VALLPARADÍS
Esports 19/12/2011

Una història diminuta

àlex Gozalbo
2 min
Records de Sweetwater Jones.

Archival Sweetwater Jones presumeix de ser el jugador més baix que ha debutat a la NBA. "Faig 78 centímetres d'alçada, 76 sense el meu pentinat afro", diu. Tot i que en un dels accessos al Target Center de Minneapolis hi ha una vitrina plena de fotografies i trofeus d'aquest jugador amb el dorsal 73, la majoria de seguidors dels Minnesota Timberwolves desconeixen la seva existència.

Els aficionats al bàsquet de Minneapolis no es deixen seduir per les històries petites; prefereixen recordar grans gestes com les de George Mikan. Una de les seves llegendes favorites va passar l'any 1950, quan els seguidors dels Syracuse Nationals van llegir un article d'un periodista que explicava que el pivot era al·lèrgic al fum del tabac i van anar al pavelló amb cigarretes enceses. El jugador va respondre amb 32 punts i cap esternut.

"Milions de persones han jugat a bàsquet, però tan sols unes poques han aconseguit canviar el joc". Aquesta és la frase que acompanya l'estàtua de bronze de George Mikan que hi ha a l'entrada del pavelló, on la seva samarreta encara es ven a 300 euros.

Passen els anys i el seu record no s'esborra. Tampoc ho fa la frase que hi ha en una de les parets de la Minnesota Public Radio: "Em vaig trencar el braç, em vaig trencar la cama i no puc dir quants cops tinc a la cara, però sempre vaig seguir jugant".

Ricky Rubio té tota una vida esportiva al davant. Tot i que la seva progressió a can Barça no va ser l'esperada, jo sóc d'aquells que se l'imagina tenint un futur brillant a la NBA. Exagero, pensareu, però jo el veig més a prop de George Mikan que d'Archival Sweetwater Jones, un diminut personatge de ficció inventat per una agència de publicitat.

stats