Lliga
Esports 30/04/2022

Hi haurà festa a la Cibeles: el Reial Madrid, campió de Lliga

Els blancs s'agraden contra un Espanyol que acaba desfet al Santiago Bernabéu (4-0)

4 min
El Reial Madrid ha aixecat el títol de Lliga després d'imposar-se a l'Espanyol

BarcelonaHi haurà festa a la Cibeles: la Lliga 2021-22 és blanca. El Reial Madrid no ha desaprofitat el primer match ball de què disposava i suma el seu 35è trofeu de Primera Divisió. Els de Carlo Ancelotti en tenien prou amb sumar un punt en les cinc últimes jornades, però han anat per feina i han acabat imposant-se a un Espanyol que ha dominat però no ha sabut fer mal a un Madrid més efectiu (4-0). Festa grossa al Santiago Bernabéu quatre dies abans de rebre el Manchester City en la tornada de semifinals de la Champions League. Feia 15 anys, des del 2007, que l’afició blanca no podia celebrar un títol de Lliga in situ al feu blanc. L'última Lliga guanyada pel Reial Madrid, el 2020, es va resoldre sense públic a les grades per la pandèmia. I l’anterior, la del 2017, va arribar després d’un triomf a La Rosaleda.

Aquest és el tercer títol de Lliga que aconsegueix el conjunt blanc en una última dècada de domini blaugrana: cinc dels deu últims campionats han sigut per al Barça, mentre que els altres dos restants se’ls ha endut l’Atlètic de Madrid. Amb la Lliga aconseguida enguany, el Madrid amplia la distància pel que fa a Lligues amb el Barça (35 dels blancs per 26 del club blaugrana) i empata a 97 títols oficials pel que fa al palmarès global. Els de Carlo Ancelotti podrien situar-se per davant en aquesta lluita simbòlica si aconsegueixen guanyar la Champions League d’aquesta temporada. Per a això últim, però, necessiten capgirar primer el 4-3 obtingut a l’Etihad Stadium i, posteriorment, imposar-se al vencedor de l’altra semifinal en una hipotètica final a París el 28 de maig. 

Líders des de la jornada 3

El Reial Madrid ha sigut, sense cap mena de dubte, el gran dominador d’aquesta Lliga. És l’equip que ha acumulat més victòries i menys derrotes, a més del màxim golejador i el segon menys golejat (només han rebut un gol més que el Sevilla). Els blancs, que només van deixar d’ocupar la primera plaça a la segona jornada, després d’empatar contra el Llevant, han liderat el campionat des de la jornada 3. Des d’aleshores, cap equip els ha pogut fer ombra. Un domini aclaparador d’inici a fi per part d’un conjunt regular i fiable. En el que portem de curs només ha patit tres derrotes en Lliga: davant l’Espanyol (2-1), el Getafe (1-0) i el Barça (0-4). El Madrid, no només no ha fallat davant dels més modestos, sinó que també s’ha mostrat implacable amb els grans: ha sumat 12 dels 15 punts disputats contra el Sevilla, el Barça i un Atlètic de Madrid que la setmana vinent li farà el passadís al Wanda Metropolitano. Al final de la primera volta, de fet, ja li treien 18 punts d’avantatge al Barça, 17 a l’Atlètic i 7 al Sevilla.

La Lliga 2021-22 s’explica, sobretot, a través de tres noms propis. El primer, Carlo Ancelotti, que va tornar l'estiu passat per substituir Zinedine Zidane i ha aconseguit dotar el conjunt blanc d’una gran solidesa. Als seus 62 anys, el tècnic italià ha assolit una fita inèdita en el món del futbol: convertir-se en el primer entrenador de la història a guanyar les cinc grans lligues europees. Va iniciar aquest camí amb el Milan aconseguint la Serie A 2003-04; i va seguir amb el Chelsea (va guanyar la Premier League 2009-10), el PSG (Ligue 1 2012-13), el Bayern Munic (2016-17) i, finalment, el Reial Madrid (2021-22). 

Els blancs han sigut un conjunt força resolutiu a les dues àrees. Courtois (29 gols rebuts en 33 jornades) ha sigut un dels porters més determinants del campionat, si no el que més. A l’àrea rival, Benzema ha fet mèrits més que suficients (25 gols i 11 assistències) per tenir lligats tant el trofeu Pitxitxi com el de millor jugador d’aquesta Lliga, sense cap mena de discussió. L’esclat definitiu de Vinícius (14 gols i 11 assistències), el talent d’un infatigable Modric i el lideratge defensiu del nouvingut Alaba i del consolidat Militao són algunes altres de les claus d’una Lliga resolta a quatre jornades per al final. 

Els jugadors del Reial Madrid celebren un dels gols marcats per Rodrygo

S’allarga el malefici periquito al Bernabéu

L’Espanyol, que tenia a les seves mans la possibilitat d’ajornar uns dies una celebració cantada després dels inesperats entrebancs del Barça contra el Cadis i el Rayo Vallecano, ha acabat sent un convidat de pedra a la festa blanca. Els de Vicente Moreno han allargat el seu malefici al Santiago Bernabéu després d’un partit que han començat dominant i que han acabat amb disputes internes. 

Els blanc-i-blaus han arribat a generar tantes ocasions com el conjunt blanc, però cada cop que s’aproximaven a la porteria rival era un exercici d’impotència: entre xuts desviats i intervencions de Courtois, els de Vicente Moreno han estat negats de cara a porteria. Tot el contrari que el Reial Madrid, que sense necessitat de forçar la màquina ha anat regalant gols a la seva afició. Dos a la primera part, de Rodrygo, i dos més a la segona part, d’Asensio i Benzema. 

L’Espanyol no ha comparegut en una segona meitat que pot haver complicat la salut interna del vestidor: Vicente Moreno ha acabat recriminant a RDT alguna acció que no li ha agradat, agafant-lo del pit, mentre que alguns companys han carregat contra Aleix Vidal per no baixar a defensar en algun dels gols blancs i, aquest, els ha engegat a pastar. L’Espanyol, desfet i sense amor propi, ha sigut l’enèsima víctima d’un Madrid sense pietat que s’ha agradat de valent. 

stats