FENT CAMÍ

Un itinerari exigent pel pas Tudó i el pas de n’Argentó

Aquesta ruta comença a la plataforma del funicular i s’endinsa en el camí dels Cingles per trobar els racons idíl·lics de la zona

Palma

L’itinerari d’aquesta setmana és exigent pel fet que el territori està envaït per una vegetació exuberant i, sobretot, espinosa. La ruta s’inicia a la plataforma del funicular, on es podran deixar els cotxes, i es dirigeix cap al camí dels Cingles. Per començar es deixa enrere la plataforma, fent camí cap a la imponent i escalonada serra de na Rius. Deixant a l’esquerra del camí la fonteta del Porxo Esbucat, unes passes més endavant, es passarà pel portell de Bini Gran.

El camí del Bini o dels Cingles és l’antic camí reial que va a Pollença i a l’església de Lluc per als habitants de Fornalutx. En un replà, a la dreta, hi ha restes de cases, corrals, marjades i eres de batre gra. Després de caminar una estona més, s’arriba al grup d’alzines. Just davant, es pot contemplar la muntanya més gran de l’illa, el puig Major de Son Torrella. Aquí es deixa el camí de Bini per anar a cercar el pas Tudó.

Cap senyal orientatiu

L’aproximació al pas es fa per un relleu poc pla i brut de vegetació. No hi ha cap mena de senyal que pugui orientar. Atravessant el jaç del torrent de la Coma Fosca, el qual es precipita amb el seu primer salt a la coma de Bini , es continua la ruta per un coster rocós. Des d’aquí s’avança per una cornisa amb una paret rocosa a la dreta i s’arriba al pas Tudó.

Des del pas s’obté una bona perspectiva de la coma de Bini i del primer gran salt del torrent, el qual és el barranc més llarg de l’illa. Continua el camí baixant per un pronunciat pendent escalonat ple de carritxeres i a tocar de la paret.

La baixada pot resultar delicada per les carritxeres. Un cop al jaç del torrent convé creuar-lo. Davant hi ha una murada de roques inaccessible, superable només pel pas. Per sortir de la clotada que fa la coma de Bini i tornar a l’altiplà on hi ha el camí s’han de superar uns 200 metres de desnivell, primer per un coster rost i molt brut, i, després de superar el pas, serpejar entre un laberint de roques.

Pas de n’Argentó

Un penyal foradat (com el que es mostra a la imatge número 3), indicarà que falta poc per arribar al pas de n’Argentó. Del camí dels Cingles fins a aquest punt hi ha uns 35 minuts de trajecte.

A la part alta del pas hi ha una petita paret i un portell que abans tancava el pas als animals. A partir d’aquí l’escursionista s’enfronta a un laberint complicat d’assumir, atès que el viarany s’acosta al buit que cau vertiginós a la coma de Bini .

Es gira a l’esquerra per anar a sortir al camí dels Cingles, on es deixa enrere el laberint i s’arriba a l’altiplà de Bini Gran. Cal continuar caminant per poder tancar la ruta circular i tornar al camí dels Cingles, i continuar cap a la font Subauma.

Per acabar de tancar el cercle, es passa per l’Alzina Fumadora i, tot d’una, s’arriba a la possessió de Bini Gran. Es passa el coll del Porxo Esbucat i, a partir d’aquí, ja tot serà cap avall fins a arribar al punt on s’ha iniciat la ruta.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF