Jocs Olímpics d'Hivern 2030

El Govern dona llum verda a la candidatura Pirineus-Barcelona

Pere Aragonès envia la carta al COE sol·licitant que Catalunya aspiri als Jocs d’Hivern del 2030

3 min
La Molina, preparant-se per obrir. / ACN

BarcelonaLa candidatura Pirineus-Barcelona va fer dijous un pas importantíssim per esdevenir una realitat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va enviar la carta al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, on sol·licita que es formalitzin els tràmits perquè el país opti de manera oficial a organitzar la cita olímpica l’hivern del 2030. D’aquesta manera, es complia el penúltim requisit abans que el COE fes la petició formal al Comitè Olímpic Internacional (COI). En qüestió de setmanes, els Pirineus han de passar a ser un territori aspirant a un candidat olímpic.

“A través d’aquesta carta, vull expressar l’interès del Govern que presideixo d’iniciar converses amb el Comitè Olímpic Internacional en relació a la possible presentació de la candidatura Pirineus-Barcelona per a l’organització dels Jocs Olímpics i Paralímpics del 2030”, escriu el president català a la missiva a Blanco. Aragonès afegeix que “és una oportunitat que ha d’anar de la mà del consens social i territorial i que ha de permetre desenvolupar els compromisos de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”.

Amb la carta es posa punt i final a la incertesa sobre el projecte olímpic, que havia quedat aturat per la pandèmia. El març del 2020 estava tot a punt perquè el govern català -llavors presidit per Quim Torra- i el COE formalitzessin una candidatura que feia anys que portaven treballant. Ara, amb Aragonès al capdavant de la Generalitat, havien sorgit molts dubtes sobre el projecte, que no veien clar des d’Esquerra Republicana. Va quedar evidenciat en la moció al Parlament sobre les aspiracions olímpiques, on ERC va decidir abstenir-se. Prèviament, el COE -l’únic organisme que té la potestat de presentar la candidatura- va posar com a condició rebre la carta signada per Aragonès avalant els Jocs. Pas que es va fer ahir.

En qualsevol cas, fonts de la Presidència recorden que el territori haurà d’avalar la candidatura a través d’una consulta, que s’hauria de celebrar abans que el COI es reunís per decidir la seu guanyadora.

En mans del COE

Enviada la carta, la candidatura seguirà ara els seus passos a Madrid, a través del COE -que també té la carta oficial del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, donant-hi suport-. De fet, l’expedició espanyola, encapçalada per Alejandro Blanco, es desplaçarà els propers dies al Japó per assistir als Jocs de Tòquio i aprofitarà l’estada per fer les gestions oportunes amb el COI de cara a formalitzar les aspiracions olímpiques dels Pirineus.

Catalunya liderarà el projecte, que tindrà com a capital Barcelona, però no estarà sola en aquesta aventura olímpica. A petició del COE, la ciutat aragonesa de Jaca també formarà part del projecte. I com que amb la nova normativa del Comitè Olímpic Internacional no es poden fer inversions en grans instal·lacions esportives, molt possiblement es completarà el dossier incloent-hi proves a Andorra, França i, fins i tot, a Sarajevo.

El pas va agafar per sorpresa a l’Ajuntament de Barcelona, tot i que la ciutat forma part de la candidatura. Així ho va admetre el regidor de Presidència, Jordi Martí, que va remarcar que demanaran la concreció del projecte per veure si es compleixen els criteris que es van definir com a clau. En canvi, el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, es va mostrar més entusiasmat amb la proposta i va assegurar que el PSC fa anys que lluita per aquesta candidatura i que Barcelona vol “ser de nou capital mundial de l’esport”.

stats