres ors i un bronze), per davant d'Itàlia i el Japó, que sumen un or i una plata. Les medalles japoneses, esclar, en un esport que van inventar-se ells: el judo.

Espanya s'ha assegurat la primera medalla amb la plata de la jove madrilenya Adriana Cerezo al taekwondo. Si la primera medalla l'ha guanyat una noia de 21 anys, Cerezo ha fet plata amb tot just 17 anys. Mai cap espanyola ho havia fet tan jove. En ciclisme masculí en ruta, l'equatorià Richard Carapaz ha donat al seu país el segon or en tota la història al superar Van Aert i Pogacar.

2. Després de l'skate, arriba l'hora del surf

Aquesta matinada s'ha estrenat una nova disciplina olímpica, l'skate. Si ets dels que encara no entenen com aquest esport que practiquen els joves a la plaça de la teva ciutat ara és olímpic, t'ho expliquem aquí. També s'estrena, en aquest cas demà, el surf. Així que també et presentem aquest esport, nascut a les platges del Pacífic.

3. Els catalans, amb diferent sort en els seus debuts

Molts catalans han competit en aquesta jornada. Ho anem seguint al minut a minut. La tenista Paula Badosa ha eliminat Kristina Mladenovic (6-7, 6-3, i 6-0) i s'enfrontarà a Iga Świątek en la següent ronda del torneig de tenis. Al rem, l'ampostina Aina Cid s'estrena a la competició de rem accedint a les semifinals de dos sense timoner fent parella amb Virginia Diaz. En canvi, Manel Balastegui haurà de disputar la repesca a doble escull lleuger fent parella amb Caetano Horta. Al tenis de taula, la maresmenca Gàlia Dvorak ha caigut eliminada després de caure contra la nord-americana Juan Liu en cinc jocs (9-11, 11-4, 5-11, 5-11 i 8-11). En canvi, la barcelonina La jugadora de tenis taula catalana Maria Xiao ha superat la primera ronda dels Jocs OIímpics de Tòquio 2020. La barcelonina Maria Xiao s'ha imposat a Anastassiya Lavrova en cinc jocs (11-9, 11-6, 11-4, 7-11 i 11-3).

L'amazona catalana Beatriu Ferrer-Salat ha debutat en doma clàssica acabant tercera de grup amb 72,096 punts. La medallista als Jocs d'Atenes 2004 queda amb poques opcions de passar a la fase final, en espera de la participació demà de la resta de participants.

La selecció femenina de waterpolo ha golejat per 29-4 Sud-àfrica amb una gran actuació de la jove vallesana de 16 anys Elena Ruiz, del CN Rubí. L'hoquei sobre herba masculí, amb gol de Pau Quemada, ha empatat 1-1 amb els argentins. I l'handbol masculí, entrenat per Jordi Ribera, ha debutat amb un triomf agònic contra Alemanya (28-27).

Demà, per cert, debuta la selecció femenina de bàsquet. I hem parlat amb Alba Torrens.

4. Mireia Belmonte, en forma

La natació s'ha estrenat amb una cursa magnífica de la badalonina Mireia Belmonte, que s'ha classificat per la final dels 400 estils amb la quarta millor marca. Aquesta no és la seva prova preferida, ja que confia en repetir medalla als 200 papallona. A les 4.15 h de la matinada buscarà la seva cinquena medalla olímpica. El nedador mallorquí Joan Lluís Pons, per la seva banda, ha establert un nou record d'Espanya als 400 metres lliures, però queda fora de la final.

5. Una dona irreductible

Aquests són els Jocs Olímpics amb la participació de més dones. Ara bé, no sempre ha sigut així. En la nostra sèrie d'articles històrics recordem el cas de la dona que va intentar córrer la primera marató olímpica, el 1896. No va rebre permís per fer-ho, però no estava disposada a quedar-se quieta.

stats