PRIMERA DIVISIÓ
Esports 27/11/2012

El futur del València està en mans de Bankia

L'empresari Mario Alvarado vol comprar el club i injectar-hi 500 milions d'euros per liquidar els deutes i acabar el nou estadi. El president del València, però, busca nous patrocinadors a Dubai.

Salvador Almenar
2 min
El president del València, Manuel Llorente, ha viatjat a Dubai per mirar d'atreure inversions.

VALÈNCIA.Les informacions que en els últims dies parlaven de l'existència d'una oferta per comprar el València han passat a ser una realitat. L'empresari costa-riqueny Mario Alvarado Orozco va presentar ahir una oferta per aconseguir el control del club a canvi de "solucionar" la delicada situació econòmica de l'entitat. El mateix Alvarado va ser l'encarregat de traslladar als dirigents de Bancaixa -ara integrada en Bankia- la seva "ferma" intenció de comprar el club per poder "atorgar-li una estabilitat financera per a les pròximes dècades".

Encara que els detalls de l'oferta no han transcendit, és molt probable que les condicions de l'operació obliguin el grup inversor a fer-se càrrec del total del deute, a comprometre's a acabar les obres del nou estadi -paralitzades des de fa més de tres anys- i a liquidar el deute de la Fundació del València amb Bankia. Tot i no haver pogut confirmar aquestes clàusules, els diners que Alvarado preveu invertir en el club fan pensar que aquestes serien les principals condicions perquè l'operació es pugui tancar. Alvarado i els seus socis volen invertir-hi aproximadament 500 milions d'euros, amb els quals podrien afrontar íntegrament el deute del club, que actualment ascendeix a 370 milions d'euros, i invertir els 150 milions necessaris per finalitzar el nou Mestalla.

Amb el fiasco que va suposar l'operació de compra del València per part de l'empresa fantasma Dalport encara molt recent en l'imaginari col·lectiu, una de les màximes preocupacions de les parts afectades en l'operació és la fiabilitat que ofereix el projecte d'Alvarado. Conscient d'aquest handicap, el seu equip va remetre ahir un comunicat en què expressava les seves intencions. "El nostre projecte, dirigit per valencians i, sobretot, valencianistes, fa mesos que es prepara amb absoluta discreció i professionalitat. […] Volem tranquil·litzar la societat valenciana i especialment els valencianistes sobre els interessos en aquest projecte". Potser aquestes paraules serveixen a l'afició valencianista, però no a Bankia, que serà qui haurà de decidir finalment si l'oferta va de bo. No hi ha cap termini establert perquè Bankia doni una resposta a Alvarado, però segur que l'entitat rescatada no escatimarà temps a estudiar detalladament el pla presentat per aquest empresari costa-riqueny dedicat principalment a negocis immobiliaris.

La Generalitat, al rescat

Els problemes financers no només esquitxen el club. La Fundació del València no podrà, amb total seguretat, fer front actualment al pagament de 5,6 milions d'interessos que deu a Bankia per un crèdit concedit perquè comprés accions en l'ampliació de capital del 2009. Si això passés i Bankia no accedís a renegociar el crèdit i reclamés els seus diners, la Generalitat Valenciana, que va avalar en el seu moment el crèdit, hauria d'executar l'aval per llei i es convertiria en l'accionista majoritari del club.

Amb el futur del València en mans de Bankia, el seu president, Manuel Llorente, va emprendre ahir un viatge amb destinació a Dubai per mirar d'atreure inversions i trobar nous patrocinadors que puguin alleugerir el pesant deute del club de Mestalla.

stats