EUROLLIGA
Esports 10/11/2011

La crisi i nous impostos allunyen les grans estrelles de Grècia

àlex Gozalbo
2 min
Kyle Hines, aler pivot de l'Olympiacos, fa una esmaixada en un partit de l'Eurolliga d'aquest any.

BarcelonaLa primera vegada que Dominique Wilkins va sentir la proposta d'anar a jugar a Grècia va riure. Uns mesos després, quan li van oferir un contracte de 2,7 milions d'euros, viure en una mansió i dos cotxes de luxe, el nou vegades all-star de la NBA va signar el seu contracte amb el Panathinaikòs. Des d'aleshores han passat quinze anys, prou temps perquè els equips grecs aixequessin sis títols de campions d'Europa en tres lustres màgics per al bàsquet hel·lè.

La situació d'abundància econòmica en què vivien els clubs grecs, que pagaven menys impostos que els seus grans rivals europeus, va propiciar l'arribada de més de 100 jugadors de la NBA a Grècia. No tots van cobrar els quatre milions d'euros per temporada que es va endur Josh Childress, però en la majoria de casos els salaris que rebien eren superiors als que els oferien en altres països.

El marc de contractació va canviar dràsticament fa poc més de deu mesos, quan per culpa de l'evasió fiscal es van retocar els impostos dels esportistes amb ingressos superiors a 100.000 euros anuals. La pujada va ser dràstica, del 21% al 45%, una situació que va provocar que la majoria de clubs retoquessin els pressupostos. En alguns casos la retallada va ser del 70%.

Fins a l'1 de gener molts equips assumien el pagament d'aquestes contribucions obligatòries i oferien quantitats netes als seus millors jugadors. Amb la nova regulació, els clubs no poden assumir la variació.

El Panathinaikòs i l'Olympiacos viuen moments difícils. El primer està en venda i a l'estiu el segon va estar a punt de quedar-se sense propietaris, quan els germans Angelopoulos van emetre un comunicat en què anunciaven la seva marxa. "Hem pagat més de 50 milions d'euros en impostos. Ens preguntem si cap altre equip ha pagat una xifra similar en els últims 20 anys", deia la nota signada pels magnats de la indústria farmacèutica.

Ara, Rússia i Turquia

Abans de passar-se al bàsquet femení, Steve Costalas, que actualment és el general manager de l'Spartak de Moscou, va treballar per als principals clubs de Grècia. Aris de Salònica, Panathinaikòs, Iraklis, Panionios i PAOK de Salònica van ser alguns dels equips per als quals va exercir de director esportiu entre el 1992 i el 1998. "La situació ha canviat molt en els últims anys, i ara Rússia i Turquia s'han convertit en els països amb més potencial econòmic del món del bàsquet", explica Costalas a l'ARA.

Un equip com l'Olympiacos, per exemple, s'ha quedat sense jugadors com Childress, Penn, Vujcic, Kleiza, Schortsanitis, Gordon, Bouroussis, Teodosic, Papaloukas, Halperin, Mavrokefalidis, Nielsen i Erceg en un tancar i obrir d'ulls. El pressupost del conjunt grec s'ha reduït de 37 a 10 milions d'euros.

La crisi està destrossant els equips grecs, que aquesta temporada no han pogut competir per contractar les principals estrelles americanes que han decidit jugar a Europa durant el tancament patronal de la NBA.

Els conjunts grecs no han pogut lluitar per incorporar jugadors que han fet el salt per jugar a Europa, com Andrei Kirilenko (CSKA de Moscou), Deron Williams (Besiktas), Danilo Galinari (Emporio Armani de Milà), Tony Parker (Asvel Villeurbanne) o Rudy Fernández i Serge Ibaka (Reial Madrid).

stats