Esports 18/08/2013

Sense excuses per arrencar la Lliga de Messi i Neymar

L'argentí està recuperat per rebre el Llevant, mentre que es manté la incògnita del brasiler

Albert Llimós
3 min
BUSCANT NOUS REPTES Gerardo Martino vol que Messi i la resta de jugadors del Barça continuïn tenint fam de victòria.

Benvinguda pilota. Després d'unes setmanes convulses torna el futbol. L'esfèric, catalitzador d'alegries i penes, silenciador i agitador de debats, torna a ser protagonista. Arrenca la Lliga de Messi i Neymar, el nou projecte de Gerardo Tata Martino aixeca el teló contra el Llevant i davant del públic del Camp Nou. El focus que des de Barcelona s'havia situat sobre la secretaria tècnica d'Andoni Zubizarreta i al Brasil sobre el president Sandro Rosell s'apaga. Almenys, de moment. És l'hora dels futbolistes, és l'hora de demostrar el que Gerardo Martino va manifestar tot just aterrar a Barcelona: recuperar l'essència que va convertir aquest equip en campió, recobrar la pressió i la fam -el futbol sempre hi serà amb aquests jugadors.

El Barça inicia a les 19 hores contra el Llevant la defensa del títol, i a la vegada arrenca un nou capítol per dirimir l'hegemonia del futbol espanyol. Els blaugranes ho fan amb les millors vestimentes, ja que Gerardo Tata Martino podrà disposar de tota la plantilla a excepció del capità Carles Puyol. Messi, Cesc i Pedro estan plenament recuperats dels problemes físics que arrossegaven aquests últims dies i estaran a disposició del tècnic de Rosario. La gran incògnita en l'onze del tècnic és la participació de Neymar.

Martino no vol cremar etapes abans d'hora, ni carregar de pressió excessiva Neymar. El de Rosario sap que el cos del brasiler no està preparat encara per oferir el que li demana el públic del Camp Nou. Per això, l'argentí no va desvelar si Neymar jugaria d'inici contra el Llevant o esperaria la seva oportunitat des de la banqueta. El que sembla segur, però, és que no completarà els noranta minuts contra els granota. "Ha tingut molt poc temps. Ho he parlat amb ell, ha de tenir paciència, en cap cas el temps pressiona. Jo mai posaré cap jugador que no està prou bé per aportar el màxim, no tinc cap dubte que en poc temps veurem la millor versió de Neymar", va asseverar l'entrenador.

Neymar serà un dels divuit futbolistes que aquest migdia quedarà concentrat a l'Hotel Princesa Sofia, un cop s'acabi el suau entrenament que els jugadors faran al Camp Nou. El tècnic argentí va donar la llista de convocats contra el Llevant, d'on van caure quatre futbolistes del planter: Martín Montoya, Jonathan Dos Santos, Oier Olazábal i Sergi Roberto, un dels jugadors més destacats de la pretemporada. Martino arrenca la Lliga escudant-se en la columna vertebral dels últims anys i deixa l'oportunitat per als més joves per més endavant. Tot i el missatge del tècnic amb la llista de convocats, Martino va assegurar que tots els jugadors seran importants durant l'any. L'entrenador és partidari de les rotacions i vol que tots els futbolistes se sentin partícips d'un projecte comú. "És una plantilla molt competitiva i de nivell molt semblant, intentarem donar oportunitats a tots", va assegurar el de Rosario per explicar l'absència dels quatre joves jugadors.

En aquest sentit, Martino podria plantejar contra els valencians un onze sense canvis respecte a l'any passat, amb Mascherano i Piqué formant la parella de centrals, la medul·lar habitual de les últimes temporades amb Iniesta-Xavi-Busquets, i Alexis guanyant la partida a Pedro des d'un començament. Cesc o Neymar és la incògnita de l'onze que presentarà l'argentí en el seu debut oficial a l'estadi.

Discurs valent

Contra el Llevant de Joaquín Caparrós, el Barça enceta un intens inici de campionat. Després d'una pretemporada "atípica" -com va qualificar-la el mateix Martino ahir en roda de premsa-, el Barça entra en una petita voràgine de compromisos. En quinze dies, cinc partits i un títol en joc contra l'Atlètic de Madrid.

Tot i el calendari ajustat i les condicions en què arriba l'equip a l'hora de la veritat, l'entrenador blaugrana no vol assumir un discurs victimista. Com els seus predecessors en el càrrec, l'argentí sap que al Barça no hi ha excuses que valguin. S'ha de guanyar i s'ha de jugar bé. "L'equip arribarà molt bé, no hi ha cap tipus d'excuses. L'ideal és que comenci la Lliga i iniciem un any que serà molt llarg i dur", va dir el tècnic, que va voler situar-se al capdavant del grup humà en els moments complicats. "Des del meu punt de vista, amb una plantilla com aquesta, val més que l'entrenador es faci responsable dels fracassos que partícip dels èxits", va afegir.

Davant, el Barça es trobarà un rival debilitat per la baixa de dues peces fonamentals a la zona central la temporada passada: Iborra ha marxat al Sevilla i Pape Diop està lesionat. Caparrós podrà disposar, però, del davanter David Barral, que va obtenir un transfer provisional de la Federació per jugar al Camp Nou en l'inici de la Lliga de Messi i Neymar.

stats