05/02/2013

Un futbol tacat de dalt a baix

4 min

BARCELONAEl periodista britànic Declan Hill va publicar l'any 2008 el llibre The fix , en què explicava amb un munt de detalls i noms com funcionaven les xarxes criminals d'apostes il·legals en l'esport que pagaven diners a jugadors i tècnics per pactar els resultats de partits de futbol de primer nivell. El llibre, editat en 15 llengües, va ser desacreditat per totes les autoritats del món del futbol, però de mica en mica els fets han donat raó a Hill, que ahir va celebrar amb un post al seu blog que "per primer cop policies seriosos lluiten contra els criminals que durant anys han destrossat l'esport". Un esport que mou passions i també sospites de frau. Si fa una setmana France Football acusava Qatar d'haver comprat l'organització del Mundial del 2022 de manera il·legal, ara és una investigació policial la que dóna un nou cop destapant una xarxa que pactava els resultats de molts partits.

L'Europol, l'Oficina Europea de Policia, va informar ahir en una roda de premsa a l'Haia que ha destapat la xarxa de corrupció internacional en el futbol més gran de tots els temps. Una xarxa en què estan implicats més de 15 països i que hauria afectat més de 380 partits jugats a Europa en els últims dos anys. El director de l'Europol, Rob Wainwright, va comentar que "s'han identificat més de 380 partits del futbol professional a Europa en què hi ha hagut pràctiques d'apostes il·legals", i que aquesta xarxa criminal està controlada principalment des d'Àsia, tal com Hill i altres periodistes feia anys que denunciaven. Segons l'Europol no està sent investigat cap equip, jugador, tècnic ni àrbitre espanyol, però altres lligues amb bona reputació com la Bundesliga i la Premier League en podrien resultar esquitxades. Com a mínim hi ha un partit de la Lliga de Campions jugat a Anglaterra que està entre els partits pactats, però per secret de sumari no s'han comunicat quins són els partits investigats. "Seria irreal creure que el futbol anglès està net quan parlem d'una xarxa tan gran", sentenciava ahir Wainwright parlant amb mitjans de comunicació anglesos.

Les xifres són alarmants i els investigadors avisen que podria ser "la punta d'un iceberg". S'han investigat 680 partits jugats en 30 estats diferents, 380 dels quals a Europa. La policia ha estudiat 13.000 correus electrònics i ha descobert lligams de clans asiàtics especialitzats en apostes il·legals amb criminals europeus i grups mafiosos russos, que formarien part d'una estructura molt treballada. Entre els països investigats hi ha Alemanya, Àustria, Eslovènia, la Gran Bretanya, Hongria, Holanda i Turquia. De moment l'Europol "ha emès 28 ordres internacionals de detenció" i 50 persones més ja han estat detingudes després de 18 mesos investigant un total de 425 persones. Aquestes operacions il·legals haurien reportat als seus autors beneficis de 8 milions d'euros. Els criminals haurien efectuat pagaments per 2 milions d'euros en suborns, sobretot en partits de seleccions jugats a l'Àsia, Àfrica i Centreamèrica. En dos anys la xifra de partits tacats de seleccions d'aquestes tres regions arribaria als 150. És a dir, una xifra gairebé superior al 50% dels partits -amistosos i oficials- de seleccions oficials de futbol, incloent-hi partits de classificació per al Mundial.

A Europa les lligues amb més partits comprats són Turquia -un total de 79- i Alemanya, on s'haurien gastat gairebé 2 milions d'euros en suborns; també en surt molt esquitxada Àustria -on es va produir el pagament més alt a una sola persona per un sol partit (uns 190.000 euros)-, i Hongria. La investigació apunta cap a Singapur com la base central de la xarxa, amb contactes arreu del món amb fil directe amb la seu central de la xarxa que comprava en persona àrbitres i jugadors. Les apostes es feien a l'Àsia, on hi ha més llibertat per apostar en partits i els guanys poden ser més alts, especialment en pàgines web xineses.

Dan Tan, el cervell

El centre d'operacions d'aquesta xarxa és a Singapur, on viu Dan Tan, un home sobre el qual ja existeix una petició d'extradició de l'Interpol, ja que diverses investigacions policials l'havien situat al centre de la polèmica per haver pactat més de 30 partits de la Serie A i la Serie B italianes. El 2011 un ciutadà de Singapur va ser detingut amb passaport fals a Hèlsinki, i la seva declaració va destapar alguns aspectes de la investigació que ahir va presentar l'Europol. Llavors es van descobrir diversos casos de partits sobretot a l'Amèrica Central, entre els quals partits com un d'oficial de la Copa d'Or entre Mèxic i el Salvador, tal com va publicar en una investigació la televisió ESPN. Dan Tan presideix una empresa anomenada Exclusive Sports que hauria organitzat amistosos en què pactava el partit.

Segons Wainwright, la investigació serveix per demostrar que "hi ha un gran problema d'integritat en el futbol a Europa" i que els mitjans que la FIFA -l'organització que controla el futbol mundial- ha desenvolupat per lluitar contra la corrupció no serveixen de gaire. La FIFA va donar 20 milions d'euros a la Interpol el 2011 per lluitar contra el frau esportiu i ha creat línies telefòniques perquè els esportistes puguin denunciar de manera anònima intents de compra de partits. El 2010 la FIFA va designar Chris Eaton com a cap d'una secció per lluitar contra el frau, una secció que hauria destapat casos i alertat de perills, però no va aconseguir aturar la corrupció. Eaton treballa des de l'any 2012 per al Centre Internacional per la Seguretat de l'Esport (ICSS), una organització privada que lluita contra el frau esportiu des de Qatar. Segons Declan Hill, Qatar fa anys que lluita contra els resultats de partits pactats precisament per netejar la seva imatge, ja que a ells els acusen d'haver comprat decisions de la FIFA com la del Mundial del 2022.

La xarxa organitzada des de Singapur hauria pactat resultats finals, nombre de gols marcats, resultats al descans o qui marcava el primer gol, jugant amb les diverses opcions que permeten les apostes online . Normalment hauria actuat contactant alguns jugadors d'equips amb problemes per cobrar o salaris baixos; hi havia persones encarregades de convèncer tres o quatre pesos pesants dels equips que fessin la feina, molts cops sense que els seus companys ho sabessin. També compraven àrbitres.

La magnitud d'aquesta xarxa demostra que la corrupció en el futbol arriba fins als partits de primer nivell, com duels de la Lliga de Campions o de classificació per al Mundial. Al llibre de Hill del 2008 un membre d'aquestes xarxes afirmava de manera anònima des de Bangkok: "Es poden manipular totes les lligues, com la Premier i la Champions. Jo tenia jugadors al Liverpool, el Crystal Palace i el Wimbledon. Els grans clubs són una merda, els podem subornar".

stats