26/05/2019

La gran decisió en plena adolescència

2 min
Ari Pujol, jugadora del Cadí La Seu

Si la NBA s’ha convertit en el principal competidor per als clubs de l’Eurolliga, la NCAA és la gran amenaça de la Lliga Dia. Moltes de les jugadores que acaben la seva etapa júnior fan el salt als Estats Units, on els asseguren poder compaginar els estudis amb el bàsquet mentre milloren el seu anglès. La facilitat per coordinar horaris i uns mitjans i unes instal·lacions superiors als que té qualsevol equip ACB també s’han de col·locar a la balança.

“La meva experiència va ser molt bona. Jo sempre havia volgut anar als Estats Units per evolucionar com a persona, dominar una altra llengua i acabar una carrera mentre jugava a bàsquet. Tenir una beca t’obre moltes portes i et dona moltes facilitats. A mi el fet de compaginar els estudis amb el bàsquet em va ajudar a organitzar-me millor el temps”, diu Eli López, exjugadora de la Pacific University. “Al principi va ser una mica difícil perquè no sabia gaire anglès i em vaig haver d’adaptar a una nova cultura, però en tres o quatre mesos me’n vaig sortir”, explica Laia Flores, que aquesta temporada ha jugat al Mann-Filter Saragossa. Els reclutadors de les universitats es van posar en contacte amb ella durant l’Europeu sub-16. “Durant dos anys vaig estar analitzant les universitats i finalment m’hi vaig animar. Per molt que et preparis, abans d’anar-hi no pots imaginar-te el que t’espera. Ara puc dir que ha sigut una de les millors experiències de la meva vida i que ho tornaria a fer”, afegeix. Una altra jove que va passar pels Bulls de South Florida és Ari Pujol, jugadora del Cadí La Seu. “Hi ha moments difícils i moments molt bons. Els meus primers dos anys van ser molt durs, però de tot se n’aprèn i els records són molt bons. Jo tenia dubtes, però els meus pares em van animar molt. Hi ha més coses positives que negatives. El meu anglès era dolent i va millorar molt”, resumeix.

Els clubs de casa nostra alerten dels riscos que té una decisió d’aquestes característiques i demanen estudiar cas per cas quin és el millor escenari per a cada jugadora. “Té una part de moda i una altra d’experiència vital. L’elecció de la universitat és important perquè, si no, l’evolució no és l’òptima, i cal tenir en compte que, com que jugues tan sols contra jugadores de la teva mateixa edat no sempre progresses tant com és necessari, i això implica un període d’adaptació al tornar a Europa”, recorda Lucas Mondelo, entrenador de la selecció espanyola femenina absoluta.

stats