Futbol
Esports 02/04/2021

Piqué i el trencaclosques de luxe de Koeman

Analitzem amb el doctor Miquel Llobet el retorn del central català

4 min
Gerard Piqué

BarcelonaGerard Piqué es pot convertir en el millor reforç per al final de temporada del Barça, en què el doblet de Lliga i Copa està en joc. El central català ja va tornar a entrenar-se de forma parcial amb el grup dimecres i, malgrat que encara no es pugui descartar del tot que ja compti amb alguns minuts aquest dilluns contra el Reial Valladolid, el futbolista té entre cella i cella poder ajudar l'equip en el clàssic del 10 d'abril. Per aconseguir-ho, Piqué ha acudit aquest divendres a la Ciutat Esportiva per entrenar-se, malgrat disposar del dia lliure. Diumenge Ronald Koeman atendrà la premsa en la prèvia de la visita del conjunt de Castella i Lleó i el tècnic holandès donarà alguna pista més sobre l'estat de forma i la data de retorn d'un dels capitans de l'equip.

Piqué es va lesionar de gravetat el 21 de novembre en el duel contra l'Atlètic de Madrid al Wanda Metropolitano. Segons van informar els serveis mèdics del club, el defensa barceloní va patir un esquinç de grau 3 al lligament lateral intern i una lesió parcial del lligament encreuat anterior del genoll dret. Després de meditar-ho i assessorar-se amb especialistes en aquest tipus de lesions, i amb el suport de l'àrea mèdica blaugrana, Piqué va decidir no passar quiròfan i seguir un tractament conservador i de factors de creixement. L'opció escollida va funcionar, tal com va manifestar el mateix futbolista, "millor del previst", i el central va escurçar terminis fins a plantar-se com a titular en l'enfrontament d'anada dels vuitens de final contra el PSG, tres mesos després d'haver-se lesionat.

Des d'aquell enfrontament, el defensa català va encadenar cinc partits com a titular, en els quals va acumular un total de 432 minuts. Fins que va arribar la recaiguda en la remuntada a la tornada de les semifinals de Copa contra el Sevilla al Camp Nou, en què va ser un dels herois de la nit marcant el gol que va forçar la pròrroga in extremis. El central va acabar el partit amb molèsties, però es va mantenir al terreny de joc per no deixar l'equip amb deu amb els canvis ja esgotats. L'endemà, el 4 de març, els serveis mèdics del Barça van informar que tenia un esquinç al lligament lateral intern del genoll dret.

Gerard Piqué, queixant-se del seu genoll dret amb gestos de dolor

"El lligament encreuat anterior és el pivot central del genoll i, arran de la lesió que va patir al novembre, el futbolista no el té en plenitud de condicions. Cal tenir en compte que és un element molt important per estabilitzar el genoll", analitza a l'ARA l'expert en traumatologia i cirurgia ortopèdica per a adults Miquel Llobet. "Amb el treball de musculació es busca suplir la funció del lligament encreuat anterior. A diferència d'altres disciplines esportives, el futbol és un esport de contacte i això impedeix poder anar amb una genollera especialitzada. Per tant, t'has de refiar només de la musculatura per sortir a jugar al camp. I com que el pivot central està malmès el genoll perd estabilitat i, per tant, és fàcil que puguis refer-te una lesió al lligament lateral intern que ja havies curat", relata l'especialista sobre els problemes que van tornar a deixar fora de joc Piqué després d'haver-se recuperat. "Per explicar-ho de forma més senzilla: és com si tens una ferida a la pell i, quan la tens cicatritzada, tens la mala sort de tornar-te a fer una ferida al mateix lloc. És el que li va passar a ell. El lligament lateral intern va cicatritzar, però va tornar a patir perquè és una estructura que sofreix quan el pivot central –el lligament encreuat anterior– no està en plenitud condicions".

El risc de recaiguda

Sobre si el risc de recaiguda de Piqué serà persistent, el doctor Llobet relata que "pot ser que no es torni a produir cap episodi de recaiguda en l'any vinent o els pròxims dos anys, o que sí. Això és una cosa impredictible". En aquest sentit, per minimitzar riscos, el central blaugrana segueix un treball específic de fisioteràpia i de treball muscular per garantir l'estabilitat del genoll i poder competir. "No queda cap altra opció", rebla l'especialista. "En aquest tipus de lesions és molt important anar dia a dia i veure com et sents. L'objectiu és incorporar-me com més aviat millor", va explicar el mateix Gerard Piqué dimecres en declaracions al programa Nexes de TV3.

Fent retrospectiva i anant a l'origen de la lesió que Piqué va patir al Wanda Metropolitano el 21 de novembre, el doctor Llobet considera que el central blaugrana va optar per "una decisió correcta" amb el camí que va escollir per recuperar-se. "Si s'operava del lligament encreuat anterior podria haver estat de baixa gairebé un any. En un futbolista que ja ha superat la trentena, això suposa un període de temps sense activitat molt elevat. Piqué és un jugador molt intel·ligent i amb molta personalitat, es va assessorar i es va informar i va optar per seguir un tractament conservador. Escollir aquest camí depèn de cada circumstància personal. Si parlem dels riscos d'optar per un tractament conservador, un dels principals és que es poden anar deteriorant altres estructures del genoll, com els meniscs o els cartílags", detalla. L'especialista també recorda, però, que passar per quiròfan tampoc és una decisió que estigui exempta de risc: "Recentment tenim el malaurat exemple d'Ansu Fati, que no ha tingut sort amb les cirurgies i necessitarà més mesos per recuperar-se".

Griezmann, el possible damnificat

Amb tot, el retorn de Piqué serà una gran notícia per al Barça i per a Ronald Koeman, que també recuperarà Sergi Roberto per al tram final del curs, en què l'equip ha de disputar la final de Copa i deu partits de Lliga. La qualitat del central català i la seva condició de líder dins de l'equip fan pensar que el seu retorn implicarà algun canvi en l'onze que el tècnic neerlandès havia utilitzat en condició d'equip de gala des de la implantació del 3-4-3.

Quan Koeman es va aventurar amb aquest esquema col·locant Dembélé per dins –en el duel de Lliga contra el Sevilla del 27 de febrer al Sánchez Pizjuán, resolt per 0-2–, Piqué va ser titular amb Lenglet i Mingueza, amb De Jong al mig i Griezmann a la banqueta. El tècnic va repetir aquesta fórmula en la tornada de les semifinals de Copa, abans que el central català tornés a caure lesionat.

stats