RCD Espanyol
Esports 27/06/2022

Joselu, el rei del joc aeri que aplanava el terreny a Morata, Aspas i Firmino

El davanter, que va estar en el radar del Barça, es converteix en el segon reforç de l'Espanyol 2022-23

4 min
Joselu ha estat presentat aquest dilluns com a nou jugador de l'Espanyol

BarcelonaQuan ara fa deu anys, el 2012, va tornar al seu país natal, Alemanya, Joselu Mato va adonar-se que la destacada envergadura (1,92 metres) que li havia permès convertir-se en un punta golejador de referència als planters del Celta i del Reial Madrid no li seria suficient per competir amb els centrals de la Bundesliga. El segon fitxatge de l’Espanyol per al curs 2022-23, que ha estat presentat aquest dilluns (firma per a les properes tres temporades, fins al 2025) va haver de fer, amb 21 anys, un treball específic de diverses hores extres al gimnàs, amb especial atenció als quàdriceps, per poder equiparar-se a la fortalesa física que exigia el campionat alemany. 

Els tres anys que va jugar a la Bundesliga, sumats als tres que posteriorment va viure a la Premier League, li van servir com a màster per aprendre un art que ha acabat perfeccionant a l’Alabès: el domini del joc aeri. Joselu ha estat el jugador de la lliga espanyola que més duels aeris ha guanyat en les tres temporades que ha disputat al conjunt vitorià: 312 la 2019-20 (8,6 per partit); 277 la 2020-21 (6,94 per duel) i 284 la 2021-22 (7,6 per partit). En aquests tres cursos cap altre jugador ha arribat als 213 duels aeris guanyats en tot el campionat. L’uruguaià Cabrera, amb 84, va ser qui va dominar aquesta faceta a l’Espanyol el curs passat. En cap dels tres anys a l'Alabès ha baixat dels 10 gols en Lliga (11, 11 i 14, respectivament).

El joc aeri és un recurs que utilitza per a diverses solucions, a banda de per marcar. De fet, només 5 dels 36 gols que ha marcat amb l’Alabès els ha fet de cap –24 els ha firmat amb la cama dreta (inclosos nou penals i dues faltes directes) i set amb l’esquerra–. “Quan el vaig veure, em va cridar l’atenció com dominava de bé la pilota amb les dues cames. Tot i la seva alçada, s’associava bé de prop, feia parets i tirava bones desmarcades. Després, ha millorat altres facetes del joc”, va elogiar-lo Roberto Trashorras, amb qui va coincidir a Vigo. 

Les dades corroboren que el club blanc-i-blau ha incorporat un expert en el joc aeri que aportarà múltiples recursos, a part de gols: capacitat per baixar i retenir pilotes aèries, la possibilitat de jugar en llarg i descarregar en homes de segona línia i també de treure perill dins de l’àrea. “Joselu ens dona la vida, porta gairebé el doble de duels guanyats que el que el segueix”, l’elogiava fa uns mesos l’exespanyolista Rubén Duarte. “És molt bo jugant d'esquena a porteria i lluitant amb els centrals, però aquesta és una estadística molt condicionada per l’estil: si l’Espanyol no aposta pel joc directe, com feia l’Alabès, és complicat que guanyi tants duels”, explica a l’ARA el periodista de Diario Vasco Jon Aroca. 

“Fixa els centrals, és bo amb les dues cames i té un bon remat de cap. A més, és un complement perfecte per a altre tipus de davanters perquè descarrega bé de cara i s’associa bé”, descriu un dels analistes de Javi Calleja al conjunt vitorià, Luismi Moro. Encara que a l’Alabès ha jugat la majoria de temps com a referència única, el mateix Joselu admet que se sent “còmode” amb algun altre davanter al costat que li serveixi de “suport” a l’hora de “pressionar, atacar o acumular gent a l’àrea”. Del treball de desgast de Joselu se n’han beneficiat, en diferents etapes de la seva carrera, atacants que actuaven com a segones puntes, com Iago Aspas (al Celta); davanters centres com Álvaro Morata (Reial Madrid Castilla), i mitjapuntes amb arribada, com Roberto Firmino o Kevin Volland (al Hoffenheim). Joselu, al seu torn, s'ha retroalimentat d'ells i s'ha convertit en un punta amb moltes més funcions a banda del gol.

Ell i RDT van rebre una trucada del Barça

Aquesta polivalència en atac obre la porta al fet que Joselu pugui ser complementari amb un altre davanter a qui coneix a la perfecció, Raúl de Tomás. Encara que no van jugar junts cap partit (Joselu va deixar el Reial Madrid Castilla tres mesos abans que RDT hi pugés com a membre de ple dret), sí que van coincidir en diversos entrenaments durant el curs 2011-12. "Som dos davanters completaments diferents que podem complementar-nos molt bé. Si en el camp ens ajuntem tots dos, el problema el tindran els equips rivals", ha assegurat Joselu en la seva presentació. "Jo em considero un davanter més de referència, de fixar i de jugar d'esquenes, amb Lucas Pérez ja em passava, que alliberava de càrrega al segon punta", ha afegit.

El passat madridista i la voracitat golejadora, però, no són les úniques coincidències entre Joselu i RDT. Els dos també comparteixen el fet d'haver estat sota el radar del Barça. L’hivern del 2020, el club blaugrana va interessar-se per la situació dels dos jugadors. “El meu representant i l’Alabès van rebre una trucada del Barça, que estava estudiant opcions i van preguntar per la meva situació, però l’Alabès no es volia desprendre de mi, per la qual cosa hauria estat una operació econòmica més cara que la de Braithwaite”, va assegurar el mateix Joselu, que va admetre que hauria vist amb bons ulls vestir la samarreta blaugrana tot i el seu passat blanc. “Hauria estat un pecat dir que no a un club com el Barça, la Juventus o el Manchester City”, va dir. Dos anys i mig després, serà la punta de llança de l’Espanyol. 

stats