06/09/2021

Griezmann és Messi

2 min
Griezmann, a San Mamés.

BarcelonaAntoine Griezmann cobrava al Barça el mateix que guanyava el millor Leo Messi, el futbolista que va aconseguir cinc Pilotes D’or, quatre consecutives entre 2009 i 2012 i una altra el 2015. Amb això podríem acabar l’article. En els seus dos primers anys al Camp Nou l’ara davanter de l’Atlètic de Madrid es va endur 23 milions d’euros segons l’Sport. Aquesta xifra explica una bona part del que li ha passat al Barça les últimes temporades, però també ajuda a posar en context la deriva que està vivint el futbol modern. L’estiu del 2016 l’argentí va passar a cobrar 39,4 milions d’euros bruts fixos per temporada (variables a banda), mentre que el francès, si enguany hagués continuat i hagués fet una temporada normal o fins i tot dolenta, i el Barça no hagués guanyat cap títol i hagués caigut eliminat als vuitens de la Champions, s’hauria embutxacat uns 30 milions. Amb la temporada perfecta, les quantitats gairebé arribarien als 40 milions.

Si n’hi ha que, vista la comparació, encara no entenen per què s’ha fet fora Griezmann, hi afegeixo dues dades més. Ara mateix el pressupost amb què treballa el Barça per a aquesta temporada s'acosta als 600 milions, una xifra que pot canviar depenent de l’evolució dels ingressos. Griezmann suposava, per tant, el 5% dels ingressos de l’entitat. I no s’ho val. Un jugador generós, que s’esforça, però que ni marca les diferències ni entén el joc col·lectiu del Barça, no pot representar aquests percentatges. Bon vent i barca nova. O el que és el mateix: "Adeu Griezmann, hola Gavi, hola Nico, hola Demir..." Llàstima que el club també s’hagi hagut d’empassar un "Hola Luuk de Jong" per satisfer Koeman. I la segona: sumant salaris i amortitzacions pendents, el francès suposava gairebé 180 milions en tres anys, una tercera part del pressupost anual. Una barbaritat. Per això no hi ha cap dubte que Mateu Alemany i Ferran Reverter han fet la feina que havien de fer per salvar el club: llàstima que no ha pogut ser completa i sumar-hi, entre altres, Umtiti i Coutinho. Han manat els executius perquè l’economia ho exigia.

Però, com dèiem, més enllà de posar el focus en Griezmann (un jugador que no era exigència esportiva, sinó aposta de Bartomeu), cal ampliar la mirada per obtenir una perspectiva global. En l’últim contracte amb el Barça, Messi superava els 100 milions d’ingressos. Prop d’un 12% dels ingressos de l’entitat. Però si tenim en compte només els ingressos ordinaris, la xifra es dispara moltíssim més. Malgrat ser molt més rendible Messi que Griezmann, són números que no tenen cap sentit. El futbol ha revisar profundament tota aquesta bogeria.

stats