MUNDIAL D'ATLETISME
Esports 22/08/2015

El jove Ghebreslassie sorprèn els favorits i es penja l'or en la marató del Mundial de Pequín

L'eritreu, de 19 anys, corria la marató per tercer cop en la seva vida. Segon ha acabat l'etíop Yermane Tsegay i el podi l'ha completat l'ugandès Solomon Mutai. Carles Castillejo s'ha retirat

Efe
2 min
Ghirmay Ghebreslassie, el jove eritreu que ha guanyat la marató del Mundial de Pequín / LUCY NICHOLSON / REUTERS

PequínGhirmay Ghebreslassie, un eritreu de 19 anys que corria per tercera vegada una marató, ha protagonitzat aquest dissabte la primera sorpresa dels Mundials d'atletisme de Pequín després de penjar-se la primera medalla d'or en joc amb un temps de 2:12:27. El jove eritreu ha desafiat tots els favorits en els últims 10 quilòmetres, no ha trobat resposta i ha creuat en solitari la línia d'arribada.

L'etíop Yermane Tsegay, que ha arribat a posar-se a la seva altura a 4 km del final, ha hagut de conformar-se amb la medalla de plata (2:13:07), seguit de l'ugandès Solomon Mutai (2:13:29).

L'ugandès Stephen Kiprotich, campió mundial i olímpic, i el kenyà Dennis Kimetto, plusmarquista mundial, partien com a favorits entre els 68 corredors que han pres la sortida en la prova que lliurava les primeres medalles.

Sobre el paper, Kenya, que amb Kimetto, Wilson Kipsang i Mark Korir podia aconseguir un triplet –si controlava a Kiprotich i a un conjunt etíop encapçalat pel subcampió mundial, Lelisa Desisa, dues vegades guanyador a Boston.

Inici dominat pels etíops

A l'inici, els etíops han estat més actius que els kenyans. Complerts 50 minuts de carrera Dechasa i Tsegay –segon a Boston– han fet el primer moviment seriós i els kenyans hi han respost. El grup capdavanter s'havia reduir a onze corredors, entre ells els italians Daniele Meucci –campió d'Europa– i el veterà Ruggero Pertile, de 41 anys. Amb els dos italians al capdavant, el primer grup va cobrir la mitja marató en 1:06:55.

Tsepo Ramonene, un corredor desconegut de Lesotho amb marca personal inexpressiva (2:16:21), s'ha escapat poc abans del km 30 (1:35.02) i ha obert una bretxa de 100 metres. Els favorits ni s'han immutat. Minuts després, l'eritreu Ghirmay Ghebreslassie, de només 19 anys, que l'any passat havia fet un treball impecable com llebre de la marató de Chicago (2:04 fins al km 35) i després va acabar sisè la prova, el seu primer marató, en 2:09:08 s'ha escapat. Per darrere se li ha unit Tsegay, que mirava cap enrere a la recerca de l'ugandès Solomon Mutai.

I quan tot semblava indicar que l'experimentat etíop donaria bon compte d'un júnior eritreu, Ghebreslassie ha doblat la seva aposta, ha fet un parcial de 15:02 a cinc quilòmetres del final i se n'ha anat tot sol a la recerca de la victòria.

Carles Castillejo abandona

El barceloní Carles Castillejo ha hagut d'abandonar per, segons ha comentat, problemes de deshidratació i perquè tenia el pols molt alt. Segons ha explicat el corredor, a partir del quilòmetre 15 s'ha començat a trobar malament. "Aguantes perquè estàs en un Mundial", ha comentat. Castillejo s'ha retirat en el quilòmetre 25 després de vomitar.

stats