Barça

La història d'Ilias, l'extrem que el Barça va recuperar davant les temptacions del Madrid

Després de passar un any lluny del planter i jugar al Gimnàstic Manresa, Jordi Roura va accelerar-ne el retorn

3 min
Ilias Akhomach

BarcelonaMalgrat estar tan sols a mitja temporada, les lesions, el coronavirus i els canvis a la banqueta han fet que més de 30 futbolistes diferents hagin vestit la samarreta blaugrana aquest curs. Això ha obert la porta a diversos jugadors del filial, especialment als atacants i, des de l'arribada de Xavi Hernández a la banqueta, als extrems en concret. L'egarenc va sorprendre amb el seu debut contra l'Espanyol donant l'oportunitat a Ilias Akhomach, que es va estrenar com a titular al Camp Nou el 20 de novembre i es va convertir en el primer jugador que feia debutar el nou entrenador blaugrana. Des de la Ciutat Esportiva s'admet que el lloc de l'extrem de 17 anys segueix sent el de seguir formant-se al filial, però les baixes i la idea innegociable de Xavi de jugar amb extrems li han tornat a obrir les portes del primer equip en els darrers partits.

Jugadors més madurs com Abde (20 anys) i Jutglà (22) estan tenint més presència a les ordres de Xavi, però la progressió d'Ilias se segueix amb especial atenció al club. És una d'aquelles joves promeses amb un talent diferencial que l'ubica com un dels assenyalats per arribar al primer equip. De fet, Patrick Kluivert, quan era el director del futbol formatiu del Barça, el va definir l'any 2019 com el nou Leo Messi. Una similitud que no va fer gaire gràcia al representant del futbolista, l'argentí Horacio Gaggioli. En tot cas, l'extrem nascut als Hostalets de Pierola el 16 d'abril del 2004 ja ha començat a treure el cap amb el primer equip. També és cert que, tot i que des de la Ciutat Esportiva es donava per fet que un dia arribaria a trepitjar la gespa del Camp Nou amb la samarreta blaugrana, les circumstàncies que s'estan vivint aquesta temporada al Barça han accelerat el seu debut.

Un any fora del Barça

Malgrat que fa temps que està detectat com una de les perles de La Masia, la història d'Ilias és la d'un futbolista que després de completar la fase formativa del futbol 7 –això vol dir les categories de prebenjamí, benjamí i aleví– al planter del Barça, des del club es va determinar llavors que no acreditava prou nivell per seguir vestint de blaugrana. Ilias va veure com el salt a la categoria d'infantil l'hauria de fer al Gimnàstic de Manresa i no a Barcelona. Un canvi, però, que només duraria una sola temporada, perquè l'extrem va fer "una evolució espectacular" al conjunt del Bages, tal com relata a l'ARA Jordi Roura, que fins al passat estiu havia sigut el responsable del futbol formatiu blaugrana durant els darrers set anys. "No sabria com explicar-ho, però en només una temporada va millorar molt: en l'aspecte físic, mental, de joc, de confiança... Ens vam haver de moure molt de pressa per recuperar-lo", explica Roura. Tant ell com Aureli Altimira es van afanyar per recuperar Ilias perquè clubs com el Reial Madrid o l'Atlètic de Madrid, així com equips de primer nivell del futbol anglès, es van interessar pel jove futbolista d'origen magrebí.

En aquell moment, per recuperar-lo, va ser determinant el tacte que Roura havia tingut quan, tan sols una temporada abans, s'havia comunicat a Ilias que no seguiria al planter del Barça. "Quan has de traslladar a un nano i a la seva família que no seguirà al club, has de donar la cara i els hi has de comunicar i explicar bé. Quan li donem la baixa a un nano del planter, nosaltres sempre hem intentat ajudar-lo, buscant-li al mateix moment un nou equip i fent-li veure que el món no s'acaba al Barça. S'ha d'intentar aconseguir que la sortida estigui ben explicada i argumentada. També cal mantenir un seguiment del jugador", detalla Roura. Una manera de procedir que va ser crucial perquè Ilias tornés al Barça quan tot just començava a despuntar i es començava a guanyar diversos pretendents de nivell.

Xavi donant instruccions a Ilias contra l'Espanyol

"El seu desig era i és jugar al Barça"

"Que preferís tornar i rebutjar altres grans clubs parla de la seva voluntat de jugar al Barça. A més, quan tenia 16 anys, els clubs anglesos van tornar a picar a la porta, però ell tenia clar que volia seguir aquí. Es va fer un esforç econòmic, però que no era comparable amb les quantitats que li podien oferir altres clubs. Ell és del Barça i el seu desig segueix sent el de vestir de blaugrana", argumenta l'exresponsable del planter. "És cert que les circumstàncies actuals han fet que el seu debut s'hagi accelerat: no hem d'oblidar que només té 17 anys, però és un futbolista que encaixa al Barça. És un extrem hàbil, que pot jugar a les dues bandes, que té un contra un i una gran capacitat per associar-se. De fet, en categories inferiors fins i tot ha jugat d'interior", conclou Roura. L'exresponsable de La Masia no amaga la satisfacció de veure com jugadors del planter arriben al primer equip: "Dona sentit a la feina que hem fet tots aquests anys".

stats