QUARTS DE FINAL DE L'EUROLLIGA
Esports 01/04/2011

La 'final four' de Barcelona es queda sense amfitrió ni campió

àlex Gozalbo
3 min
DESESPERACIó En veure's per sota en el marcador, el Regal Barça no  va saber aprofitar bones opcions en atac a la segona part.

Atenes és un bon lloc per fer turisme, però no per jugar a bàsquet. Més encara en partits com el d'ahir a la nit, quan el Regal Barça va haver de fer front a dos rivals. D'una banda, el Panathinaikòs. De l'altra, l'angoixa de veure's eliminat de l'Eurolliga justament l'any que la final four se celebrarà a Barcelona. Només de pensar-ho, d'imaginar-se fora d'una cita històrica, la respiració de l'equip es va fer més difícil i els moviments dels seus jugadors es van alentir. Entre tots dos rivals van aconseguir anul·lar les virtuts del campió d'Europa i deixar-lo fora.

La tàctica de Zeljko Obradovic va desdibuixar (una vegada més) el Regal Barça i, tal com va reconèixer Sarunas Jasikevicius a la prèvia del partit, va transformar el conjunt català, que ha passat de ser un equip dominant a un conjunt bo, incapaç de guanyar a Atenes.

El Regal Barça haurà de veure per televisió la final four de Barcelona, un esdeveniment que s'ha quedat, de cop, sense amfitrió i sense campió. Un cop dur per a un equip que ahir va abaixar massa aviat els braços, resignat a la seva sort.

Aquesta derrota és dolorosa i l'aficionat culer la penjarà a la seva particular galeria de decepcions, però encara no marca la fi d'un cicle. L'equip, és cert, ha enyorat Pete Mickeal en aquesta sèrie de quarts de final, tant per la seva versatilitat a la posició de tres com per la seva mentalitat guanyadora. Sense ell i amb Joan Carles Navarro fora de polleguera per la defensa grega (7 punts), al Regal Barça li falta gent competitiva. Té bons jugadors d'acompanyament, però li falten guanyadors, que és el que es necessita per sumar una victòria en una pista tan difícil com l'OAKA d'Atenes.

El Panathinaikòs havia dominat tàcticament els tres primers partits de la sèrie i, per evitar que passés el mateix, Xavi Pascual va introduir alguns canvis. El tècnic va deixar Joan Carles Navarro a la banqueta i va encomanar a Roger Grimau la missió de fer la vida difícil a Dimitris Diamantidis. Si el grec anava cap aquí, el català també. Si anava cap allà, el mateix.

A l'inici de partit, el Regal Barça es va trobar, a més, amb un parell d'aspectes que van ajudar-lo: la segona falta personal de Dimitris Diamantidis als 130 segons de partit i la lesió de Drew Nicholas. Això li va permetre aconseguir una renda de quatre punts (20-24). Un miratge, ja que ben aviat el Panathinaikòs va recuperar la iniciativa.

Ho va fer conquerint el pal baix del seu atac. No importava si col·locava un base (Diamantidis), un aler (Perperoglou) o un pivot (Batiste), l'ajuda defensiva a vegades no arribava i d'altres ho feia tan tard que feia anar de corcoll la defensa del conjunt català.

Aquest Regal Barça, el que ha perdut tres partits consecutius amb el Panathinaikòs, fa la sensació que, de vegades, estaria més còmode jugant a altres esports, com ara l'handbol. Víctor Sada i Roger Grimau augmenten el nivell defensiu de l'equip, però pateixen per sumar punts. El contrari li passa a gent com Jaka Lakovic i Joe Ingles, que tot el que aporten al davant ho resten al darrere.

El Panathinaikòs va aconseguir una renda solvent (63-50) en l'últim quart. Tretze punts són molts, però més encara quan els gestiona l'equip grec, que va calcular cada possessió per fer front a l'últim esforç de l'equip català.

Tres equips classificats

A més del Panathinaikòs, el Maccabi Electra Tel Aviv i el Montepaschi Siena van aconseguir ahir a la nit la classificació per a la final four de Barcelona. Reial Madrid i Power Electronics València es jugaran l'últim bitllet, ja que l'equip de Svetislav Pesic va guanyar la Fonteta (81-72), i va forçar el cinquè encontre.

stats