BÀSQUET: LLIGA ACB
Esports 01/07/2011

El gran capità del Barça Regal ja té substitut

àlex Gozalbo
3 min
Jugador explosiu El català Xavi Rabaseda,  en una espectacular acció d'aquesta temporada amb  el Baloncesto Fuenlabrada.

BarcelonaEl Barça Regal va anunciar ahir que no renovarà Jaka Lakovic i Roger Grimau. Després de vuit temporades al club el capità del conjunt blaugrana, que aquest migdia oferirà una roda de premsa per acomiadar-se, deixarà el seu lloc a Xavi Rabaseda, un aler deu anys més jove que la temporada passada va jugar cedit al Fuenlabrada.

"Quan vaig fitxar pel Barça als 13 anys tenia un somni, ara es fa realitat, jugaré al Barça l'any que ve. Ho donaré tot, pel que aquest club representa i pel que comporta portar la seva samarreta", assegura Rabaseda, que ahir va allargar el seu contracte amb el Barça Regal fins al juny del 2014.

Natural de Ripoll, Rabaseda va accedir al Barça Regal fa deu anys, quan va passar unes proves al Picadero, el mític pavelló situat a la travessera de les Corts de Barcelona. La curiositat és que el jugador, que aleshores tenia 13 anys, va arribar amb el braç dret enguixat.

"Ho recordo perfectament. De seguida va destacar a la prova de captació pel seu domini de la pilota amb la mà esquerra. Tenia un físic interessant i les seves habilitats em van cridar l'atenció. Com que no el coneixia, li vaig preguntar si era esquerrà. La meva sorpresa va arribar quan em va respondre que no, que el seu braç bo era el dret, el que tenia enguixat", assegura a l'ARA Laura Lago, una de les entrenadores que va supervisar la prova.

Àlex Garcia, Juanjo Campos i Miguel López Abril, un dels entrenadors que anys més tard va treballar amb Rabaseda a l'equip júnior, també van seguir la prova en directe.

"Quan va entrar al club sempre treballava amb els equips d'una categoria superior. Si per edat era infantil, s'entrenava amb el cadet, quan era cadet, amb el júnior... I així sempre", explica Lago.

Un 'rus' de Ripoll

Com en el cas de Roger Grimau i Víctor Sada, a la família Rabaseda també s'hi respira bàsquet i això va fer que Xavi comencés a jugar a la UE Ripoll de ben petit.

Des de ben aviat, l'aler, batejat pels seus companys com el Rus pels seus trets físics (cabell ros, ulls blaus i pell clara), ha acumulat distincions i medalles amb les diferents categories de formació.

Rabaseda va jugar sis partits a l'ACB amb la samarreta del Barça (2008-10), però el seu veritable salt com a jugador s'ha produït aquesta temporada, quan ha disputat 33 partits amb el Fuenlabrada de Salva Maldonado. La seva mitjana ha estat de 8,6 punts i 2,4 rebots en 22 minuts per partit.

Algunes de les seves característiques, com la defensa, la velocitat per sortir al contraatac i la lectura del joc, l'equiparen a Roger Grimau. A més, però, el jove té altres virtuts, com unes condicions físiques enlluernadores i un bon llançament de tres punts.

L'afició del Palau Blaugrana, que al novembre li va dedicar una gran ovació quan va jugar contra el Barça Regal, li té molta estima, a Xavi Rabaseda. El jove té temps per davant per intentar guanyar-se un afecte semblant al que Roger Grimau s'ha guanyat durant vuit anys.

Sense lloc al 'draft'

Xavi Rabaseda va ser abans del draft de la NBA als Estats Units, on va participar en els workouts dels Cavaliers, els Pistons, els Rockets, els City Thunder, els Spurs i els Bulls. Finalment, però, l'aler no va ser escollir per cap franquícia.

Això té una interpretació dolenta (cap equip va apostar per ell) i una de positiva (el jugador tindrà llibertat per negociar el seu salari si alguna vegada marxa a la NBA).

stats