Esports 07/05/2021

Explorant les valls del sector central de la serra de Tramuntana

Un recorregut pel present i el passat més remot de la coma de Son Torrella i el pla de Cúber per alguns camins i passos més tradicionals

Joan Carles Palos
5 min
La ruta d'aquesta setmana

PalmaEn aquest itinerari explorarem dues de les valls més importants que formen el sector central de la serra de Tramuntana –Patrimoni de la Humanitat. La coma de Son Torrella i el pla de Cúber han estat des d’antic àrees importants de conreu i de pasturatge. Però al marge dels seus usos tradicionals –agrícoles i ramaders– s’hi suma la presència humana, que es remunta al segle VII abans de la nostra era (a.n.e.), i el factor de refugi natural per a la població de l’illa, com ho demostra el pla d’evacuació dissenyat per Joan Binimelis a final del segle XVI com a previsió a una possible invasió turca.

El nostre punt de partida s’ubica a l’altura del túnel de Son Torrella, entre els quilòmetres 36 i 37 de la Ma-10, just davant la bassa que nodreix d’aigua la base militar del Puig Major (EVA-7).

La ruta

[00 min] Ens posam en marxa des de la mateixa boca del túnel en direcció sud-oest, cap a la part alta de la coma de Son Torrella. Deixam a l’esquerra el petit embassament militar i ens dirigim cap a un botador, a la dreta del portell, que ens permet seguir les nostres passes pel camí de carro que, antigament, abans de la carretera actual, connectava les cases amb l’interior de la vall. Escortats per les serres de Son Torrella, a la dreta, i de Cúber, a l’esquerra, avançam per l’interior d’un frondós alzinar.

Ample i clar, el camí s’enfila suaument per dins el comellar. [10 min] Trobam un fontinyol enmig del camí, molt útil per abeurar les guardes d’ovelles que pasturen per l’interior del bosc. “És un aljub/dipòsit que s’alimenta d’aigua d’escorrentia, per la qual cosa no es pot considerar una font”, ens comenta Andreu Morell, de Fonts de Tramuntana (fontsdetramuntana.com), un important portal web que ofereix informació sobre les 1.670 fonts que té catalogades a tot Mallorca.

Passam un portell sense barrera a l’altura d’un collet a partir del qual entram dins aquesta petita vall, anomenada pla de Son Torrella, unes velles rotes i sementers per on ara pasturen ovelles i vaques. Observam barraques i pous, construccions tradicionals que presenten un estat de conservació desigual, atesos els usos que té actualment tot aquell sector de la possessió. El camí voreja la tanca que envolta la part central de la plana fins que acaba de manera sobtada i seguim la traça d’un tirany que ens durà directes al coll del Verger [35 min].

Val la pena fer una aturada en aquest punt per gaudir d’una panoràmica espectacular. Als nostres peus, en direcció sud-oest, el xaragall del Verger, que s’amolla decidit cap a l’interior del barranc de Biniaraix. Si alçam la mirada, podem veure el puig del Coll del Jou, la serra d’Alfàbia i els dos Cornadors, que formen un imponent massís. A la nostra dreta, el portell de la Costa (el camí de na Martorella), que baixa a Fornalutx pels Marroigs, i el Morro de les Solanes, a l’esquerra del portell.

El puig del Coll del Jou, la serra d’Alfàbia i els Cornadors des del coll del Verger.

Giram a l’esquerra (est/sud-est) i ens dirigim cap a un coster on ja intuïm un vell camí de ferradura, els Camins Nous, de construcció senzilla, amb qualque bocí empedrat i algun marge de sosteniment, però que majoritàriament és un tirany, de bona traça i bo de seguir. Passam un coll [40 min], a gairebé mil metres d’altura, des d’on ja són visibles (nord-est) la majoria de cims importants del sector central de la serra de Tramuntana, com el Puig Major, el puig de les Vinyes, sa Rateta, na Franquesa i Lofra. A partir d’aquí ens ve un petit tram que hem d’estar molt atent a les fites, perquè el tirany gira cap a la dreta i s’amolla per un comellar suau. [55 min] Passam una paret amitgera i seguim el tirany que en poc més d’un quart d’hora ens deixarà sobre el coll de Lofra [1 h 10 min].

Situats sobre aquest emblemàtic i pintoresc coll, cruïlla de nombrosos i importants camins, seguim els indicadors del GR-221 i iniciam el descens al pla de Cúber i la font del Noguer. Després d’un tram pel camí vell, sortim novament a la pista de terra a l’altura de les cases de Binimorat [1 h 30 min], una austera construcció de muntanya que conserva un topònim d’alqueria musulmana, ja documentada l’any 1231. Segons l’historiador Gaspar Valero, al final del segle XVI “constituïa un punt de referència important per a les activitats de transhumància de ramat oví, que a l’estiu pujaven procedents del Pla”.

[1 h 40 min] Trobam una barraqueta a la dreta del camí i, un poc més endavant a l’esquerra, el que sembla una vella casa de roter. Aquí hem de parar molta d’atenció, perquè ja intuïm a l’esquerra la canal vestida d’alzines que hem d’escometre per travessar la serra de Cúber i tancar circuit a la vall de son Torrella pel pas de n’Ali, tal com apareix ressenyat al Mapa General de Mallorca (1958) de Josep Masacaró Pasarius; tot i que el podem trobar referit amb altres noms: pas de n’Alou, de l’Encletxa, d’en Miquelí o de la Cadireta.

Sortim de la pista de terra per l’esquerra i ens dirigim cap a la canal (nord-oest/nord) per un senderó que travessa el torrent de Binimorat i s’adreça cap al bosquet d’alzines que tenim al davant. Iniciam una ascensió rosta i ben senyada de fites, per on discorre el senderó, sempre aferrat al penyalar de l’esquerra. Els darrers metres fins a assolir el collet [2 h 20 min] haurem de posar les mans per anar guanyant altura; tot i que no suposa un pas difícil ni exposat, convé tenir una certa experiència –bàsica– en grimpada.

La cova de Son Torrella, amb la peculiar forma de la seva entrada, es tracta d’un petit habitacle natural.

Cova de Son Torrella

Un cop superat el pas, la baixada és senzilla i en tan sols cinc minuts [2 h 25 min] ja som al pla de Son Torrella. Si ens ve de gust guaitar al passat més remot, a deu minuts tenim la cova de Son Torrella [2 h 35 min]. Un vell habitacle on s’han trobat materials datats de 2.000 anys abans de la nostra era (a.n.e.). Per arribar-hi, seguiu el tirany de l’esquerra que suaument s’enfila uns metres fins als peus de l’enfonyall, el distingireu per la seva particular forma, que recorda una vulva. Els experts asseguren que la roca va ser retocada per ressaltar encara més el seu aspecte d’òrgan genital femení.

Per tornar a l’inici de la ruta, seguim el caminet que vorejant la tanca de filferro en direcció nord/nord-est fins a arribar a un encreuament de parets seques [2 h 50 min]. Botam la tanca gràcies a unes pedres estratègicament col·locades i travessam la plana fins a arribar al camí de terra [2 h 55 min]. Després voltam a l’esquerra i ens dirigim cap a la carretera, a la sortida del túnel de Son Torrella, on donam per finalitzat l’itinerari [3 h 10 min].

Les dades

Dificultat 4 sobre 5

Distància 8,48 km

Desnivell 332 m

Durada 3 h 10 min.

Altitud màxima 982 m

Ruta circular

@Fita_a_Fita

stats