Les institucions condemnen les paraules masclistes de Boscana

El president de l’Iberojet Palma Bàsquet carrega contra dues dones àrbitres i es disculpa uns dies després

Guillem Boscana (Llucmajor, 1961) és un sindicalista prejubilat de la Caixa que va fundar el 1982 l’Impremta Badia de bàsquet. A través de successives fusions, ha convertit l’actual Iberojet Palma en el club més important de les Illes Balears, amb gairebé 30 equips, més de tres-cents jugadors i l’objectiu de pujar a l’ACB. El club balear des de fa uns anys juga a la LEB Or i té com a objectiu l’ascens, però no ha començat bé la temporada. Fa sis dies varen perdre a Son Moix contra l’Araberri per 71-79 i hores després el president de l’berojet feia unes declaracions incendiàries i masclistes en un mitjà radiofònic, la Cope. “No m’havia passat mai tenir dues dones de tres àrbitres, crec que amb una basta. Hi va haver moments que varen perdre una mica els papers i que no varen estar afortunats, independentment que fossin dones o homes, però no havia vist cap partit de LEB amb dues àrbitres dones”.

De seguida, els mitjans de comunicació espanyols, tant de ràdio i televisió com els diaris escrits, es varen fer ressò de les paraules del president mallorquí, que no el deixaven en un bon lloc. Va ser llavors quan el club va fer un comunicat en qual explicava que les declaracions masclistes del seu president varen ser un malentès. L’Iberojet Palma Bàsquet demanà disculpes per les declaracions masclistes que va fer dilluns el president del club a la Cope. Però ho va fer a mitges: reconeixien que les declaracions de Boscana no varen ser “les més encertades”, però que se’l va entendre malament, perquè en realitat no volia fer cap declaració que menyspreàs les dones. Així doncs, el club tan sols en lamentava “la mala interpretació”.

Una possible sanció de la Federació

També varen arribar les reaccions institucionals. La Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) estudia des de fa uns dies possibles sancions al president de l’Iberojet Palma. En aquest sentit, el president de la FEB, Jorge Garbajosa, va condemnar durament aquestes paraules i va opinar que són unes declaracions “inacceptables i totalment intolerables”. També va avançar que l’àudio ja és en mans del Comitè Nacional de Competició, “que es va començar a renunir dimecres perquè prengui la decisió oportuna d’acord amb el reglament disciplinari de la Federació”.

Guillem Boscana demana perdó

Va ser aleshores quan Guillem Boscana va reaccionar per fer un comunicat personal des de la pàgina oficial del club. “He volgut dirigir-me personalment a vosaltres per expressar les meves sinceres disculpes per les errònies paraules que vaig utilitzar. En primer lloc, vull demanar disculpes a les col·legiades del partit de diumenge, Eva Areste i Sara Peláez; a tots els estaments que dirigeixen el bàsquet espanyol: FEB, Àrea Arbitral FEB, FBIB i Comitè Balear d’Àrbitres; a tots els membres de la família de l’Impremta Badia Sant Agustí, i a totes les persones que s’hagin pogut sentir ofeses pel meu equivocat comentari”, deia la missiva enviada pel dirigent. “Varen ser unes declaracions totalment desencertades i errònies, m’agradaria remarcar el meu total penediment per aqueixes paraules que van en contra dels valors que el món de l’esport i el club que presidesc en particular volen transmetre”. Amb aquestes paraules, el mandatari va intentar calmar el malestar creat i expressar de manera personal els seus sentiments.

El Govern

El Govern balear emeté un comunicat molt directe: “Des del Govern de les Illes Balears volem expressar la nostra màxima repulsa a aquest tipus d’actitud i mostrar el nostre suport a les dues àrbitres en concret, i a totes aquelles dones que en un determinat moment han patit algun tipus de discriminació per raó de gènere”.

Félix Alonso no espera represàlies

Polèmiques a banda, demà torna l’equip a la competició per jugar a Son Moix (17.30 h) contra el CB Prat. L’entrenador s’ha volgut mantenir al marge de la polèmica i ha evitat opinar sobre el tema, però ha assegurat que confia en la feina dels àrbitres. “Ens hem aïllat de tot per preparar el partit i sempre confii en l’honestedat de tothom. Estic molt tranquil perquè, si veig que hi ha represàlies, deixaré de ser entrenador i me n’aniré a casa”, ha dit Alonso, que només vol pensar en el partit de demà. Que es parli de bàsquet depèn d’ells.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF