Esports 12/12/2012

La introversió de Tito i el 'salero' de Berges no van congeniar a Vigo

Albert Solé
3 min
Rafa Berges, l'entrenador del Còrdova,  va jugar amb Vilanova.

BARCELONATito Vilanova ja és un entrenador de primer nivell i de prestigi reconegut arreu del món, mentre que Rafa Berges tot just està començant la seva carrera a les banquetes del futbol professional. Com a jugadors, però, l'actual tècnic del Còrdova va tenir més bona carrera a Primera, i fins i tot va ser campió olímpic el 1992 al costat de Pep Guardiola, Kiko Narváez, Luis Enrique i companyia. Poca gent recorda que Berges formava part d'aquell equip, i que va ser titular tots els Jocs i també a la final contra Polònia, però ell guarda orgullós la medalla d'or guanyada al Camp Nou. En canvi, el tècnic blaugrana, tot i tenir l'etiqueta de jugador de La Masia del Barça, només va jugar tres anys a Primera, al Celta, sense pena ni glòria, i la resta de la trajectòria es va diluir entre la Segona A i la Segona B.

I va ser precisament al Celta de Vigo on les carreres de Tito Vilanova i Rafa Berges es van creuar, concretament dues temporades, la 1993/94 i la 1994/95. Tito havia arribat a Vigo un any abans, el 1992, amb 24 anys, després de dos anys bons al Figueres de Segona A. Va jugar 19 partits el primer curs, però no va convèncer, i els dos últims anys la seva participació va ser pírrica (7 partits de Lliga en dues temporades). Berges va arribar al Celta el 1993, amb 22 anys, després de dos cursos al Tenerife -en què va col·laborar amb dues de les Lligues del Dream Team-, i amb l'or de Barcelona 92 com a millor aval. S'hi va estar nou temporades, les set primeres com a titular indiscutible al lateral esquerre i les dues últimes en blanc per culpa d'una greu lesió al genoll.

Poca relació personal

La relació personal entre Tito Vilanova i Rafa Berges durant aquelles dues temporades a Vigo va ser la justa i necessària com a companys de vestidor, i no ha tingut continuïtat amb el temps. A Berges li van preguntar per Tito ahir en roda de premsa i va respondre que van coincidir "molt poc temps", res més. En aquell Celta també hi va jugar un jove Santi Cañizares, que recentment va recordar com era Tito: "Com a jugador li agradava tenir la pilota, però estava a l'equip equivocat. El Celta era un equip humil i havíem d'estar més replegats, junts i col·locats al darrere. A més, Tito era més introvertit que extravertit, era molt seu. Vam conviure molt al principi perquè érem un grup de fitxatges que no érem de Vigo i menjàvem junts a l'hotel, però no es va acostar a nosaltres". En canvi, Rafa Berges, cordovès de naixement, era el pol oposat a Tito, i "era l'alegria d'aquell vestidor", tal com explica un dels entrenadors que van tenir, el basc Txetxu Rojo. L'actual tècnic del Barça es va fer més amb altres jugadors d'aquell Celta com Otero, Atilano i Vicente, del planter, que no pas amb els fitxatges importants que va fer el club.

Tots dos es retiren joves

Una altra coincidència entre ells és que tots dos es van retirar joves del futbol, Berges al Còrdova amb 32 anys i Tito a la Grama amb 33. Tots dos, a més, de seguida van passar a dedicar-se a les banquetes. El tècnic del Còrdova, un cop va penjar les botes, va ser coordinador del futbol base del club andalús, va dirigir el filial i després va marxar per entrenar diversos equips de la zona de Segona B i Tercera -Lucena, Almeria B, Linares i Pozoblanco-, per tornar al filial cordovès a la meitat del curs passat. La seva bona campanya a Tercera i la marxa de Paco Jémez al Rayo Vallecano li van obrir les portes del primer equip.

Avui Berges s'abraçarà amb Tito al Nuevo Arcángel, però serà una abraçada com la de qualsevol altre entrenador rival.

stats