BARÇA
Misc 21/10/2017

El 155 fa implosionar una assemblea descafeïnada

Bartomeu condemna la decisió del govern central i situa el Barça al costat de les institucions catalanes

i
Albert Llimós
3 min
El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, durant la seva intervenció.

BarcelonaEl discurs de Josep Maria Bartomeu va quedar caduc al cap de pocs minuts. Mentre el club feia balanç de la temporada davant mig miler de compromissaris i defensava el diàleg per superar la greu situació política del país, el govern espanyol donava llum verda a l’aplicació de l’article 155. Tot saltava pels aires. Després de la pertinent pausa per dinar, que va suposar la fuga de més de 200 compromissaris, el president Bartomeu va canviar l’ordre del dia per respondre al canvi d’escenari que va comportar la irrupció del 155.

Amb el rostre greu, conscient de la complexitat del moment, el màxim dirigent blaugrana va posar-se al costat de les institucions catalanes. “El Barça ha estat sempre al costat del poble de Catalunya i les seves institucions, així que després de l’aplicació de l’article 155 hem de reiterar el nostre suport a les institucions democràtiques de Catalunya escollides pels seus ciutadans”, va dir Bartomeu, que, això sí, va refermar l’aposta pel diàleg fent una crida per reaccionar de manera “cívica i pacífica” als esdeveniments que sacsegen el país. Els socis que hi havia a l’interior del Palau Blaugrana van arrencar amb crits de “llibertat” massius per acompanyar el discurs de Bartomeu, que ja havia iniciat la jornada fent referència al procés independentista.

A primera hora, i davant només 347 compromissaris, el president havia començat el seu parlament de balanç de temporada defensant la “pluralitat” de la massa social blaugrana, i recordant que la decisió de jugar el partit contra el Las Palmas l’1-O, després de la violència policial contra els ciutadans que volien votar en el referèndum, va ser la més “difícil” que ha adoptat com a president. Una decisió que “no va ser compartida per molta gent” i que va implicar les dimissions de Carles Vilarrubí i Jordi Monés, però que no pot posar en dubte “el compromís del Barça amb la societat catalana”.

“Defensem el dret a decidir. Però no es pot confondre la responsabilitat del president del Barça amb la tebiesa que alguns ens atribueixen”, va defensar: “Ningú pot apropiar-se el nostre escut ni la nostra bandera”. També va recordar que el Barça no pot ser manipulat per “interessos polítics”. “És inacceptable que al segle XXI hi hagi persones empresonades per les seves idees”, va afegir en referència als presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Si el matí va començar amb un discurs enèrgic i es va reprendre l’assemblea amb el posat greu després de l’aplicació de l’article 155, quan va arribar el torn de preguntes el to va pujar encara més. “Hem de ser molt responsables, no ens podem posicionar pels uns o pels altres. No és una posició tèbia, seria molt fàcil adoptar posicions populistes”, va respondre Bartomeu, contrariat per alguna de les intervencions dels compromissaris i assumint que la posició que li pertoca jugar com a president del Barça “no és gaire confortable”.

Tot i el curs dels esdeveniments, cada dia més precipitats, Bartomeu va deixar clar que el Barça vol “seguir jugant la Lliga” i que “la continuïtat” en la competició espanyola, malgrat les amenaces del president de la LFP, Javier Tebas, “està garantida”.

S’aproven els comptes

La situació política va centrar bona part de l’interès d’una assemblea plàcida per a Bartomeu. Amb 486 vots a favor, 22 en contra i 25 en blanc, es va aprovar el tancament de l’exercici 2016-17, amb 708 milions d’ingressos i 18 de benefici després d’impostos. També va obtenir un 77% de suport el pressupost rècord d’aquest curs, 897 milions gràcies a la venda de Neymar. A més, els socis van donar llum verda a dos projectes per generar nous ingressos per a l’entitat culer, el de Parques Reunidos i la Barça Academy de Nova York.

Durant el tram final de l’assemblea, el president del Barça va assegurar que la signatura del contracte de Leo Messi, una fotografia esperada des del juliol, “arribarà”. “Les coses no són fàcils però tard o d’hora ens farem la fotografia”, va anunciar mentre argumentava davant dels compromissaris que els contractes ja han entrat en vigor, perquè els van signar els representants legals del futbolista argentí. De fet, l’increment de la massa salarial, que puja un 31% i va ser un dels grans temes de debat durant la jornada d’ahir, respon sobretot a la millora de la fitxa del futbolista de Rosario, que duplica el seu salari.

Finalment, Bartomeu va negar que el Barça hagués pagat l’aval bancari del cas Neymar. “És una fiança de 66.000 euros, que vaig tardar 4 dies a fer-la perquè era als Estats Units. El 31 de juliol vaig presentar la fiança, l’aval bancari és personal”, va dir per sortir al pas d’unes informacions que apuntaven just al contrari.

stats