TENIS - COPA DAVIS
Esports 05/12/2011

La fortalesa mental de Nadal dóna a Espanya la Copa Davis

Oriol March
2 min
Rafa Nadal es deixa caure a la terra batuda de l'Estadi de La Cartuja després d'una dreta guanyadora que va decidir el partit. El mallorquí va haver de remuntar un set en contra per guanyar.

ENVIAT ESPECIAL A SEVILLANo estava al 100%. Ni físicament -va jugar infiltrat, com divendres- ni tenísticament. El seu llenguatge corporal, quan va començar el partit, denotava preocupació. No li sortien les coses i el rival semblava una paret impossible de saltar. Però cap d'aquests condicionants va impedir a Rafa Nadal guanyar Juan Martín del Potro en quatre sets (1-6, 6-4, 6-1 i 7-6) i donar a Espanya la cinquena Copa Davis de la seva història, totes aconseguides en tan sols onze anys.

El principi del partit no feia pensar, ni de bon tros, en un desenllaç positiu per a l'equip espanyol. El desastrós duel de dobles de dissabte es va perpetuar durant la primera hora del matx d'ahir. Nadal no trobava el seu lloc a la pista i, com fa sempre que no les té totes, jugava extremament defensiu. Lluny de la línia de fons i deixant massa boles curtes, Del Potro no podia estar més còmode: cada pilota que sortia de la seva raqueta era un míssil. Tant, que es va apuntar set jocs consecutius, fins a l'1-0 favorable al segon set.

Aquí es va produir el gran gir del partit. Nadal va fer-li el break al de Tandil i posteriorment, per primera vegada en tot l'enfrontament, va aconseguir mantenir intacte el servei. Qualsevol jugador, davant del festival de Del Potro, hauria amagat el cap sota l'ala i hauria esperat que disminuís la tempesta argentina. Però Nadal va agafar el duel per les banyes i va anar silenciant gradualment l'afició argentina, incansable al llarg de tota la final.

Van començar a aparèixer els passings marca de la casa, els punts increïbles, els punys alçats amb saltiró inclòs. Al 5-4 del segon parcial va trencar el servei de Del Potro per empatar el partit. Van ser els millors moments del número 1 espanyol, que va saber aprofitar magistralment la davallada física de l'argentí. A la banqueta sud-americana ja es temien el pitjor: una humiliació fins que s'acabés el partit.

En certa manera va arribar, però no fins al final del duel. El tercer set va ser un passeig de Nadal (6-1) i tot indicava, quan el mallorquí dominava 2-0 el següent parcial, que el quart set també seria una carnisseria. Però Del Potro no és un jugador qualsevol. Guanyador de l'Open dels Estats Units el 2009, quan va vèncer Nadal a les semifinals i Roger Federer a la final, és un tenista top. Només les lesions li han impedit estar permanentment instal·lat entre els cinc millors de l'ATP en aquests últims dos anys.

Ho va demostrar al quart parcial. Jugant com ho havia fet al primer set, Del Potro va aconseguir disposar de 5-3 i servei per intentar portar el partit al definitiu cinquè parcial. Només va tenir un inconvenient: la fortalesa mental de Nadal, que va remuntar la distància amb cops brillants i tenacitat de granit. Massa per a Del Potro, que va veure com se li escapava un cop més a l'Argentina la possibilitat d'estrenar el seu palmarès en Copa Davis. Espanya ja en suma 5 en 11 anys. Quatre amb un Rafa Nadal que l'any que ve, any olímpic, no participarà en la competició. El trobaran a faltar. A ell i a la seva fortalesa tenística i, sobretot, mental.

stats